Actualitate

Cele mai periculoase secte religioase din istoria recentă. Mii de oameni au murit păcăliţi de falşi profeţi şi pastori carismatici

Unii şi-au pierdut viaţa în numele unor credinţe bizare, iar sute de copii au fost abuzaţi sexual în cadrul unor culte scoase, mai apoi, în afara legii.

De-a lungul timpului, credinţele religioase au marcat profund omenirea şi istoria sa. Nu de puţine ori, religia a fost utilizată în scopuri malefice de diferite personaje fie cu tulburări psihice, fie pentru a obţine beneficii personale pe spinarea adepţilor.

Istoria contemporană în special, marcată mai ales de libertate religioasă, a fost martora apariţiei unor secte nocive şi auto-distructive.

Trei dintre acestea au impresionat mai ales prin numărul mare de victime, dar şi prin mecanismele folosite de liderii religioşi, pentru a aduna adepţi şi a-i convinge să renunţe voluntar la viaţă sau să fie de acord cu abuzarea propriilor copii.

Marxistul care a convins 900 de oameni să moară în numele religiei

Una dintre cele mai periculoase secte religioase care au existat de-a lungul istoriei a purtat numele de ”People`s Temple” (n.r. Templul Poporului). A fost o organizaţie religioasă formată din fanatici religioşi din Statele Unite, organizaţi în jurul unui pastor carismatic, dar paranoic, numit Jim Jones. People`s Temple a luat fiinţă în anii `60, în statul american Indiana.

Cel care a fondat-o, Jim Jones, era un fost marxist care a devenit pastor metodist. Acesta s-a născut în oraşul Crete, statul Indiana, în anul 1931. În timpul universităţii, Jim Jones a devenit un adept al comunismului, fiind de altfel un personaj vocal, ce milita pentru integrarea rasială a afro-americanilor. De altfel şi-a creat o familie multi-etnică şi în doar câţiva ani a devenit un lider religios deosebit de carismatic.

În anii `60 deschide prima filială a People`s Temple în Indiana, iar apoi se mută în California. Reuşeşte să deschidă filiale în multe state nord-americane. Propovăduia un fanatism religios, dar şi un model utopic de factură comunistă. Oamenii era atraşi de toleranţa afişată de Jim Jones în cadrul cultului.

”Ceea ce primeai în biserica lui Jim Jones, fără să conteze de unde eşti şi ceea ce ai făcut, era respectul”, preciza Jeff Guinn, autorul cărţii “The Road to Jonestown: Jim Jones and Peoples Temple”, pentru publicaţia americană Today.com.

După ce a reuşit să adune mii de adepţi şi să-i transforme în adevăraţi fanatici, care credeau orbeşte în el, Jim Jones şi-a pus în aplicare planul utopic.

Mai precis a convins, în anii 70, mai bine de 1.000 de cetăţeni americani să se mute în jungla Guyanei Britanice, pe coasta Americii de Sud. Aici Jim Jones a fondat o comunitate numită Jonestown, ceea ce anunţa tendinţele megalomanice ale lui Jim Jones. Aici toţi oamenii erau egali, trebuiau bineînţeles să asculte doar predicile lui Jim Jones şi să muncească pentru a-şi asigura hrana. Trebuia să fie o societate perfectă bazată doar pe credinţă şi altruism. Oamenii trebuiau să trăiască ca primii oameni, doar din roadele pământului şi fără nicio altă sursă de corupere a spiritului. În scurt timp, oamenii şi-au dat seama că muncesc cam toată ziua, dar hrana nu le ajunge. Au apărut şi primele nemulţumiri, iar caracterul megalomanic şi paranoia lui Jim Jones au răbufnit.

”Jonestown era descris ca un paradis, dar nu era”, preciza Wagner Wilson, un fost locuitor al coloniei, care a reuşit să scape. De altfel oamenii care au început să vadă adevărul şi-au dat seama că nu au scăpare. Erau de fapt prizonierii lui Jim Jones, care avea şi gărzi înarmate.

”A început să piardă percepţia asupra realităţii”, preciza Jeff Guinn. De altfel Jones devenise obsedat de ”suicidul revoluţionar”. Adică în semn de protest faţă de răutăţile lumii, adepţii urmau să se sinucidă în grup. Ba chiar Jim Jones a pus în scenă şi o simulare. În anul 1978, un reprezentant al Guvernului Statelor Unite a venit să viziteze colonia. Se numea Leo Ryan şi a venit însoţit de reprezentanţi ai mass-media, mai ales după ce a primit veşti că sunt oameni ţinuţi împotriva voinţei lor în colonie.

Ryan avea să simtă acest lucru pe pielea lui. După ce a vizitat colonia, o parte a locuitorilor satului lui Jim Jones au cerut ajutorul autorităţilor, oferindu-i reprezentantului Guvernului dovezile necesare. Toţi cei care doreau să plece au fost luaţi de Leo Ryan. Jim Jones şi-a dat arama pe faţă.

Împreună cu un grup de oameni înarmaţi, i-a prins în ambuscadă pe reprezentanţii Guvernului, dar şi pe oamenii din presă veniţi să vadă ce se întâmplă în colonie. Oamenii lui Jim Jones au omorât cinci oameni, câţiva reporteri şi cameramani, pe Leo Ryan, dar şi o femeie care a plecat din colonia Jonestown.

Conştient că va urma un asalt asupra lui, Jim Jones a anunţat că a venit vremea ”suicidului revoluţionar”. ”Hai să terminăm odată cu toate. Hai să terminăm cu această agonie”, se aude Jim Jones pe o înregistrare audio de la ultima slujbă ţinută.

Le-a ordonat apoi tuturor adepţilor să bea un punch în care a fost amestecată o cantitate uriaşă de cianură. Peste 900 de oameni au fost găsiţi morţi în Jonestown. Printre aceştia erau şi 300 de copii. Mai mult decât atât, s-a constatat că o parte a adepţilor au fost injectaţi cu forţa cu cianură. Jim Jones a murit împuşcat în cap. Se presupune că, cel mai probabil, s-a sinucis.

Crime în masă după o Apocalipsă ratată

Un alt caz înfiorător a avut loc în Uganda, în anul 2000. Mai precis, aproape 800 de oameni au murit după ce au aderat la un cult religios apocaliptic.

Totul a început la sfârşitul anilor 80, cu o serie de viziuni religioase. Atât în Uganda, cât şi în Rwanda a fost un adevărat val de falşi profeţi şi de oameni care se lăudau că au avut viziuni cu Fecioara Maria sau cu alte personaje biblice.

În acest context la sfârşitul anilor 80 în Uganda lua naştere Mişcarea Restaurării celor 10 porunci ale lui Dumnezeu, o sectă religioasă desprinsă din Biserica Catolică şi de altfel nerecunoscută de aceasta.

Fondatorii sectei erau Credonia Mwerinde, o femeie care fabrica bere din banane, şi Joseph Kibweteere, un personaj care se lăuda că avea viziuni cu Fecioara Maria.

Aceştia au început să se laude cu tot soiul de viziuni şi au ajuns să aibă tot mai mulţi adepţi. Scopul declarat al sectei era respectarea cu stricteţe a celor 10 porunci şi pregătirea pentru Apocalipsă.

Membrii sectei au ajuns la nivelul la care nici nu îndrăzneau să vorbească pentru a nu încălca porunca a 9-a. Mai mult decât atât, erau intoxicaţi cu mesaje de la ”clarvăzătorii” grupului.

Totodată, săpunul, ca şi relaţiile sexuale între membrii grupului, erau strict interzise. Secta s-a mutat în anul 1994, în satul Kanugu, fiind desemnat drept loc de salvare al Feciorei Maria.

În cele din urmă a fost anunţată Apocalipsa. ”Vizionarii” grupului spuneau că în anul 2000 va veni un uragan care va ucide omenirea. Vor scăpa doar cei care se vor pocăi şi evident vor respecta cele 10 porunci întocmai. Adică exact membrii sectei.

”Toţi cei care locuiţi pe planetă, ascultaţi ce o să vă spun: când anul 2000 se va termina, anul care va urma nu va fi 2001. Anul care va urma, va fi numit anul unu. Generaţia care va urma va avea atâţia oameni în funcţie de câţi se vor căi”, le spunea adepţilor unul dintre ”profeţii” grupului. La sfârşitul anului 2000, toţi adepţii au aşteptat Apocalipsa.

O mare parte şi-au vândut proprietăţile şi le-au donat sectei. Evident, Apocalipsa nu a venit. O parte adepţilor au început să-şi pună întrebări şi să ceară socoteală. În acest condiţii, ”profeţii” grupului au anunţat că ”Dumnezeu” îşi schimbase planurile şi că de fapt Apocalipsa urma să vină în martie 2001.

În ziua planificată membrii grupului au făcut o petrecere după care s-au dus la biserica din sat pentru a aştepta Apocalipsa. În loc de Apocalipsă, biserica a explodat pur şi simplu şi a luat foc.

Oamenii au rămaşi închişi înăuntru. Peste 530 de oameni au murit în biserică. Anchetatorii au scos la iveală faptul că ”profeţii” grupului au fost cei care au dat foc la biserică.

Mai mult decât atât, numeroase cadavre au fost găsite ascunse în puţuri adânci din jurul satului. Să bănuieşte că erau oamenii care au început să se îndoiască de adevărul spuselor liderilor grupului şi care au fost lichidaţi.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *