Eveniment

Cei mai influenţi 50 de moldoveni ai anului 2011

În topul primelor 10 persoane influente din Republica Moldova au intrat: Vlad Filat şi Marian Lupu, care au împrăţit locurile 1 şi 2, urmaţi de Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc, Dorin Chirtoaca, Vladimir Voronin, Igor Dodon, Anatol şi Gabriel Stati, Iurie Leancă, Mitropolitul Moldovei Vladimir.

Comparativ cu anul trecut, noii intraţi în top sunt: Oleg Efrim (poziţia 41), Cătălin Giosan (42) şi Vitalie Marinuţă (49).

Cele mai spectaculoase căderi în top faţă de 2010 le au Dumitru Diacov, de pe locul 15 pe 33, şi Mark Tkaciuc, de pe 13 pe 32.

Cele mai spectaculoasă urcare în top faţă de 2010 a înregistrat-o IIlan Shor de pe locul 34 pe 18.

Solicitată de autori, Agenţia de presă Info-Prim Neo, a venit cu propria contribuţie la elaborarea topului, care a fost publicată la rubrica „Viziunea experţilor”.

1. Alexandru Tănase, preşedinte al Curţii Constituţionale. A influenţat mersul „stelelor politice” de o manieră care i-a permis să treacă, inteligent şi eficient, dintr-o poziţie socială, înaltă, într-o altă poziţie socială, şi mai înaltă, practic, fără trepte şi perioade de tranziţie. Manierф respectivă i-a permis să rămână, practic, unicul (ex-) politician din Republica Moldova cu şanse mari de a reveni, foarte curând, în politica mare, cu şanse mari pentru cele mai mari funcţii, inclusiv, cea de preşedinte al Republicii Moldova.

2. Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova, preşedinte al Partidului Liberal Вemocrat. A ştiut să influenţeze şi să ţină sub control haosul din Republica Moldova, instituind, în felul său, o ordine în haos. Nu se ştie exact a câta parte din „haos” este provocată de el însuşi, dacă nu chiar tot. A influenţat opinia publică astfel, încât s-a menţinut permanent în vârful topului oamenilor politici din Republica Moldova. A demonstrat că „oameni de neînlocuit nu există”, înlocuindu-l la „vârful Olimpului” pe „veşnicul” Vladimir Voronin. Nu se ştie exact dacă în felul acesta nu pregăteşte calea spre Olimp pentru un alt Vlad/Vladimir.

3. Vlad Pahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, vicepreşedinte al Partidului Democrat. A ştiut să influenţeze şi să controleze, fără pârghii administrative evidente, partea din „haos”, necontrolată de Vlad Filat. Nu se ştie exact a câta parte din „haos” este provocată de el însuşi, dacă nu chiar tot. Sau a instituit cel de-al doilea nivel de control asupra haosului total. A influenţat opinia publică astfel, încât să existe, în percepţia acesteia, peste tot, în acelaşi timp, nelăsând urme nicăieri.

4. Marian Lupu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, preşedinte al Partidului Democrat. A influenţat „stelele politice” astfel, încât să rămână permanent în postură de „veşnic candidat” la cea mai înaltă funcţie în stat, inclusiv în momentele când respectivele „stele” i-au fost total potrivnice.

5. Iurie Leancă, prim-viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. A avut suficientă influenţă asupra opiniei publice pe intern ca să se menţină permanent în partea de sus a topului personalităţilor politice. În exterior, a exercitat influenţă asupra reprezentanţilor notorii ai actorilor internaţionali, în special asupra partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Influenţa a fost suficientă ca să obţină aprecieri constant pozitive ale eforturilor de democratizare a ţării, care se materializează, în particular, prin susţinere financiară sau, cel puţin, prin declaraţii de astfel de susţinere. Efectul extern este cu atât mai observabil, cu cât, în eforturile sale, nu a avut sprijinul necesar din interior nici prin promovarea vizibilă a reformelor, nici prin asigurarea stabilităţii politice.

6. Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal. A ştiut să atragă de partea sa mai mult de jumătate din electorat, câştigând primăria mun. Chişinău într-o competiţie complicată nu doar în faţa principalului său oponent, o competiţie în care miza a fost nu doar Primăria. A ştiut să aducă o sută de troleibuze moderne şi comode care, în calitate de unul din puţinele semne reale ale schimbării vieţii omului simplu, multiplică influenţa primarului printre cetăţenii capitalei, de diferite orientări politice, „la fiecare colţ”.

7. Igor Dodon, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În campania electorală pentru primăria capitalei a reuşit să influenţeze, printr-un mesaj modernizat, un număr semnificativ de voturi din afara electoratului tradiţional comunist. A obţinut aprobarea unei părţi a societăţii pentru gestul de a fi început demolarea din interior a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova care, în opinia unor experţi, a obţinut calificativul „anti-sistem” pentru caracterul intransigent al politicii promovate de actualii săi lideri.

8. Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Influenţează în mod determinant Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care, la rândul său, influenţează aproape jumătate din alegătorii ţării.

9. Mark Tcaciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Îl influenţează în mod determinant pe Vladimir Voronin.

10. Valeriu Streleţ, preşedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat. A putut să se impună în calitate de „înlocuitor” al cătorva personalităţi marcante, plecate din PLDM (Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi).

Valeriu Vasilică 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *