Cultură

Centenar Coroban Omul de spirit

64. …şi iar din lumea… savanţilor

Apare pe afişier la Academie următorul aviz: „Savanţii învăţaţi sânt rugaţi să rămână după şedinţă”. Cui să fi aparţinut „opera” cam ştiau angajaţii Institutului de Limbă şi Literatură… Pentru că mai avu loc un caz… O anume doamnă… savantă avu misiunea de a asculta ce discută între ei Coroban şi Bogaci, şi a raporta „unde trebuie”… Doamna se ţinu de cei doi cât mai aproape ca să nu-i scape nimic, dar aceştia, dibuind-o, brusc trecură la… franceză! În raportul ei (redactat în ruseşte) respectiva doamnă savantă şi, totodată, informatoare, menţiona: „asta şi asta au discutat cei doi, dar la un moment dat au dat-o po-franţuzski, a ia po-franţuzski… ni bum! bum!”.

(Vasile Badiu, relatată de regretatul istoric Ion Conţescu… Iar personajul se presupune a fi fost doamna tovarăşa… Savina)

65. Coroban şi… ciubotarii din literatură

Când se întâlnea cu prietenii „La Monea” (cârciuma de la subsolul Hotelului „Moldova”), lansa câte o poantă ce era tirajată şi făcea ocolul urbei. Odată, fie că Vlad Ioviţă, fie că Petru Cărare l-a provocat pe Coroban, precum că… oricât de mare i-ar fi popularitatea, totuna îl conduce un… cizmar! Coroban n-a răbdat şi a început să-i numere pe degete: „Alexandru Cibotaru (care-şi luase pseudonimul Negriş), Arhip Cibotaru, Mihai Ion Cibotaru, Mihail Gheorghe Cibotaru…”. După o clipă de tăcere unde face: „Însă dintre toţi cibotarii ACESTA ESTE ARHICIUBOTAR!”. Îl avea în vedere pe Simion Cibotaru, pe atunci director al Institutului de Limbă şi Literatură.

(Andrei Hropotinschi, doctorand al profesorului Vasile Coroban)

66. Indispensabili şi… izmene

Am auzit de la o colegă… Avea loc, pe vremuri, o discuţie în problemele limbii… Participau la acea discuţie mai mulţi, inclusiv „faimosul lingvist” I. D. Cebanu. Acesta iese la tribună şi se pronunţă contra neologismelor:
– Ce ne trebuie nouă să luăm cuvântul franţuzit „indispensabili”, dacă noi avem… izmene!?
La care vine, prompt, din sală, replica lui Vasile Coroban:
– Chiar ai izmene? Ia arată-le!

(Ludmila Bulat, redactor de editură)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *