Chișinău

Centrul de instruire al „Moldelectrica” luptă să-şi restituie clădirea

În cele peste patru decenii de activitate, Centrul de instruire al „Moldelectrica” a pregătit sute de specialişti din republică, dar şi din străinătate, printre cursanţi figurând cetăţeni din Mongolia, Bangladesh, Cuba, Afganistan. Iar din 2005 la Centru este instruit personalul specializat al Companiei „Union Fenosa”.

Din start, laboratoarele şi sălile de clasă ale Centrului au fost amplasate într-o clădire cu patru etaje. O altă clădire cu patru etaje servea drept cămin celor care frecventau cursurile. De asemenea, acolo funcţiona o secţie de recuperare medicală, unde audienţii beneficiau de tratamente de întremare şi recuperare.

De la două clădiri, la un singur etaj

Dar anii au trecut şi laboratoarele au „îmbătrânit”, la fel ca şi materialele didactice. Problema cea mare însă a apărut în 2004 când, prin hotărâre de Guvern, Centrului i-a fost luate cele două clădiri – pe motiv că sunt „clădiri administrative”. Însă acest fapt e contestat de angajaţii Centrului. „Astfel, ne-am pomenit chiriaşi în propria casă”, susţine Emilian Rusnac, veteran al energeticii, care a activat la Centru timp de 48 de ani, opt dintre care a fost şi director al instituţiei. Căci, urmare a acestor transformări, Centrul a fost pus în situaţia de a plăti, în fiecare lună, câte 35 de mii de lei pentru arenda unui singur etaj… „Am pierdut laboratoarele de montări electrice, cele de testări cu tensiune mărită, sala de calculatoare, cea de festivităţi, spaţiul destinat cazării audienţilor şi sanatoriul, continuă Emilian Rusnac. Arenda fiind atât de costisitoare, nu ne rămâneau bani nici măcar pentru cele mai simple rechizite de birou şi materiale didactice. Clădirea a degradat, despre echipamente sau aparate noi nici nu se putea vorbi, iar toate utilajele existente au fost ticsite în câteva săli…”. În spaţiile rămase au apărut cele mai diverse instituţii, iar căminul Centrului a fost preluat de ULIM, care şi-a cazat acolo propriii studenţi.

Un domeniu modern are nevoie de specialişti moderni

În aceşti aproape şase ani, conducerea Centrului a întreprins zeci de acţiuni pentru a-şi reîntoarce clădirea. Angajaţii instituţiei – care, în opinia actualului director, Vasile Moscovciuc, sunt nişte entuziaşti, fiind demult trecuţi de prima tinereţe – consideră că, fără un asemenea centru, domeniul energetic din RM va avea de suferit. Dar totul a fost zadarnic. Singurul „favor” a fost o decizie din 2008 a ex-premierului Vasile Tarlev, prin care clădirea a trecut, parţial, în gestiunea ÎS „Moldelectrica”, ceea ce a permis scutirea Centrului de plata pentru chirie.
„Sectorul electroenergetic este în continuă dezvoltare, iar specialiştii în domeniu trebuie să aibă cunoştinţe moderne, pe care le pot obţine doar într-o instituţie echipată conform cerinţelor zilei, cu tehnologii înalte şi cadre didactice calificate”, susţine Vasile Moscovciuc. „Să creezi din nou un asemenea centru este extrem de costisitor. De ce, în acest caz, să distrugem ceea ce există deja şi să nu contribuim la relansarea lui? Căci domeniul este unul al viitorului”, adaugă angajaţii instituţiei.

Convinsă că are dreptate, conducerea Centrului continuă să ceară, cu insistenţă, retrocedarea necondiţionată către ÎS „Moldelectrica”, cel puţin, a blocului de studii care i-a aparţinut, împreună cu terenul aferent. Pachetul de documente în acest sens a fost demult prezentat Guvernului, dar actuala guvernare tace, la fel cum a tăcut şi precedenta. Solicităm, pe această cale, un răspuns de la Cancelaria de Stat.

Ionelia Braguţa, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *