Cultură

Centenar Coroban. Omul de spirit

Rubrica ingrijita de Vladimir Besleaga

41. Coroban versus… Varticean
Venim la ora 8.00 la serviciu la Academie… Dar fumam teribil: 40 de ani am fumat! Ca si Coroban! Dar Coroban fuma „Nistru”. Coroban pe urma a lasat fumatul… Il dureau picioarele din cauza ca era fumator… Iar vicepresedinte al Academiei era Varticean… Odata, Coroban zice:
– Stii de-al cui ii el? Ii din Criuleni… De-al lui Chirica Ceapa! Schiopu!

  1. 42. Coroban versus… Sapunaru
  2. Asa ii spunea Coroban lui Sapunaru, criticul realist socialist:
  3. – Mai Zunea, mai! Tatal tau a fost un om de treaba – facea negustorie cu dohot si sapun… Tu de ce te-ai apucat sa faci critica literara? Sa-l faci de rusine pe parintele tau!

(Gheorghe Chira)

  1. 43. Plasa lui Coroban
  2. Vasile Coroban vesnic avea in mana o plasa cu un… manual scolar. (Toata lumea stie ca a fost si autor de manuale.) Eu si Chira, vazand ca de cateva saptamani Coroban nu se desparte de acea carte, l-am intrebat ce-i cu chestia asta. Coroban, dupa ce lua din plasa cartea si scoase din ea zece ruble, ne marturisi:
  3. – Dimineata, Zinaida Mihailovna, sotia mea, cotrobaieste prin buzunare sa nu iau niciun ban. Eu ii pun in carte, dar ea, daca nu cunoaste limba noastra, nu se uita in carte…

Pe atunci cu 10 ruble puteai sa cinstesti toata ziua! O sticla de „Vin de masa” costa numai 50 de copeici. Una de „Focusor”, un fel de brandy moldovenesc, pana la trei ruble…
(A. Hropotinschi)

  1. 44. Carciuma… a treia
  2. Seara, dupa serviciu, Coroban pleca acasa impreuna cu Gheorghe Chira – locuiau in aceeasi zona, pe str. Dokuceaev. Se stie ca lui Coroban ii placea sa ia un paharel. Nici lui Chira nu-i displacea…Si cum mergeau ei asa, trec pe langa o carciuma. Chira asteapta sa-i propuna Coroban un paharel. Dar nu – trec mai departe… La a doua carciuma iar nu se opresc. Se apropie de a treia. Atunci Coroban se opreste, se intoarce catre Chira si-i spune:

– Mai, Chira, tu ai observat? Noi am trecut pe langa doua carciumi si nu ne-am oprit! Ei, in onoarea evenimentului astuia, sa intram in carciuma asta, a treia!

  1. 45. Vasea! Sto ti hodisi?
  2. Vasile Coroban era foarte des in compania lui Gheorghe Chira. Mergeau ei la o carciuma, la un pahar de vin. Si Coroban era deja doctor habilitat… Sotia lui Coroban, Zinaida Mihailovna, ii spune:

– Vasea! Ti uje doctor nauc! Sto ti hodisi s atoi…Chiroi?!
De parca ar fi fost Chira o… femeie… Zinaida Mihailovna era si un pic… geloasa!
(Ana Bantos)

  1. 46. …din mantaua lui Vasile Coroban
  2. „…Am putea spune, fara a exagera, ca Vasile Coroban a fost personificarea acestei constiinte critice care consta in respectul sfant al valorii, profesionalism, dragostea lucida fata de scris ca act spiritual si cultural, conceperea literaturii ca unitate, ca ansamblu de carti si autori ce se pune sub semnul crearii de valori…

…In ceea ce ma priveste, tin sa marturisesc ca datorez inceputurile mele figurii sale literare. M-a citit cu creionul in mana, mi-a scris referate pozitive la manuscrisele primelor mele carti, inclusiv la volumul „Narcis si Hyperion”, a carui aparitie era
foarte problematica. Mi-a remarcat demersul critic, tratandu-ma cu intelegere si dragoste. Ma consider, prin urmare, cu mandrie si recunostinta, iesit din mantaua lui Vasile Coroban…”.
(Mihai Cimpoi, „Modelul critic Vasile Coroban” , „Limba romana”, nr.6-12, 2000, p. 107)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *