Actualitate

Cele mai bune idei în cadrul concursului „Best Civic Engagement Initiative” au fost premiate

În cadrul campaniei „Tineri Ambasadori Europeni” 2017 au fost implicați peste 25 de tineri din statele UE și Republica Moldova, care au vizitat 20 de școli din mai multe localități. Ca urmare a atelierelor de lucru organizate cu tinerii ambasadori, școlile participante au propus idei pentru inițiative de activități civice.

În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie, instituții de învățământ din 17 raioane au fost vizitate de câteva echipe ale „Tinerilor Ambasadori Europeni”, care au împărtășit cu elevii idei și valori europene. În cadrul întâlnirilor au fost discutate valorile și cultura europeană, oportunitățile de studiu și voluntariat, experiențe de bune practici ale tinerilor din UE, precum și principii de elaborare și prezentare a inițiativelor menite să îmbunătățească viața în localitatea respectivă.

Mai mult decât atât, pe durata acestei campanii, elevii din cele 20 de instituții preuniversitare au fost implicați într-un concurs dedicat celor mai bune idei de inițiative pentru activități civice, menite a îmbunătăți viața comunității din care fac parte. Scopul acestui concurs a fost sensibilizarea tinerilor pentru a identifica soluții creative pentru comunitățile lor.

Toți participanții la concurs au fost premiați, iar cele mai bune trei idei au beneficiat de suport adițional – cursuri de instruire menite să ajute elevii să-și dezvolte ideile. Cele trei echipe câștigătoare sunt a liceelor „Ștefan Holban” din Cărpineni (raionul Hâncești), „Alexandru Agapie” din Pepeni (raionul Sângerei) și liceul din Cotiujenii Mari (raionul Șoldănești). Printre ideile câștigătoare menționăm că elevii au gândit acțiuni civice pentru promovarea culturii, valorilor și integrării europene; în crearea unui centru de agrement pentru toate categoriile de vârstă, astfel încât acesta să consolideze membrii comunității și să stopeze migrația; și crearea unui centru European de tineret, în cadrul căruia să tinerii să poată lectura despre cultura europeană, să desfășoare întâlniri, discuții cu semenii lor din regiune și de peste hotare.

Această campanie este organizată în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană "Vecinii UE est", care pune un accent deosebit pe implicarea tinerilor. Pentru a realiza acest scop, proiectul a lansat în iunie 2016 rețeaua pentru tineri ‘Tinerii Vecini Europeni’ (TVE), axată pe stimularea cooperării și legăturilor durabile între tineri (15-25 ani) și organizațiile de tineret din țările Parteneriatului Estic și UE.

Rețeaua „Tinerii Vecini Europeni” este în primul rând o platformă de comunicare online destinată să faciliteze schimbul reciproc de idei și informații și să promoveze implicarea tinerilor în acțiuni sociale. Peste 100 de tineri din statele membre UE și țările Parteneriatului Estic au fost selectați recent drept ‘Tineri Ambasadori Europeni’ (TAE), în urma unui proces deschis de depunere a cererilor. Rețeaua este gestionată de doi Coordonatori ai Rețelei UE, iar în fiecare țară a Parteneriatului Estic au fost numiți Coordonatori Naționali – împreună, dânșii vor ghida rețeaua TVE.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *