Economie

Cei mai mari importatori de produse petroliere vor fi sancţionaţi cu 2 mln. de lei

“Decizia aprobată astăzi în domeniul pieţei produselor petroliere este o premieră pentru activitatea ANPC, atât prin valoarea sancţiunii, de circa două milioane de lei, cât şi prin faptul că experţii agenţiei au demonstrat încălcarea art. 9 şi art. 7 – cartel administrativ şi acordurile anticoncurenţă dintre agenţii economici, ale Legii cu privire la Protecţia Concurenţei”, a declarat Viorica Cărare, Preşedintele Consiliului Administrativ al ANPC. Ea a menţionat că această sumă va fi percepută integral în bugetul de stat.

Viorica Cărare a spus presei că măsurile întreprinse de autoritatea de reglementare (ANRE) au dus la coordonarea comportamentului agenţilor economici de pe piaţa produselor petroliere, care s-a soldat cu aplicarea unor preţuri identice la comerţul cu amănuntul a produselor petroliere.
„Dacă e să fiu sincer, nu am primit deocamdată decizia Agenţiei privind importatorii de combustibil. Cert este că Agenţia este obligată să sancţioneze orice instituţie publică sau privată care încalcă drepturile consumatorilor sau majorează neîntemeiat preţurile. Aceasta trebuie să se producă indiferent de interesele economice sau politice din jurul acestor întreprinderi. Legea trebuie să prevaleze”, a declarat Prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc pentru cotidianul Comsomoliskaia Pravda v Moldove.

Vlad Plahotniuc a mai menţionat că “trebuie să fie verificate amănunţit modul în care activează toate structurile care sunt în slujba cetăţenului, pentru a depista unde există birocratizare excesivă, unde se comit ilegalităţi şi majorări de preţuri nefondate. Avem nevoie de o inventariere drastică a tuturor acestor structuri, unde demult e timpul să se facă ordine”.

Anterior, Vlad Plahotniuc a sesizat ANPC privind verificarea majorării preţurilor la serviciile comunale prestate populaţiei (energia termică, gaze naturale, apă, energie electrică), servicii de transport (auto si feroviar), servicii de comunicaţii electronice (telefonie fixă, mobilă, roaming) si produse alimentare social-importante (pâine, zahăr, lapte, etc.).

În rezultatul controalelor efectuate, ANPC a sancţionat cu 700 000 de lei Î.S. “Gările şi Staţiile Auto” şi a avertizat întreprinderea “Gara de Nord” să anuleze o serie de taxe aplicate ilegal la vânzarea biletelor în prealabil. În plus, a obligat printr-o decizie întreprinderea S.A. “Apă Canal” să instaleze contoare din contul furnizorului şi să nu mai includă cheltuielile generate de pierderi tehnice în notele de plată ale consumatorilor casnici. Până l-a moment doar întreprinderea “Gara de Nord” s-a conformat deciziei, a anulat taxele aplicate ilegal, ceea ce a condus la ieftinirea biletelor de călătorie cu 5 şi 10 lei.

Ana Cojocaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *