Cultură

Centenar Coroban. Omul de spirit

Rubrica ingrijita de Vladimir Besleaga

 

24. …si nationala… DE FORMa!

L-am cunoscut pe profesorul Vasile Coroban la Academie, intr-un timp numit, ulterior, stagnare… In acei ani, ’70-’80, toata literatura sovietica era dominata de metoda realismului socialist, pe atunci aparand si cartea lui Simion Cibotaru „Formarea realismului socialist in literatura sovietica moldoveneasca”… In legatura cu acest subiect, formula oficiala era: „Literatura sovietica, pentru a corespunde metodei realismului socialist, trebuie sa fie socialista dupa continut si nationala dupa forma”. Coroban, care suferise din cauza conceptiilor sale cu privire la caracterul national al literaturii, spunea in aceasta privinta, in maniera sa ironico-sarcastica, astfel: „Literatura sovietica trebuie sa fie socialista din punctul de vedere al continutului si nationala… DE FORMa!”.

(Ana Bantos, colega de serviciu a profesorului Vasile Coroban)

25. La cizmarie

Intr-o zi, mergand pe strada prin zona in care locuia Vasile Coroban, il intalnesc tinand calea in aceeasi directie.
– Incotro, Vasile Pavlovici?
– La cizmarie…
Mergem o bucata de loc impreuna, mai discutam una alta si, cand vad ca am trecut de „Cibotarasul”, atelierul care exista si astazi, ii zic mirat:
– Vasile Pavlovici, dar iata… cizmaria! Am trecut-o!
– Eu ma duc la Uniunea Scriitorilor!
– Dar de ce ai zis ca la… cizmarie?
– D-apoi ca acolo ii mai mare un Cibotaru, apoi alt Cibotaru – toti Cibotarii sunt adunati acolo… la Uniunea Scriitorilor!

(Inginer P. Vartosu)

26. Unde-s „Moscvici”-urile noastre?

Fiind vecini, Coroban, Vatamanu si Chira veneau de la serviciu acasa impreuna si… poposeau la un birt pentru un pahar de vin. Vatamanu avea… o rubla, Coroban punea mai mult si Chira – restul. Asa o data, asa de doua ori, asa de 100 de ori, pana cand, intr-o zi, Vatamanu isi cumpara… „Moscvici”. Coroban il intreaba pe Chira: „Dar unde-s „Moscvici”-urile noastre”?

(Inginer P. Vartosu)

27. Babii & Co. versus Coroban

„V. Coroban afirma: „Ignorand caracterul popular al literaturii moldovenesti din sec. XVII-XVIII, autorii (manualului crestomatie – V. B.) se straduiesc sa sublinieze in repetate randuri ca toti carturarii moldoveni au exprimat ideologia oligarhiei boieresti. Este o opinie complet eronata, deoarece Gr. Ureche, M. Costin si D. Cantemir se prezinta ca figuri istorice ce au depasit in multe privinte nu numai ideologia clasei lor, ci si pe cea a epocii lor”. „V. Coroban ajunge la concluzia: „Pe parcursul a cincizeci de ani, marele scriitor (Vasile Alecsandri – V. B.) si-a dedicat pana cauzei educarii poporului in spiritul timpurilor noi, in spiritul dragostei pentru adevar si justitie”.

Concluzia lui Babii & Co.: „…nici Coroban, nici alti cercetatori nu tin seama de cunoscutele teze marxiste cu privire la caracterul de clasa al unor asemenea categorii cum sunt justitia, binele, raul s.a.m.d. Fapt pe care ni-l demonstreaza… afirmatia lui V. Coroban cum ca: „…fiecare popor are ceva specific in notiunile sale de bine si rau… de justitie sociala si razbunare”…

(„Constiinta nationala…”, p.p. 51-52)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *