Astăzi 9 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Istorie 11 August 2014, ora 06:43    Din editia print

În culisele Istoriei de Iurie ColesnicCEL MAI VREDNIC DIN NEAMUL GONATA

Marime Font

Prutul, în dreptul Zberoaiei, îşi poartă apele la vale întocmai cum şi le purta cu sute de ani în urmă. 

Dealurile şi văile au rămas aceleaşi şi numai oamenii şi casele lor s-au schimbat. Şi dacă astăzi ar încerca să se întoarcă acasă stăpânul moşiei Zberoaia, nimeni nu l-ar mai recunoaşte. L-au uitat cărţile, l-au uitat contemporanii, iar urmaşii nu mai au de unde-l recunoaşte.
Acea poezie a unui foarte bun poet basarabean, Vasile Laşcov, Ostrovul, m-a frapat de la prima lectură. Îmi părea scrisă despre unul dintre intelectualii noştri de odinioară, inspirată parcă din viaţa aceluia, care s-a chemat Ştefan Gonata.

„Legănat, sortit visării,/ Şi de-a firii doruri plin,/ Ostrovul – copilul mării –/ Stă-n vârtejul cristalin./ Marea cuprindea duioasă/ Ostrovul din jur în jur,/ Îi cânta cântări voioasă/ Sub al cerului azur./ Cadenţat, fierbând cu spumă,/ Împingând tot val cu val,/ I-aducea o perlă scumpă,/ Ori un roz, frumos coral./ Dar, nebună, dezmierdându-l/ Pe-al ei fiu nepreţuit,/ Marea singură spălându-l/ Din iubire l-a strivit.”

Loading...


Dacă e să folosim expresia lui C. Stamati-Ciurea, academicianul Ştefan Gonata a şi fost un ostrov în imensul ocean al slavismului.
Gheorghe Bezviconi în volumul II al cărţii Boierimea Moldovei dintre Prut şi Nistru (Bucureşti, 1943), scrie despre originea acestei familii următoarele: „Români din Zerma (Macedonia). Constantin Dimitrie, pribegit din Turcia, om de încredere al lui G. Balş, căminar, s-a căsătorit cu Ecaterina Ioan Gustea. Fiul său, Ştefan (1838-1896), moşier la Zberoaia, cărturar erudit, prieten al lui M. Kogălniceanu, membru onorar al Academiei Române, căsătorit cu Eliza G. Leonard. Fiul său, Gheorghe (1869-1928), fruntaş al vieţii publice, secretar al nobilimii. Fără urmaşi.”

În câteva rânduri a fost bine comprimată o carte de vizită a unei familii. Fiecare reprezentant, luat în parte, poate servi drept erou pentru o schiţă ori o nuvelă. Aici însă vreau să pun accentul pe soarta lui Ştefan Gonata.

S-a născut la 1 februarie 1838 la moşia tatălui, la Trifăneşti. Avea şase ani când a pierdut unul după altul trei fraţi, apoi a decedat şi mama. Tatăl şi-a dedicat viaţa de mai departe educării acestui vlăstar, care de la o vârstă destul de fragedă începuse să facă lecturi serioase din autorii clasici. În 1856 absolvă liceul regional din Chişinău şi pleacă la Odesa, la Colegiul „Richelieu”, pe care-l părăseşte din anul III. Studiază filozofia şi viticultura la Paris.
Ştefan Gonata a amenajat pe moşia sa un sector experimental. A fost unul dintre acei care a adus şi a aclimatizat în Basarabia viţa-de-vie franceză. Se zice că vinurile obţinute la moşia Zberoaia deveniseră vestite în acea vreme. Şt. Gonata a încercat să transplanteze în solul basarabean viţa-de-vie americană, era în căutarea unui leac împotriva filoxerei, care ruina podgoriile basarabene.

A deschis la Zberoaia un spital, a organizat un muzeu. Avea o bibliotecă extraordinară. Colabora la câteva reviste agricole din Rusia, iar observaţiile sale ştiinţifice le împărtăşea cu savanţi din România şi din alte ţări europene. Mihail Kogălniceanu întreţine corespondenţă cu acest basarabean înţelept.

Activitatea ştiinţifică a lui Ştefan Gonata n-a trecut neobservată. La 29 de ani Academia Română îl alege membru de onoare.

Pe atunci nu prea era în tradiţie să se vorbească despre aspiraţiile naţionale ale moldovenilor. Şi se credea, mai bine zis, se făcea totul să se creadă, că ele nici n-ar exista. Deşi trebuie să ştim că grupări naţionale moldoveneşti au existat sub forma unor cenacluri boiereşti în toţi anii de ocupaţie. Ţarismul interzisese publicaţiile în limba băştinaşilor, dar libera comunicare nu era în stare s-o interzică, mai ales la conacele unor boieri cu minţile luminate care îşi dădeau bine seama de situaţia Basarabiei. (O dovadă în plus la cele spuse anterior e şi acea Societate moldovenească a nobililor basarabeni, înfiinţată în 1905, sub egida unei asociaţii culturale).

Ştefan Gonata a făcut parte din cenaclul fraţilor Leonard, Pavel şi Petre.

Ultimii ani de viaţă Ştefan Gonata i-a trăit în izolare, o boală cumplită i-a întunecat zilele. În chinurile acestei boli şi-a dat foc manuscriselor şi unor documente. Ceea ce n-a ars atunci a ars în timpul revoluţiei din 1917... Aşa a dispărut de pe întinsul imaginarului ocean o insulă a inteligenţei – Ştefan Gonata.

Decesul lui a fost fixat la 18 septembrie 1906 la Chişinău. Peste ani când s-a întocmit Dicţionarul membrilor Academiei Române, printre primii membri a fost trecut şi Ştefan Gonata. Iar în ediţia semnată de Dorina N. Rusu – Membrii Academiei Române. 1866-1999. Dicţionar (Bucureşti, 1999) – el este prezentat plenar cu biografie şi fotografie. Un singur lucru rămânând să-l mai facă contemporanii, să încerce să-i adune viaţa şi opera într-o monografie.

De conacul de la Zberoaia este legată istoria unei tragedii cumplite:

„... a nenorocirii petrecute la 25 iulie 1927, când Gheorghe Gonata, proprietar al moșiei și a conacului de la Zberoaia din județul Lăpușna, dădea o masă în onoarea nepotului său, inginerul Nicolae Gafencu, proaspăt absolvent al Politehnicii de la Liège (Belgia), de curând căsătorit cu Elena Brăescu, fiica generalului. Printre cei doisprezece comeseni se numărau generalul Brăescu cu soția și o fiică a ei dintr-o primă căsătorie. Gheorghe Gonata nu era un oarecine: bunicul său, fost administrator al faimoasei averi, odinioară, a lui Egor Balș, fusese admis în nobilimea rusă a Basarabiei. Fiul acestuia, Ștefan, tatăl lui Gheorghe, ocupase funcția de președinte al zemstvelor județului Chișinău, obținând totodată, datorită publicațiilor sale, titlul de membru corespondent al Academiei Române (membru de onoare - Iu.C.), semn de solidaritate cu frații de peste Prut ce țineau vie flacăra tradițiilor românești. Soția sa avea drept bunică maternă pe o urmașă a lui Vasile Buhăescu.

Familia Gonata era cunoscută ca făcând parte, înainte de 1918, din acea grupare a nobilimii și moșierimii basarabene care simpatiza cu cauza românească (vezi G.G.Bezviconi, Românismul fruntașilor moldoveni dintre Prut și Nistru.

(„Revista Fundațiilor Regale”, VIII, 1941, 8-9, pag.307-319).
Cuscrul lor, generalul Brăescu, era cunoscut ca unul dintre promotorii cei mai energici ai politicii oficiale românești, naționalistă și antibolșevică.

Meniul servit musafirilor includea și un fel de mâncare dintre cele mai banale, anume plăcintă cu brânză. Dar plăcinta era împănată cu arsenic -- o pulbere extrem de toxică, cu un foarte slab gust de usturoi, folosită în gospodăriile înstărite împotriva șoarecilor (de unde și numele său popular de șoricioacă). Greu de detectat la gust, de un efect cu atât mai fulgerător, cu cât era mai concentrată, otrava a acționat aproape imediat: crampe cu dureri atroce, convulsii paralizante, vomă, urmând decesul (Literatura universală posedă o descriere celebră a intoxicării prin arsenic: moartea doamnei Bovary, în romanul cu același nume al lui Gustave Flaubert).

Nimeni nu știa dacă există vreun antidot, nici un medic nu se afla printre comesenii cuprinși de panică. Până să fie găsit un doctor în orășelul cel mai apropiat, muriseră, după chinuri groaznice, tinerii căsătoriți și încă trei persoane, între care mama mirelui, doamna Polina Gafencu, născută Gonata, și o servitoare. Alții scăpaseră cu viață: Gheorghe Gonata și generalul Brăiescu cu soțiile, o a doua servitoare, alți trei musafiri și... bucătarul”. (Familii boierești din Moldova și Țara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică și biografică, volumul II coordonator și coautor Mihai Dim. Sturdza, București, 2011, pag. 182-183).

A trecut multă vreme de atunci, s-au schimbat mai multe administrații și steme sociale, un lucru pare să nu să fi schimbat - atitudinea indiferentă față de trecut și oamenii de odinioară.

La Zberoaia, azi sunt furate ultimele pietre din conacul lui Stefan Gonata, lăsat după 1990 fără stăpân, probabil, cu dorinţa ascunsă să se risipească mai repede, ca să se uite definitiv de proprietarul lui…

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 06:59

Renato Usatîi pretinde că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA ALTUI STAT și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Renato Usatîi pretinde că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA ALTUI STAT și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Igor Dodon ar avea și cetățenia altui stat, cu toate că declară că este doar cetăţean al R. Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 06:54

Eugen Mamot, Maestrul Emerit în Arte s-a infectat cu coronavirus în SPITALUL unde era internat. Se află în stare GRAVĂ

Eugen Mamot, Maestrul Emerit în Arte s-a infectat cu coronavirus în SPITALUL unde era internat. Se află în stare GRAVĂ

Maestrul în Arte și compozitorul Eugen Mamot, distins cu titlul de Artist al Poporului, a fost infectat cu coronavirus în spitalul în care era internat de mai multe săptămâni din cauza unor intervenții chirurgicale la picior. Anunțul a fost făcut pe facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 Aprilie 2020, ora: 04:48

Comunista Oxana Domenti a fost în același Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOCUMENT

Comunista Oxana Domenti a fost în același Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOCUMENT

Oxana Domenti, cumătra lui Dodon și prietena Prim-ministrului Ion Chicu deține concomitent, încălcând toate normele protocolare de ordin legal și diplomatic doua funcții de reprezentare: cea de Ambasador al Republicii Moldova la ONU și în Elveția și cealaltă este de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 9 Aprilie 2020, ora: 04:17

Horoscop 9 aprilie. O zodie va fi foarte influențabilă azi! Banii şi amorul nu prea pot conviețui

Horoscop 9 aprilie. O zodie va fi foarte influențabilă azi! Banii şi amorul nu prea pot conviețui

Horoscop 9 aprilie. O zodie se lasă influențată de relațiile sentimentale. Astrologul Radu Ștefănescu îi recomandă acesteia să fie mai prudentă, pentru că doar așa banii şi amorul pot convieţui.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 9 Aprilie 2020, ora: 01:59 de Mihai Taşcă

Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC

Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 00:01

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 9 Aprilie 2020, ora: 00:01

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:36

Dodon&Chicu au înțeles că au omorât agricultură și anunță că producătorii vor putea să-și vânda marfa ÎN STRADĂ

Dodon&Chicu au înțeles că au omorât agricultură și anunță că producătorii vor putea să-și vânda marfa ÎN STRADĂ Foto: simbol

Micii producători locali își vor putea vinde produsele în stradă, în locurile autorizate din mun. Chișinău și Bălți. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 19:53

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

Datele oferite miercuri de oficialităţile italiene confirmă aspecte pozitive: a scăzut numărul bolnavilor internaţi, inclusiv cei de la Terapie Intensivă pentru a cincea zi consecutiv, a crescut numărul celor vindecaţi dar şi al noilor cazuri anunţate în raport cu numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 19:27

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Spitalele din ţară au nevoie urgentă de ventilatoare, măşti cu filtru şi alte echipamente medicale pentru a lupta cu pandemia de coronavirus. La Spitalul Raional din Căuşeni sunt internaţi 19 pacienţi cu COVID-19. Medicii spun că dacă numărul de cazuri va creşte, situaţia va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 18:47

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

Unica diferență notabilă este pauză dintre propoziții pe care o face Dodon, încercând într-un mod penibil să creeze suspans. Această „eroare” se poate explica prin disperarea lui Dodon de a apărea în public, caz în care este neclar ce rol are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 18:37

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Două dintre cele trei uși ale blocului de tip cămin din strada Vasile Cheltuială, 9/2 din Chișinău au fost sudate, fiind instituit regim de carantină pentru un termen de 14 zile, având în vedere că două persoane au fost infectate cu virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 8 Aprilie 2020, ora: 18:26

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Debandada construcției ilegale de pe strada Nicolae Costin, 44/1 a continuat și astăzi. După mai multe încercări eșuate, Primăria Chișinău a început astăzi lucrările de demolare, iar reprezentantul companiei de construcții s-a dat în spectacol și a solicitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:44

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

„Țin să informez șeful statului (poate cei din jur nu au curajul) că sistemul de sănătate nu dispune de cei 50 mii personal medical pe care Dumnealui a anunțat că îi aruncă în luptă cu coronavirusul”, opinează ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:38

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

2 sunt de import și 116 sunt cu transmitere locală. Ministra Sănătății nu a anunțat câte teste au fost efectuate astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 17:22

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan au reuşit să „netezească” acea curbă prezentă în toate ilustraţiile care vorbesc despre modul în care izolarea socială poate învinge COVID-10. Apoi călători din Statele Unite şi Europa au început din nou...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 16:44

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Începând de vineri, 10 aprilie, traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:42

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Yaakov Litzman, ministrul sănătăţii din Israel, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce luna trecută a spus că virusul este o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:35

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

”Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște centrul OncoGen, Timișoara, ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:31

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a confirmat încă trei decese din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 12:12

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)