Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

Social 23 Mai 2016, ora 09:00    Din editia print

Cercul vicios al vânzărilor stradale pe nume sărăcie

Marime Font

Abandon, migrație în masă, criminalitate, trai în condiții mizere sunt doar câteva din consecințele sărăciei în care trăiesc moldovenii. O altă urmare, doar aparent mai puțin importantă, este numărul mare de vânzători ambulanți din jurul Pieței Centrale.

Pensionarii sau simpli țărani se văd nevoiți să vină la Chișinău, să vândă câte 2-3 găinușe, câteva kilograme de carne de porc și vită, ouă, cârnați, lactate, legături de mărar și pătrunjel, peturi cu vin de casă sau țuică și alte produse ușor alterabile, sperând că astfel își vor asigura un venit cât de cât pentru următoarele zile.

Astfel, odată cu creșterea temperaturilor, Chișinăul a fost împăienjenit de comercianți ambulanți, care se adună fie în preajma unor stații de troleibuz, fie în apropierea imediată a piețelor. Chiar dacă în Capitală sunt 40 de piețe care pot asigura circa 19 mii de locuri de vânzare, se pare că spațiile neamenajate, neautorizate și total nepotrivite pentru comercializarea produselor alimentare sunt mult mai convenabile pentru vânzători, dar și pentru cumpărători.


Încă în 2013, primarul Dorin Chirtoacă anunța cu fast că proprietarii de tarabe și gherete vor trebui să înceteze să mai vândă produse în preajma piețelor. Dispoziția prevedea ca, pe o rază de 100 de metri în jurul lor, comerțul stradal să fie interzis. Pe atunci, potrivit informației oferite de Direcția comerț, alimentație publică și prestări servicii, în mun. Chișinău existau 110 gherete în raza de 100 m în jurul a opt piețe mari. Dintre acestea, 12 erau instalate fără autorizație, iar opt au rămas fără stăpân și urmau a fi demolate. De altfel, potrivit autorităților locale, în stradă este permisă doar comercializarea băuturilor răcoritoare.

Mai mult, în toamna anului trecut, Fiscul a organizat numeroase verificări în rândurile vânzătorilor din Piața Centrală, dar și ale celor de pe străzile adiacente ei. Agenții fiscali controlau prezența și utilizarea mașinilor de casă și deținerea documentelor de proveniență la mărfurile supuse comercializării. Astfel, în urma a 91 de controale fiscale s-au identificat 11 cazuri de încasare a banilor în lipsa mașinii de casă, un caz de neasigurare a bilanțului, 11 cazuri de neprezentare a documentelor de proveniență a mărfii expuse spre comercializare și 74 de vânzători neînregistrați la Camera Înregistrării de Stat. Pentru încălcările depistate au fost amenzi în sumă de 142 mii lei și sancțiuni contravenționale în sumă de 229,0 mii lei. Atunci, observând că numărul vânzătorilor stradali a crescut, Fiscul a promis că va depune mai multe eforturi pentru a conforma oamenii să vândă în spații amenajate și să respecte legislația. Rezultate, deocamdată, nu se prea văd.

De altfel, Pretura sectorului Centru zice că nu este responsabilă de interzicerea comerțului stradal și că este de competența polițiștilor să facă regulă în piață. Polițiștii spun că-și fac treaba bine, zeci de raiduri în fiecare zi, doar că nu pot lupta la nesfârșit cu vânzătorii, iar vina le revine cumpărătorilor care susțin o activitate ilicită. Și Agenția Protecția Consumatorului se spală pe mâini, astfel încât reprezentanții acesteia sunt în drept să verifice doar activitatea agenților economici înregistrați oficial. Vânzătorii stradali se scuză că taxa din piețe este prea mare pentru ei și că nici locuri nu mai sunt. Administratorii piețelor, însă, neagă cu vehemență absența locurilor și asigură că vânzătorii ilegali refuză să vândă în spații special amenajate pentru că astfel beneficiază de o poziționare mai comodă față de cumpărători.

În același timp, în Uniunea Europeană, protejarea sănătății oamenilor, a animalelor și a plantelor, în fiecare etapă a procesului de producție, este o prioritate-cheie a politicilor economice și de sănătate publică. „UE dorește să se asigure că cetățenii săi au acces la alimente sigure și hrănitoare, obținute din plante și animale sănătoase. Politica UE protejează sănătatea de-a lungul întregului lanț alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producție, de la fermă la consumator – prevenind contaminarea alimentelor și promovând igiena alimentară, informarea cu privire la alimente și sănătatea și bunăstarea animalelor și a plantelor”, scrie în studiul „Siguranța alimentară în UE”.

În ultimii 10 ani, UE a alocat 3,3 miliarde de euro politicii privind siguranța alimentară, 2,2 miliarde fiind orientate către programele de eradicare a anumitor boli la animale. În perioada 2014-2020, bugetul prevăzut de UE pentru politica privind siguranța alimentară se ridică la 2,2 miliarde de euro, care vor fi alocați următoarelor priorități: — eradicarea bolilor la animale; — fondul european pentru urgențe veterinare, inclusiv laboratoarele de referință ale UE, programele de formare și băncile de vaccinuri.

Totuși, normele europene, standarde normale, de altfel, sunt departe de realitățile moldovenești. În primul rând, însă, acestea sunt străine consumatorului, care preferă să cumpere produse nesigure, dar mai ieftine, economisind. Și aici, cu sărăcia în care trăiește 90% din populație, am închis cercul vicios.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:28

Liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au făcut obișnuință din specularea pe seama unor pretinse pericole care planează deasupra lor, ”la comanda democraților”. Falsurile lansate cu periodicitate în spațiul public au avut drept scop menținerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:11

Pe măsură ce criza umanitară se accentuează în Venezuela, tot mai mulți oameni aleg să părăsească țara. De-a lungul graniței cu Columbia, serviciile de ajutor medical sunt aproape de limita posibilităților, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:00

Două cutremure au avut loc în Vrancea și Buzău, în ultimele trei ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 2.40, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 08:52

Ministerul rus al Apărării a renunțat să cumpere noile elicoptere de atac Mi-28NM, cunoscute sub numele de Havoc, din cauza prețului ridicat. Surse „Interfax” susțin că întreprinderea „Vertoloty Rossii” nu a acceptat condițiile Ministerului rus al Apărării,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)