Timpul Local

Cele mai cautate zece joburi

Dezvoltarea tehnologiilor si a modelelor de business au determinat aparitia unui numar foarte mare de joburi in ultimii ani, iar specialistii in resurse umane sunt de parere ca aparitia de meserii noi reprezinta un fenomen natural. Oficialii companiilor din domeniul recrutarii au intocmit pentru o lista a joburilor care sunt acum la mare cautare, dar care in urma cu zece ani nici macar nu existau.

Pe primul loc se afla postul de programator pe platforme mobile. Cei care au acest job au ca principale responsabilitati participarea la proiectarea si realizarea de noi produse Geographic Information System si sisteme de navigatie pentru platformele mobile. Aceasta pozitie a aparut datorita cresterii foarte rapide a gradului de utilizare a dispozitivelor mobile, fapt ce a atras dupa sine o dezvoltare a serviciilor oferite prin intermediul acestora.

Tot in domeniul IT&C se regaseste si al doilea job proaspat „inventat”, cel de designer (modelator) 3D. Cei care aleg o astfel de pozitie sunt specializati in design de obiecte si aplicatii grafice, in special pentru mediul online. Ei sunt cautati in general de firme de web design/development, studiouri de creatie sau agentii de publicitate.

Configuration administrator este cel de-al treilea job din top. Dezvoltarea sistemelor informatice ale companiilor si aparitia datacenter-elor au delimitat un post avand ca scop gestionarea tuturor componentelor unui sistem informatic.

Storage & back-up specialist este un job nou care s-a desprins ca o specializare a pozitiei de administrator de sistem, fiind legat tot de aparitia datacenter-elor. Specialistul in stocare si back-up stabileste capacitatea optima de stocare a serverelor pentru a se asigura o functionare buna si continua a sistemului informatic al companiei.
Dincolo de mediul IT, au luat nastere si alte joburi noi, mai ales datorita nevoilor companiilor romanesti de a-si dezvolta strategiile de business. Un astfel de exemplu este cel de HR business partner. Acest specialist actioneaza intr-un anumit domeniu de business in scopul de a dezvolta si implementa o strategie coerenta de resurse umane.

Si pozitia de business process manager este strans legata de dezvoltarea mediului de afaceri autohton. Persoanele cu un astfel de job se ocupa de organizarea, evaluarea si imbunatatirea sistemului de management organizational al firmei si al subsistemelor acestuia.

Intrarea Romaniei in EU si aparitia fondurilor ce trebuiau asimilate a nascut un alt loc de munca aflat acum la mare cautare cu toate ca in urma cu trei ani nici macar nu exista: consultant de fonduri nerambursabile. Rolul acestuia este de identificare a potentialilor clienti interesati de intocmirea de proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile.

Un alt job foarte important in ziua de azi este cel de specialist in lichidarea activelor. Acesta intervine cand o companie in criza a epuizat toate metodele de reducere a costurilor pentru a se redresa. Practic, specialistii in lichidarea activelor identifica si valorifica activele fixe de care compania se poate lipsi, fiind un „reparator de business-uri”.

Chief conversation officer este o alta pozitie extrem de interesanta aparuta in nomenclatorul profesiilor. Dezvoltarea retelelor de socializare gen Facebook sau Twitter a nascut acest tip de meserie. „Chief conversation officer-ul raspunde de modul in care un brand este reflectat in retelele sociale, intervine activ si chiar proactiv in discutiile centrate pe compania care i-a angajat.

Incercarile disperate de a proteja resurse naturale au dus la crearea unor pozitii de profil, asa numitele slujbe verzi (green collar jobs). Acestea sunt definite cel mai simplu ca fiind joburi operationale care respecta in cel mai inalt grad mediul inconjurator. Din aceasta categorie fac parte joburile de mecanic de turbina eoliana, specialist in instalatii solare, specialist de legislatia mediului sau inginer de ape uzate.

Joburi noi la orizont!

Continua dezvoltare a tehnologiilor si a industriilor va duce la aparitia tot mai multor joburi de acest fel si in viitorul apropiat. Acest lucru se arata si in studiul „Shape of Jobs to Come” realizat de guvernul britanic.

„Uitati de macelari, brutari si fabricanti de candelabre! Peste 20 de ani, cele mai populare profesii vor fi cele de administratori de ferme verticale, pilot spatial si producator de parti ale corpului uman”, se indica in acest raport.

Simona Rosu
CAPITAL.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *