Actualitate

Cele zece sfaturi ale unei educatoare pentru părinţi

„Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă; de aceea, pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i” a spus Aristotel, unul dintre cei mai mari filosofi ai Greciei Antice. 

Eu lucrez foarte mult cu micuţii. Şi am observat că cei mici ajung la grădiniţă cu un mic bagaj care conţine cuvântul “nu”: nu ai voie să pui mâna pe…, nu ai voie să arunci jucăria, nu ai voie să ţipi etc. Practic, reguli după care funcţionează lumea. Dar oare chiar face bine unui copil acest tip de educaţie?

Îndrăznesc să vă spun că a face educaţie unui copil nu înseamnă să-i întregim zilnic lista cu lucrurile pe care “nu” are voie să le facă. Mai degrabă, părinţii şi educatorii trebuie să privească disciplinarea micuţilor ca pe un proces continuu de învăţare. Ca educatoare fac tot posibilul să folosesc cât mai puţin acest “nu” şi să le arăt unde duce acel lucru negativ pe care ei ar vrea să le facă.

Sunt câteva aspecte după care mă ghidez în educarea unui copil:

1. să ajungă să aibă răbdare,
2. să coopereze şi să socializeze cât mai mult cu ceilalţi,
3. să fie atent şi prudent,
4. să-l ajut să gândească singur şi să se simtă bine în pielea lui,
5. să se simtă în siguranţă.

Folosesc cu moderaţie şi recompensele şi pedepsele. Dacă un copil greşeşte repetat nu îi reproşez pentru că se va obişnui să-mi atragă atenţia numai prin năzbâtii.

Am o tehnică pe care o aplic în fiecare zi la grădiniţă. Celui mai atent copil din ziua respectivă îi ofer şansa de a mă ajuta să aleg materialele pentru ziua următoare, să împartă creioane, pensule ori fişe colegilor.

Copiii trebuie motivaţi prin laudă, încurajare continuă… Aşa vor căpăta mai multă încredere în sine şi vor avea mai mult curaj.

De câte ori nu am auzit: “tu dai în mintea copiilor”. Da! Este foarte important să coborâm la nivelul lor. Cea mai bună tehnică de a-i învăţa este JOCUL.

Sfaturi pentru părinţi:
Nu este suficient ceea ce face la grădiniţă. Recomandarea mea este să existe o continuitate şi acasă, în familie. Este necesar ca părinţii să se implice în activităţile copilului şi să-i încurajeze pe cei mici să participe cât mai multe.

Însă, lucrurile se întâmplă de multe ori chiar pe dos. Am observat că mulţi părinţi nu îşi lasă micuţii să meargă pe role, patine… de teama ca acesta să nu se rănească. Însă, copilul încă de la o vârstă fragedă identifică riscurile. Nu este în regulă să-l protejăm exagerat.

1. Nu îi acorda acces nelimitat la TV, tabletă, telefon etc.
2. Nu tolera crize de isterie şi ieşiri nervoase.
3. Nu purta luptele lui.
4. Nu îl critica. Fă observaţii doar asupra comportamentului său!
5. Cere-i să îşi pună înapoi lucrurile pe care le-a utilizat.
6. Dacă îi ceri ceva, arată-i cum faci tu. Exemplul personal este cel mai puternic.
7. Lasă-l să se murdărească, hainele pot fi spălate.
8. Nu-i da voie să lovească alţi copii. Învață-l să aplaneze conflictele.
9. Implică-l cât mai mult în gospodărie.
10. Spune-i cât mai des: Te iubesc! ”

smartandhappychild.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *