Ultima oră

Centrul Pro-Europa a ajuns si la Comrat

La 10 martie, la Comrat, a fost inaugurat Centrul „Pro-Europa”, al treilea astfel de centru interactiv european, dupa cele de la Cahul si Balti, creat in 2007. Proiectul este realizat de reprezentanta din Moldova a Fundatiei „Eurasia” in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE).

Ca si „predecesoarele” sale, cel de-al treilea Centrul „Pro-Europa” – deschis pe langa si in parteneriat cu Universitatea de Stat din Comrat, isi propune sa informeze tinerii cu privire la subiectele europene, dar si sa-i implice in procesul de luare a deciziilor. La prima etapa, biroul va include mai multi voluntari, care ii vor informa pe colegii lor despre subiecte precum circulatia, locuri de munca si de studii in tarile Uniunii Europene, dar si alte informatii legate de institutiile si politicile UE. „Nu ne vom opri aici, vom continua sa construim Europa la noi acasa”, a spus Iulian Groza, seful Departamentului integrare europeana al MAEIE.

Totodata, Sorin Mereacre, directorul executiv al Fundatiei „Eurasia” in Moldova, a declarat ca acest centru are menirea sa informeze nu doar tinerii din UTA Gagauz-Yeri, ci si intreaga societate despre realitatile europene si relatiile RM cu UE, iar organismelor internationale – sa le ajute sa afle care e situatia din aceasta regiune.

Evenimentul – la care au participat reprezentanti ai misiunilor diplomatice europene acreditate la Chisinau, ai organismelor internationale, dar si factori decizionali din regiune – a fost precedat de un forum, in cadrul careia autoritatile autonomiei gagauze au prezentat potentialilor donatori si investitori propria Strategie de dezvoltare socio-economica pe urmatorii zece ani. Strategia cuprinde 115 proiecte investitionale, in valoare totala de 170 mln. euro, iar principalele obiective sunt: promovarea imaginii regiunii, incurajarea business-ului mic si mijlociu, dezvoltarea infrastructurii si formarea specialistilor competitivi. „Toate aceste obiective se vor realiza prin informarea corecta a societatii despre necesitatea integrarii in UE. Inter-relationarea eficienta si productiva dintre autoritatile autonomiei, organizatiile neguvernamentale si cele internationale va constitui un prim pas in realizarea strategiei de dezvoltare a teritoriului”, a spus Scott Abramas vicedirectorul Institutului pentru societate deschisa (LGI/OSI), Ungaria, reprezentand una dintre organizatiile de finantatori. UTA Gagauz-Yeri este prima regiune din RM care a elaborat propria strategie de dezvoltare, dupa mai multe luni de consultari cu experti independenti locali si internationali, care au analizat potentialul regiunii. Asistenta pentru dezvoltarea Strategiei a fost acordata in cadrul programului „Dezvoltarea economiilor locale prin actiune si alianta (DELTA) Gagauzia”, initiat de LGI/OSI, in cooperare cu autoritatile de la Comrat, cofinantat de Fundatia Soros-Moldova si implementat de catre IDIS „Viitorul”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *