Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Film 19 Decembrie 2016, ora 15:17

Centrele cinematografice din Moldova şi România au semnat un acord de colaborare

Marime Font

Mediile cinematografice din Republica Moldova şi România vor colabora mai intens. Centrele naţionale ale cinematografiei au semnat un acord de colaborare care se referă la producţie, distribuire şi arhiva cinematografică, transmite IPN.

Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Moldova, regizorul Valeriu Jereghi, a menţionat că acest acord oferă posibilitatea de a dezvolta o cinematografie comună pe ambele maluri ale Prutului. „Pentru noi este o zi foarte emoţionantă pentru că CNC Moldova semnează primul acord de colaborare cu România şi este un început pentru noi”, a spus Valeriu Jereghi.

Acordul este important şi pentru tinerii cineaşti din Moldova pentru că le oferă posibilitatea de colaborare cu cineaştii tineri din România, le oferă posibilitatea de a lansa serii de filme.„Pentru noi, în primul rând, este o garanţie că iniţierea unei coproducţii internaţionale ne va oferi posibilitatea de accedere a cinematografiei noastre la un alt nivel. Cel puţin să tindem spre aceasta”, a spus Valeriu Jereghi. Regizorul a menţionat că îşi doreşte „să ridice amatorismul din Moldova la nivel profesionist”.

Preşedintele general al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Anca Mitran, a menţionat că acest acord este legat de toate părţile cinematografiei: producţia, distribuţia de film, organizarea în comun a activităţilor de promovare a cinematografiei, acordarea asistenţei în domeniu. „Acordul cuprinde întreaga sferă de activitate a cinematografiei. Acest acord se referă la arhiva de filme deţinută de cele două instituţii”, a afirmat Anca Mitran.

De asemenea, potrivit ei, acordul se referă la organizarea unor gale de filme moldoveneşti în România şi de filme româneşti în Moldova. Se referă la promovarea patrimoniului atât a cinematografiei moldoveneşti, cât şi celei româneşti.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md