Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Social 23 Mai 2016, ora 09:00    Din editia print

Cercul vicios al vânzărilor stradale pe nume sărăcie

Marime Font

Abandon, migrație în masă, criminalitate, trai în condiții mizere sunt doar câteva din consecințele sărăciei în care trăiesc moldovenii. O altă urmare, doar aparent mai puțin importantă, este numărul mare de vânzători ambulanți din jurul Pieței Centrale.

Pensionarii sau simpli țărani se văd nevoiți să vină la Chișinău, să vândă câte 2-3 găinușe, câteva kilograme de carne de porc și vită, ouă, cârnați, lactate, legături de mărar și pătrunjel, peturi cu vin de casă sau țuică și alte produse ușor alterabile, sperând că astfel își vor asigura un venit cât de cât pentru următoarele zile.

Astfel, odată cu creșterea temperaturilor, Chișinăul a fost împăienjenit de comercianți ambulanți, care se adună fie în preajma unor stații de troleibuz, fie în apropierea imediată a piețelor. Chiar dacă în Capitală sunt 40 de piețe care pot asigura circa 19 mii de locuri de vânzare, se pare că spațiile neamenajate, neautorizate și total nepotrivite pentru comercializarea produselor alimentare sunt mult mai convenabile pentru vânzători, dar și pentru cumpărători.Încă în 2013, primarul Dorin Chirtoacă anunța cu fast că proprietarii de tarabe și gherete vor trebui să înceteze să mai vândă produse în preajma piețelor. Dispoziția prevedea ca, pe o rază de 100 de metri în jurul lor, comerțul stradal să fie interzis. Pe atunci, potrivit informației oferite de Direcția comerț, alimentație publică și prestări servicii, în mun. Chișinău existau 110 gherete în raza de 100 m în jurul a opt piețe mari. Dintre acestea, 12 erau instalate fără autorizație, iar opt au rămas fără stăpân și urmau a fi demolate. De altfel, potrivit autorităților locale, în stradă este permisă doar comercializarea băuturilor răcoritoare.

Mai mult, în toamna anului trecut, Fiscul a organizat numeroase verificări în rândurile vânzătorilor din Piața Centrală, dar și ale celor de pe străzile adiacente ei. Agenții fiscali controlau prezența și utilizarea mașinilor de casă și deținerea documentelor de proveniență la mărfurile supuse comercializării. Astfel, în urma a 91 de controale fiscale s-au identificat 11 cazuri de încasare a banilor în lipsa mașinii de casă, un caz de neasigurare a bilanțului, 11 cazuri de neprezentare a documentelor de proveniență a mărfii expuse spre comercializare și 74 de vânzători neînregistrați la Camera Înregistrării de Stat. Pentru încălcările depistate au fost amenzi în sumă de 142 mii lei și sancțiuni contravenționale în sumă de 229,0 mii lei. Atunci, observând că numărul vânzătorilor stradali a crescut, Fiscul a promis că va depune mai multe eforturi pentru a conforma oamenii să vândă în spații amenajate și să respecte legislația. Rezultate, deocamdată, nu se prea văd.

De altfel, Pretura sectorului Centru zice că nu este responsabilă de interzicerea comerțului stradal și că este de competența polițiștilor să facă regulă în piață. Polițiștii spun că-și fac treaba bine, zeci de raiduri în fiecare zi, doar că nu pot lupta la nesfârșit cu vânzătorii, iar vina le revine cumpărătorilor care susțin o activitate ilicită. Și Agenția Protecția Consumatorului se spală pe mâini, astfel încât reprezentanții acesteia sunt în drept să verifice doar activitatea agenților economici înregistrați oficial. Vânzătorii stradali se scuză că taxa din piețe este prea mare pentru ei și că nici locuri nu mai sunt. Administratorii piețelor, însă, neagă cu vehemență absența locurilor și asigură că vânzătorii ilegali refuză să vândă în spații special amenajate pentru că astfel beneficiază de o poziționare mai comodă față de cumpărători.

În același timp, în Uniunea Europeană, protejarea sănătății oamenilor, a animalelor și a plantelor, în fiecare etapă a procesului de producție, este o prioritate-cheie a politicilor economice și de sănătate publică. „UE dorește să se asigure că cetățenii săi au acces la alimente sigure și hrănitoare, obținute din plante și animale sănătoase. Politica UE protejează sănătatea de-a lungul întregului lanț alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producție, de la fermă la consumator – prevenind contaminarea alimentelor și promovând igiena alimentară, informarea cu privire la alimente și sănătatea și bunăstarea animalelor și a plantelor”, scrie în studiul „Siguranța alimentară în UE”.

În ultimii 10 ani, UE a alocat 3,3 miliarde de euro politicii privind siguranța alimentară, 2,2 miliarde fiind orientate către programele de eradicare a anumitor boli la animale. În perioada 2014-2020, bugetul prevăzut de UE pentru politica privind siguranța alimentară se ridică la 2,2 miliarde de euro, care vor fi alocați următoarelor priorități: — eradicarea bolilor la animale; — fondul european pentru urgențe veterinare, inclusiv laboratoarele de referință ale UE, programele de formare și băncile de vaccinuri.

Totuși, normele europene, standarde normale, de altfel, sunt departe de realitățile moldovenești. În primul rând, însă, acestea sunt străine consumatorului, care preferă să cumpere produse nesigure, dar mai ieftine, economisind. Și aici, cu sărăcia în care trăiește 90% din populație, am închis cercul vicios.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md