Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Eveniment 28 Decembrie 2011, ora 09:28

Cei mai influenţi 50 de moldoveni ai anului 2011

Marime Font

În seara de marţi, 27 decembrie, a avut loc prezentarea catalogul „50 cei mai influenţi moldoveni 2011”, realizat de VIP Magazin. Catalogul se află la cea de-a şaptea ediţie, transmite Info-Prim Neo. 

În topul primelor 10 persoane influente din Republica Moldova au intrat: Vlad Filat şi Marian Lupu, care au împrăţit locurile 1 şi 2, urmaţi de Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc, Dorin Chirtoaca, Vladimir Voronin, Igor Dodon, Anatol şi Gabriel Stati, Iurie Leancă, Mitropolitul Moldovei Vladimir.

Comparativ cu anul trecut, noii intraţi în top sunt: Oleg Efrim (poziţia 41), Cătălin Giosan (42) şi Vitalie Marinuţă (49).


Cele mai spectaculoase căderi în top faţă de 2010 le au Dumitru Diacov, de pe locul 15 pe 33, şi Mark Tkaciuc, de pe 13 pe 32.

Cele mai spectaculoasă urcare în top faţă de 2010 a înregistrat-o IIlan Shor de pe locul 34 pe 18.

Solicitată de autori, Agenţia de presă Info-Prim Neo, a venit cu propria contribuţie la elaborarea topului, care a fost publicată la rubrica „Viziunea experţilor”.

1. Alexandru Tănase, preşedinte al Curţii Constituţionale. A influenţat mersul „stelelor politice” de o manieră care i-a permis să treacă, inteligent şi eficient, dintr-o poziţie socială, înaltă, într-o altă poziţie socială, şi mai înaltă, practic, fără trepte şi perioade de tranziţie. Manierф respectivă i-a permis să rămână, practic, unicul (ex-) politician din Republica Moldova cu şanse mari de a reveni, foarte curând, în politica mare, cu şanse mari pentru cele mai mari funcţii, inclusiv, cea de preşedinte al Republicii Moldova.

2. Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova, preşedinte al Partidului Liberal Вemocrat. A ştiut să influenţeze şi să ţină sub control haosul din Republica Moldova, instituind, în felul său, o ordine în haos. Nu se ştie exact a câta parte din „haos” este provocată de el însuşi, dacă nu chiar tot. A influenţat opinia publică astfel, încât s-a menţinut permanent în vârful topului oamenilor politici din Republica Moldova. A demonstrat că „oameni de neînlocuit nu există”, înlocuindu-l la „vârful Olimpului” pe „veşnicul” Vladimir Voronin. Nu se ştie exact dacă în felul acesta nu pregăteşte calea spre Olimp pentru un alt Vlad/Vladimir.

3. Vlad Pahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, vicepreşedinte al Partidului Democrat. A ştiut să influenţeze şi să controleze, fără pârghii administrative evidente, partea din „haos”, necontrolată de Vlad Filat. Nu se ştie exact a câta parte din „haos” este provocată de el însuşi, dacă nu chiar tot. Sau a instituit cel de-al doilea nivel de control asupra haosului total. A influenţat opinia publică astfel, încât să existe, în percepţia acesteia, peste tot, în acelaşi timp, nelăsând urme nicăieri.

4. Marian Lupu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, preşedinte al Partidului Democrat. A influenţat „stelele politice” astfel, încât să rămână permanent în postură de „veşnic candidat” la cea mai înaltă funcţie în stat, inclusiv în momentele când respectivele „stele” i-au fost total potrivnice.

5. Iurie Leancă, prim-viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. A avut suficientă influenţă asupra opiniei publice pe intern ca să se menţină permanent în partea de sus a topului personalităţilor politice. În exterior, a exercitat influenţă asupra reprezentanţilor notorii ai actorilor internaţionali, în special asupra partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Influenţa a fost suficientă ca să obţină aprecieri constant pozitive ale eforturilor de democratizare a ţării, care se materializează, în particular, prin susţinere financiară sau, cel puţin, prin declaraţii de astfel de susţinere. Efectul extern este cu atât mai observabil, cu cât, în eforturile sale, nu a avut sprijinul necesar din interior nici prin promovarea vizibilă a reformelor, nici prin asigurarea stabilităţii politice.

6. Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal. A ştiut să atragă de partea sa mai mult de jumătate din electorat, câştigând primăria mun. Chişinău într-o competiţie complicată nu doar în faţa principalului său oponent, o competiţie în care miza a fost nu doar Primăria. A ştiut să aducă o sută de troleibuze moderne şi comode care, în calitate de unul din puţinele semne reale ale schimbării vieţii omului simplu, multiplică influenţa primarului printre cetăţenii capitalei, de diferite orientări politice, „la fiecare colţ”.

7. Igor Dodon, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În campania electorală pentru primăria capitalei a reuşit să influenţeze, printr-un mesaj modernizat, un număr semnificativ de voturi din afara electoratului tradiţional comunist. A obţinut aprobarea unei părţi a societăţii pentru gestul de a fi început demolarea din interior a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova care, în opinia unor experţi, a obţinut calificativul „anti-sistem” pentru caracterul intransigent al politicii promovate de actualii săi lideri.

8. Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Influenţează în mod determinant Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care, la rândul său, influenţează aproape jumătate din alegătorii ţării.

9. Mark Tcaciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Îl influenţează în mod determinant pe Vladimir Voronin.

10. Valeriu Streleţ, preşedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat. A putut să se impună în calitate de „înlocuitor” al cătorva personalităţi marcante, plecate din PLDM (Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi).

Valeriu Vasilică 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)