Sănătate

Cei trei factori care distrug iremediabil ficatul

Deși vorbim despre unul dintre cele mai rezistente organe, trei factori pot duce la distrugerea iremediabilă a acestuia: grăsimea, alcoolul și tirodida slabă.

Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicină internă: „Nu putem spune că funcționează pe bucăți, pe lobi. El funcționează ca un tot unitar, iar în momentul în care se produce alterarea lui severă atunci el întregime este afectat. Marea majoritate a pacienților întreabă cât din organ rămâne în cazul în care va fi supus unui transplant hepatic, iar medicii le explică faptul că organul se schimbă cu totul pentru că este complet și în întregime afectat.”

Un ficat aflat în apropierea incapacității funcționale este plin de noduli, formațiuni care se văd ca niște mărgele, fără să mai aibă insule de țesut normal. Alcoolul este pricipatul motiv al acestui aspect.

Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicină internă: „100 g de alcool pur nu pare foarte mult, însă dacă este consumat 5 ani poate duce la ciroză hepatică. Oamenii nu conștientizează că nu contează tipul de alcool. Foarte mulți pacienți vin și ne spun că nu consumă decât vinul lor pe care-l produc în curte, însă aceasta este o mare păcăleală pe care unii o trăiesc. Vinul, oricum ar fi el, conține alcool. Practic este vorba despre alcoolul din vin, nu de vinul în esență.”

Menstruațiile abundente pot indica o problemă de sănătate gravă

Alcoolul dar și mâncarea grasă, ori zahărul, produc inițial așa numita steatoză hepatică, adică ficat gras, care se constată la 25% dintre adulți. E momentul să luați măsuri pentru că prin regim, ficatul își revine, altfel boala evoluează.

Dr. Nicu Ceaune, medic primar medicină internă: „Tranziția de la steatoză hepatică simplă la ciroză este silențioasă, nedureroasă și ca atare este imperios necesar de-a institui tratamentul precoce.”

Pentru aceasta aveți nevoie de analizele uzuale cel puțin o dată pe an, dar și de o ecografie a abdomenului total la fiecare șase luni.

Pe lângă alimentație, aflați că ficatul este oglinda activității endocrine. Spre exemplu, dacă tiroida produce prea mulți sau prea puțini hormoni, testele ficatului arată modificări.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Hormonii tiroidieni sunt foarte mulți, ficatul suferă: nu mai produce suficiente proteine, testele de citoliză sunt crescute.”

Pe măsură ce tratați tiroida, își va reveni și ficatul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *