Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente
 
 
 

Actualitate 5 Septembrie 2015, ora 08:36    Din editia print

Centrul Naţional de Terminologie a primit numele lui Constantin Tănase

Marime Font

Ziua Limbii Române, anul acesta, a venit cu o semnificație dublă, pentru apropiații lui Constantin Tănase, colegii de breaslă și cititorii fideli ai acestuia. Pe 31 august 2015, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică a Academiei, a conferit Centrului Național de Terminologie numele marelui luptător pentru limba română, ziaristului, scriitorului și liderului de opinie Constantin Tănase.  

Reamintim că anterior, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” au solicitat reînființarea Centrului Național de Terminologie, care să poarte numele regretatului jurnalist Constantin Tănase. În acest sens, ei au adresat o petiție cu expunere de motive Guvernului Republicii Moldova. O inițiativă, în acest sens, a venit și de la Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie și Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, care a fost acceptată și, în rezultat, Centrul Naţional de Terminologie a primit numele lui Constantin Tănase. Directorul Institutului de Filologie al AŞM, doctor habilitat Vasile Bahnaru, consideră că aceasta ar putea servi la reorganizarea și optimizarea centrului, așa încât ar putea coordona, consulta și asista agenți economici, persoane fizice și juridice în probleme de terminologie. „Constantin Tănase a fost un bun cunoscător al limbii române, ulterior un mare gazetar, un adevărat Pamfil Şeicaru al Basarabiei”, spune Vasile Bahnaru.

Centrul Naţional de Terminologie a fost ctitorit și înființat de către Constantin Tănase în anul 1994. Acesta a activat inițial în calitate de instituție autonomă, mai apoi s-a aflat în subordinea Guvernului și ulterior în cea a Academiei de Științe a Moldovei. Acest centru a fost copilul lui de suflet, întrucât s-a dedicat formării acestuia de la bun început. Pentru a-l crea după standardele înalte și pentru a-i da o anumită valoare, Constantin Tănase a efectuat câteva deplasări în Erevan, Baku, Vilnius, acolo unde deja existau asemenea centre. În timpul activității sale la Centrul Naţional de Terminologie, a realizat un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și alte lucrări valoroase de scriere și vorbire corectă a limbii române. Acest centru, probabil, nu întâmplător a fost ctitorit anume de el, pentru că a fost îndrăgostit în permanență de limba română și de tot ce-i românesc. Ne-am dori ca instituția respectivă să fie cât mai activă, iar munca să fie cât mai vizibilă, prin participarea la corectarea erorilor deseori întâlnite în scrierea și vorbirea limbii române.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md