Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:09
Abonamente

Eveniment 28 Decembrie 2011, ora 09:28

Cei mai influenţi 50 de moldoveni ai anului 2011

Marime Font

În seara de marţi, 27 decembrie, a avut loc prezentarea catalogul „50 cei mai influenţi moldoveni 2011”, realizat de VIP Magazin. Catalogul se află la cea de-a şaptea ediţie, transmite Info-Prim Neo. 

În topul primelor 10 persoane influente din Republica Moldova au intrat: Vlad Filat şi Marian Lupu, care au împrăţit locurile 1 şi 2, urmaţi de Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc, Dorin Chirtoaca, Vladimir Voronin, Igor Dodon, Anatol şi Gabriel Stati, Iurie Leancă, Mitropolitul Moldovei Vladimir.

Comparativ cu anul trecut, noii intraţi în top sunt: Oleg Efrim (poziţia 41), Cătălin Giosan (42) şi Vitalie Marinuţă (49).


Cele mai spectaculoase căderi în top faţă de 2010 le au Dumitru Diacov, de pe locul 15 pe 33, şi Mark Tkaciuc, de pe 13 pe 32.

Cele mai spectaculoasă urcare în top faţă de 2010 a înregistrat-o IIlan Shor de pe locul 34 pe 18.

Solicitată de autori, Agenţia de presă Info-Prim Neo, a venit cu propria contribuţie la elaborarea topului, care a fost publicată la rubrica „Viziunea experţilor”.

1. Alexandru Tănase, preşedinte al Curţii Constituţionale. A influenţat mersul „stelelor politice” de o manieră care i-a permis să treacă, inteligent şi eficient, dintr-o poziţie socială, înaltă, într-o altă poziţie socială, şi mai înaltă, practic, fără trepte şi perioade de tranziţie. Manierф respectivă i-a permis să rămână, practic, unicul (ex-) politician din Republica Moldova cu şanse mari de a reveni, foarte curând, în politica mare, cu şanse mari pentru cele mai mari funcţii, inclusiv, cea de preşedinte al Republicii Moldova.

2. Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova, preşedinte al Partidului Liberal Вemocrat. A ştiut să influenţeze şi să ţină sub control haosul din Republica Moldova, instituind, în felul său, o ordine în haos. Nu se ştie exact a câta parte din „haos” este provocată de el însuşi, dacă nu chiar tot. A influenţat opinia publică astfel, încât s-a menţinut permanent în vârful topului oamenilor politici din Republica Moldova. A demonstrat că „oameni de neînlocuit nu există”, înlocuindu-l la „vârful Olimpului” pe „veşnicul” Vladimir Voronin. Nu se ştie exact dacă în felul acesta nu pregăteşte calea spre Olimp pentru un alt Vlad/Vladimir.

3. Vlad Pahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, vicepreşedinte al Partidului Democrat. A ştiut să influenţeze şi să controleze, fără pârghii administrative evidente, partea din „haos”, necontrolată de Vlad Filat. Nu se ştie exact a câta parte din „haos” este provocată de el însuşi, dacă nu chiar tot. Sau a instituit cel de-al doilea nivel de control asupra haosului total. A influenţat opinia publică astfel, încât să existe, în percepţia acesteia, peste tot, în acelaşi timp, nelăsând urme nicăieri.

4. Marian Lupu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, preşedinte al Partidului Democrat. A influenţat „stelele politice” astfel, încât să rămână permanent în postură de „veşnic candidat” la cea mai înaltă funcţie în stat, inclusiv în momentele când respectivele „stele” i-au fost total potrivnice.

5. Iurie Leancă, prim-viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. A avut suficientă influenţă asupra opiniei publice pe intern ca să se menţină permanent în partea de sus a topului personalităţilor politice. În exterior, a exercitat influenţă asupra reprezentanţilor notorii ai actorilor internaţionali, în special asupra partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Influenţa a fost suficientă ca să obţină aprecieri constant pozitive ale eforturilor de democratizare a ţării, care se materializează, în particular, prin susţinere financiară sau, cel puţin, prin declaraţii de astfel de susţinere. Efectul extern este cu atât mai observabil, cu cât, în eforturile sale, nu a avut sprijinul necesar din interior nici prin promovarea vizibilă a reformelor, nici prin asigurarea stabilităţii politice.

6. Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal. A ştiut să atragă de partea sa mai mult de jumătate din electorat, câştigând primăria mun. Chişinău într-o competiţie complicată nu doar în faţa principalului său oponent, o competiţie în care miza a fost nu doar Primăria. A ştiut să aducă o sută de troleibuze moderne şi comode care, în calitate de unul din puţinele semne reale ale schimbării vieţii omului simplu, multiplică influenţa primarului printre cetăţenii capitalei, de diferite orientări politice, „la fiecare colţ”.

7. Igor Dodon, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În campania electorală pentru primăria capitalei a reuşit să influenţeze, printr-un mesaj modernizat, un număr semnificativ de voturi din afara electoratului tradiţional comunist. A obţinut aprobarea unei părţi a societăţii pentru gestul de a fi început demolarea din interior a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova care, în opinia unor experţi, a obţinut calificativul „anti-sistem” pentru caracterul intransigent al politicii promovate de actualii săi lideri.

8. Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Influenţează în mod determinant Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care, la rândul său, influenţează aproape jumătate din alegătorii ţării.

9. Mark Tcaciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Îl influenţează în mod determinant pe Vladimir Voronin.

10. Valeriu Streleţ, preşedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat. A putut să se impună în calitate de „înlocuitor” al cătorva personalităţi marcante, plecate din PLDM (Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi).

Valeriu Vasilică 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 23:09

 După o săptămâna dificilă în Republica Moldova în care am avut două guverne, doi premieri şi o serie de decizii alambicate, care au demonstrat încă odată fragilitatea statului frate dintre Prut şi Nistru, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi PDM au făcut un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)