Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

Social 23 Mai 2016, ora 09:00    Din editia print

Cercul vicios al vânzărilor stradale pe nume sărăcie

Marime Font

Abandon, migrație în masă, criminalitate, trai în condiții mizere sunt doar câteva din consecințele sărăciei în care trăiesc moldovenii. O altă urmare, doar aparent mai puțin importantă, este numărul mare de vânzători ambulanți din jurul Pieței Centrale.

Pensionarii sau simpli țărani se văd nevoiți să vină la Chișinău, să vândă câte 2-3 găinușe, câteva kilograme de carne de porc și vită, ouă, cârnați, lactate, legături de mărar și pătrunjel, peturi cu vin de casă sau țuică și alte produse ușor alterabile, sperând că astfel își vor asigura un venit cât de cât pentru următoarele zile.

Astfel, odată cu creșterea temperaturilor, Chișinăul a fost împăienjenit de comercianți ambulanți, care se adună fie în preajma unor stații de troleibuz, fie în apropierea imediată a piețelor. Chiar dacă în Capitală sunt 40 de piețe care pot asigura circa 19 mii de locuri de vânzare, se pare că spațiile neamenajate, neautorizate și total nepotrivite pentru comercializarea produselor alimentare sunt mult mai convenabile pentru vânzători, dar și pentru cumpărători.


Încă în 2013, primarul Dorin Chirtoacă anunța cu fast că proprietarii de tarabe și gherete vor trebui să înceteze să mai vândă produse în preajma piețelor. Dispoziția prevedea ca, pe o rază de 100 de metri în jurul lor, comerțul stradal să fie interzis. Pe atunci, potrivit informației oferite de Direcția comerț, alimentație publică și prestări servicii, în mun. Chișinău existau 110 gherete în raza de 100 m în jurul a opt piețe mari. Dintre acestea, 12 erau instalate fără autorizație, iar opt au rămas fără stăpân și urmau a fi demolate. De altfel, potrivit autorităților locale, în stradă este permisă doar comercializarea băuturilor răcoritoare.

Mai mult, în toamna anului trecut, Fiscul a organizat numeroase verificări în rândurile vânzătorilor din Piața Centrală, dar și ale celor de pe străzile adiacente ei. Agenții fiscali controlau prezența și utilizarea mașinilor de casă și deținerea documentelor de proveniență la mărfurile supuse comercializării. Astfel, în urma a 91 de controale fiscale s-au identificat 11 cazuri de încasare a banilor în lipsa mașinii de casă, un caz de neasigurare a bilanțului, 11 cazuri de neprezentare a documentelor de proveniență a mărfii expuse spre comercializare și 74 de vânzători neînregistrați la Camera Înregistrării de Stat. Pentru încălcările depistate au fost amenzi în sumă de 142 mii lei și sancțiuni contravenționale în sumă de 229,0 mii lei. Atunci, observând că numărul vânzătorilor stradali a crescut, Fiscul a promis că va depune mai multe eforturi pentru a conforma oamenii să vândă în spații amenajate și să respecte legislația. Rezultate, deocamdată, nu se prea văd.

De altfel, Pretura sectorului Centru zice că nu este responsabilă de interzicerea comerțului stradal și că este de competența polițiștilor să facă regulă în piață. Polițiștii spun că-și fac treaba bine, zeci de raiduri în fiecare zi, doar că nu pot lupta la nesfârșit cu vânzătorii, iar vina le revine cumpărătorilor care susțin o activitate ilicită. Și Agenția Protecția Consumatorului se spală pe mâini, astfel încât reprezentanții acesteia sunt în drept să verifice doar activitatea agenților economici înregistrați oficial. Vânzătorii stradali se scuză că taxa din piețe este prea mare pentru ei și că nici locuri nu mai sunt. Administratorii piețelor, însă, neagă cu vehemență absența locurilor și asigură că vânzătorii ilegali refuză să vândă în spații special amenajate pentru că astfel beneficiază de o poziționare mai comodă față de cumpărători.

În același timp, în Uniunea Europeană, protejarea sănătății oamenilor, a animalelor și a plantelor, în fiecare etapă a procesului de producție, este o prioritate-cheie a politicilor economice și de sănătate publică. „UE dorește să se asigure că cetățenii săi au acces la alimente sigure și hrănitoare, obținute din plante și animale sănătoase. Politica UE protejează sănătatea de-a lungul întregului lanț alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producție, de la fermă la consumator – prevenind contaminarea alimentelor și promovând igiena alimentară, informarea cu privire la alimente și sănătatea și bunăstarea animalelor și a plantelor”, scrie în studiul „Siguranța alimentară în UE”.

În ultimii 10 ani, UE a alocat 3,3 miliarde de euro politicii privind siguranța alimentară, 2,2 miliarde fiind orientate către programele de eradicare a anumitor boli la animale. În perioada 2014-2020, bugetul prevăzut de UE pentru politica privind siguranța alimentară se ridică la 2,2 miliarde de euro, care vor fi alocați următoarelor priorități: — eradicarea bolilor la animale; — fondul european pentru urgențe veterinare, inclusiv laboratoarele de referință ale UE, programele de formare și băncile de vaccinuri.

Totuși, normele europene, standarde normale, de altfel, sunt departe de realitățile moldovenești. În primul rând, însă, acestea sunt străine consumatorului, care preferă să cumpere produse nesigure, dar mai ieftine, economisind. Și aici, cu sărăcia în care trăiește 90% din populație, am închis cercul vicios.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)