Culinar.md

Cele mai sănătoase alimente de post

Locul 9: Ciupercile
Ciupercile au efect antitumoral, datorită principiului numit lentinan, „inhibă aromataza, o enzimă răspunzătoare de proliferarea neoplazică”. În cărţile de specialitate se precizează că japonezii, care consumă multe ciuperci, au mai puţin cancer la stomac.

Locul 8: Meiul

Este foarte bogat în fier, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B şi vitamina E. În plus, îţi va conferi energie, ajută la digestie şi elimină acidul în exces. Îl poţi folosi în diverse preparate, ca înlocuitor al orezului alb sau al cuşcuşului.

Locul 7: Năutul

Este o proteină vegetală, bogată în săruri minerale (magneziu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Scade colesterolul prin conţinutul de fibre şi împiedică acumularea de zahăr în sânge. Sărac în grăsimi, bogat în fibre, năutul este un excelent aliment pentru cei care vor să-şi ţină sub control greutatea.

Locul 6: Boabele de fasole

Reduc colesterolul rău şi previn apariţia bolilor de inimă. Le poţi folosi pentru a prepara iahnie, ciorbe, salate cu legume crude sau fasole bătută. Mai mult, fasolea roşie înlocuieşte cu succes făina albă în reţetele vegane pentru prăjitura negresă.

Locul 5: Lintea

Are un conţinut ridicat de proteine şi o găseşti în diverse culori. Se prepară foarte rapid şi o poţi folosi pentru tocăniţe, supe cremă sau pateuri vegetale.

Locul 4: Soia

Trebuie să alegi boabele de soia nemodificate genetic, deoarece au un conţinut complet în proteine. De asemenea, conţine substanţe care ajută la funcţionarea creierului, ard grăsimile, scad colesterolul, iar în ultimul timp, cercetările au asociat consumul de soia cu o rată redusă a cancerului la sân.

Locul 3: Algele marine

În special nori (care conţin 48% proteine, aproape la fel ca ouăle şi carnea) şi dulse. Le găseşti la magazinele naturiste.

Locul 2: Seminţele de cânepă

Conţin 30% proteine, din care 65% o reprezintă edestina, o proteină uşor de digerat, astfel că înlocuiesc cu succes proteinele de origine animală. De asemenea, abundă în acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6, calciu, fier, magneziu şi vitamina E. Le găseşti în magazinele naturiste.

Locul 1: Germenii de lucernă

Sunt în topul plantelor cu efecte terapeutice deosebite recunoscute din vremuri străvechi, datorită nutrienţilor pe care-i conţin: proteine de înaltă calitate, opt enzime digestive, opt aminoacizi esenţiali, antioxidanţi, beta-caroten, clorofilă, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), vitamine (A, C, B12, D, E, K, acid folic). Germenii sunt în general orice seminţe de legume sau cereale încolţite. Cu toţii aduc beneficii excepţionale corpului nostru, aşa că nu te limita doar la germenii de lucernă, pentru că, aşa cum spune profesorul de biochimie nutriţională, dr. Jeffrey Bland „germenii reprezintă o formă mai eficientă, mai sănătoasă (şi cu siguranţă mai ieftină) de proteine decât convenţionala proteină animală sau chiar decât alte tipuri de proteine vegetale”.

Evită următoarele alimente pe perioada postului:

– pateul vegetal din comerţ. Înlocuieşte-l cu pateuri sănătoase preparate în casă;
– mezelurile de post. Acestea conţin multe E-uri, sare şi organisme modificate genetic. Mai mult, din cauza unui ingredient des folosit (E 120 – roşu carmin), poţi să ai surpriza că mănânci de dulce, deoarece acesta este extras din surse animale;
– prăjiturile de post din comerţ. Acestea au o cantitate ridicată de grăsimi hidrogenate care dăunează inimii, dar şi foarte mult zahăr sau îndulcitori artificiali.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *