Actualitate

Centrala electrică Suedeză arde haine de la H&M în loc de cărbune

 Centrala din Vasteras, la nord-vest de Stockholm, intenţionează ca până în 2020 să renunţe la generarea combustibililor pe bază de petrol şi cărbune, devenind astfel o instalaţie fără combustibili fosili. Aceasta înseamnă arderea lemnului şi a gunoiului reciclat , inclusiv hainele pe care H&M nu le pot vinde.

"Pentru noi este un material care poate fi ars", a spus Jens Neren, şeful sursei de combustibil de la Malarenergi AB, o companie care deţine şi operează o fabrică de 54 de ani. "Scopul nostru este să folosim numai combustibili regenerabili şi reciclaţi".

În timp ce Suedia se mândreşte cu un sistem de alimentare cu energie electrică, aproape în întregime, datorită centralelor sale hidro, nucleare şi eoliene, unele municipalităţi locale folosesc încă cărbune şi petrol pentru a încălzi casele şi birourile în zilele reci de iarnă.

Malarenergi are o înţelegere cu oraşul vecin Eskilstuna pentru a le arde gunoaiele, unele provenind din depozitul central al H & M din acelaşi oraş.

"H & M nu arde hainele care pot fi folosite", a declarat Johanna Dahl, Şefa de Comunicări pentru H & M din Suedia, prin e-mail. "Cu toate acestea, este obligaţia noastră legală de a ne asigura că hainele care conţin mucegai sau nu respectă restricţiile stricte privind substanţele chimice sunt distruse".

Fabrica de la Vasteras a ars aproximativ 15 tone de haine aruncate de la H & M până în prezent în 2017, comparativ cu aproximativ 400.000 de tone de gunoi, a spus Neren. Malarenergi se ocupă de câteva oraşe din apropiere pentru a primi gunoi şi chiar importă deşeuri din Marea Britanie pentru a-şi alimenta boilerul principal.

Unitatea, care furnizează energie pentru aproximativ 150 000 de gospodării, a ars până la 650 000 de tone de cărbune în 1996.

Marţi, ultima navă de cărbune a aterizat la Vasteras, pentru a furniza cele două generatoare de combustibili fosili care au rămas în fabrică din anii 1960, cu resurse suficiente pentru a dura până în 2020. Atunci se va adăuga un nou cazan pe lemne care să suplimenteze unităţile existente de combustie a biocombustibililor şi a gunoiului.

Sursa: Capital.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *