Timpul Liber

Cele mai deocheate manuale sexuale. Discuţiile care-i făceau şi pe bărbaţi să roşească

Pe lângă nevoile strict fiziologice şi dorinţa de a procrea, sexul a devenit o plăcere elaborată încă din vechime, fiind transformată de anumite popoare într-o adevărată artă, cu reguli şi marcată de o imaginaţie debordantă. De-a lungul timpului au apărut inclusiv manuale de iniţiere în arta sexului, destinate în special cuplurilor tinere. O parte a acestor „manuale sexuale” s-au păstrat până astăzi, cele mai renumite fiind Kama Sutra, Cartea pernei şi Şcoala lui Venus.

 
Poezie, proză şi sex
 
Unul dintre manualele de sex faimoase este Kama Sutra. Practic este vorba despre o colecţie de proză şi poezie la care sunt adăugate ilustraţii care prezintă explicit diferite poziţii sexuale. Kama Sutra este un text scris acum două milenii de Vatsyayana, un filosof indian de tradiţie vedică. Se presupune că această operă literară a vechii lumi hinduse a apărut în secolul II d Hr, dar acumulează experienţe sexuale şi de educaţie sexuală, de tradiţie hindusă, de câteva secole. Sau mai precis opera filosofului indian este o compilaţie literară structurată pe 36 de capitole şi condimentată cu sute de imagini care prezintă în mod explicit poziţii sexuale.
 
Cinci capitole ale cărţii prezintă de fapt felul în care ar trebui trăită viaţa în mod sănătos, inclusiv din punct de vedere spiritual. Mai precis care ar trebui să fie priorităţile în viaţă, importanţa achiziţiei de cunoştinţe şi a culturii acumulate de-a lungul existenţei, comportamentul în societate, dar şi anturajul potrivit în preajma cuplului. Urmează apoi 10 capitole care reprezintă de fapt cea mai dorită partea a kama sutrei. Se referă la tipurile de stimulare sexuală, moduri diferite de îmbrăţişare a partenerului, săruturi, poziţii sexuale. Totodată în aceată parte a lucrării sunt prezentate şi modul în care o femeie îşi poate strârni partenerul cu ajutorul unghiilor şi a dinţilor, dar şi numeroase referinţe la felul în care se poate face sex oral. Restul capitolelor se referă în special la viaţa de familie. De altfel kama sutra are şi un titlu cât se poate de explicit. Kama este unul dintre cele patru obiective ale vieţii hinduse şi înseamnă ”dorinţă”, inclusiv dorinţă sexuală, iar sutra înseamnă regulă sau formulă.
 
Sexul la nivel înalt
 
O altă lucrare faimoasă ce poate fi considerată un adevărat manual sexual al tuturor timpurilor este ”Cartea Pernei”, apărută în Japonia secolului al XI-lea. Mai precis în 1002, în aşa-numita eră Heian, cunoscută pentru înflorirea artelor. Cartea este scrisă culmea, de o femeie, lucru inacceptabil în Europa acelor vremuri, de exemplu. Se numea Sei Shonagon şi făcea parte din nobilimea japoneză.
 
De altfel Sei locuia la curtea imperială japoneză şi făcea parte dintr-un grup de femei literate care trebuiau să o educe pe împărăteasa Teishi. În această perioadă inspirată de experienţele personale, dar şi de viaţa de la curtea japoneză, Sei Shonagon a scris ”Cartea Pernei”, o lucrare interesantă, realizată cu talent literar şi cu umor. Este scrisă într-un stil aparte numit zuihitsu şi nu lipsesc nici observaţii privind protocolul, eticheta şi comportamentul dezirabil de la curtea japoneză din aceea perioadă. Spre deosebire de kama sutra, în cartea japonezei nu apar descrieri explicite privind actul sexual, ci mai mult observaţii, de multe ori anecdotice. 
 
Cartea care-i făcea pe bărbaţi să roşească
 
Un manual sexual deosebit de explicit apare, culmea, în plină ”eră creştină”, într-o Europă dominată încă de Biserică. Purta numele de ”Şcoala lui Venus” şi a apărut la sfârşitul veacului al XVIII-lea. Se bănuieşte că a fost scrisă în Franţa şi era atât de deocheată încât îi făcea şi pe bărbaţi să roşească. Limbajul era deosebit de libertin şi explica poziţii sexuale, moravuri, modul în care femeile se puteau masturba, jucării sexuale de folosit şi chiar cum se puteau obţine serviciile unor amanţi profesionişti. Cartea a fost descoperită de faimosul autor de jurnale Samuel Pepys, într-un anticariat din Londra în anul 1668, în varianta tradusă.
 
Este vorba despre povestea unei tinere, Katherine, virgină şi inocentă. Aceasta este sedusă de un pretendent, Frances, care are gânduri necurate. Dornică să fie iniţiată în arta sexului, tânăra Katy apelează la serviciile unei doamne mult mai experiementate. Prima parte a cărţii surprinde discuţia dintre tânăra neiniţiată şi pretendentul ei. Acesta îi explică fără perdea mecanismele sexului. Inclusiv noţiuni despre erecţie şi poziţii sexuale. A doua parte a cărţii reprezintă spovedania tinerei care tocmai îşi pierduse virginitatea către ruda ei mai experiementată, care continuă să-i ofere sfaturi. Limbajul este deocheat, iar temele de discuţie sunt scandaloase pentru acea vreme.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *