Social

Cele mai frecvente intoxicaţii în rândul copiilor sunt cele cu medicamente

Potrivit medicilor, în capul listei este paracetamolul, care deseori, fie din neatenţie, fie din neştiinţă, este administrat de către adulţi copiilor în doze mult mai mari decât cele indicate de specialişti. Totodată, mulţi micuţi ajung la spital şi după ce ingerează preparatele pe care le găsesc prin casă, transmite IPN.

Datele au fost prezentate în cadrul unui training pentru jurnalişti, organizat în cadrul Campaniei Naţionale de Comunicare „O casă fără pericole pentru copilul tău!” a proiectului REPEMOL. Şeful Departamentului primiri urgenţe, Victor Şcarevnea, a declarat că în 2014, 78 de copiii până în 5 ani au ajuns la spital cu intoxicaţii grave. În prezent se atestă o creştere. Dacă în anul trecut intoxicaţiile constituiau 3,3% din numărul total de adresări de urgenţă, în primul trimestru al anului curent acestea reprezintă 4,1%.

Şefa secţiei reanimare somatică, Ana Oglindă, a explicat că paracetamolul, ca şi alte preparate, este comercializat sub diferite denumiri. Adulţii, după ce le administrează copiilor paracetamol, aud de la vecini, cunoştinţe de un alt preparat care ar ajuta să scadă febra şi îl administrează, fără să citească în prospect că acesta conţine aceeaşi substanţă şi, ca rezultat, apare supradozajul. Medicul a mai spus că uneori adulţii nu ţin cont de gramajul indicat de specialişti şi de cel al preparatului procurat.

Ana Oglindă a menţionat că o altă problemă o constituie medicamentele pe care maturii le lasă pe noptiere, acolo unde copiii de niciun an deja ajung. Medicul a oferit şi un exemplu. Dacă un copil de aproximativ un an înghite o pastilă de 0,25 de grame pentru hipertensiune, îi scade tensiunea şi copilul cade în comă. Un pericol prezintă şi contraceptive lăsate pe noptieră. Dacă un copil va înghiţi 2-3 pastile de acest gen se va alege cu hipertensiune, hemoragie şi până la comă. Chiar dacă, copilul îşi va reveni, după vor exista necazuri din cauza sechelelor.

Adulţii sunt îndemnaţi să apeleze la ajutorul medical imediat ce au o bănuială că micuţul a ingerat ceva, să nu aştepte apariţia primelor simptome. În cazul intoxicaţiilor la copii de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

De 6 ani proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *