Cultură

Cenacluri din Chişinău

Cenaclul Republica

(din cadrul Bibliotecii Naţionale)

A doua şedinţă a cenaclului a coincis cu ziua de naştere a poetei Ecaterina Bargan, aşa că, în afară de ceai şi cafea, am avut parte şi de nişte plăcinte foarte gustoase.
Am început cu tradiţionalul open-mic în care au citit: Moni Sănilă – un fragment din „În gura foametei” de Alexei Vakulovski; Dumitru Crudu – un fragment dintr-o proză de a sa; Alexandru Vakulovski – un poem de Şerban Foarţă; Nina Caraman şi Valerian Ciobanu.
Apoi a urmat o discuţie asupra romanului lui Iulian Ciocan, discuţie lansată de Vladimir Beşleagă, care a menţionat că nu mai vrei să trăieşti după ce citeşti romanul, într-atât e de crud şi fără umor. Aici a fost contrazis de Alexandru Vakulovski, care a spus că a râs mult citindu-l pe Ciocan, mai puţin la sfârşitul romanului; dar, oricum, acesta nu este lipsit de umor, însă e un umor negru. Andrei Burac a adăugat că diferenţa de vârstă a cititorilor face diferenţă în interpretarea textului. Au urmat o serie de comentarii ale lui Vladimir Beşleagă, care au făcut ca sala să izbucnească în râs.
Către sfârşitul şedinţei, Iulian Ciocan ne-a citit un fragment din romanul proaspăt-apărut, după care doamna Raisa Melnic ne-a mulţumit pentru prezenţa numeroasă şi şi-a exprimat admiraţia faţă de creaţia lui Iulian Ciocan, menţionând că aflase de aceasta doar cu puţin timp înaintea şedinţei respective.
A fost o şedinţă faină, amuzantă, cu mulţi oameni interesanţi, şi nu a fost ultima.
Vă aşteptăm vineri, 24 iunie, la o nouă şedinţă a Cenaclului Republica, în care tânăra poetă Ecaterina Bargan îşi va lansa al doilea volum de poezie – ”Cântece de la şase”.
Vă aşteptăm.

Cristian Măruţă

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *