Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 20 Iulie 2015, ora 08:41    Din editia print

Marime Font

Cereți și vi se va da

„(...) După ce a intrat în casă, au venit la El orbii şi Iisus i-a întrebat: Credeţi că pot să fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne! Atunci S-a atins de ochii lor, zicând: După credinţa voastră, fie vouă! Şi s-au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicând: Vedeţi, nimeni să nu ştie.

 
 
 

Iar ei, ieşind, L-au vestit în tot ţinutul acela. Şi plecând ei, iată au adus la El un om mut, având demon. Şi fiind scos demonul, mutul a grăit. (...) Dar fariseii ziceau: Cu domnul demonilor scoate pe demoni. Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor." (Matei 9; 27-35)

În cele mai multe cazuri în care Iisus vindecă bolnavi sau demonizați, El îi întreabă pe cei care vin dacă au credință că El îi poate ajuta. Și ei răspund afirmativ. Oare chiar le cerceta Iisus credința? Nu le cunoștea inimile de la început? Și atunci pentru ce îi întreabă? De fapt, corect e să spunem pentru cine, nu pentru ce, fiindcă acea întrebare era adresată pentru urechile celor prezenți și pentru ale noastre, pentru mărturia de credință. Credința exista, iar Iisus cerea să fie mărturisită.Cine dintre noi se duce la magazinul de electrocasnice ca să cumpere pâine? Intră cineva în brutărie ca să ceară penicilină? Sau merge cineva la farmacie să întrebe: „Nu aveți lapte de vânzare?". Mergem noi la un pescar să îi cerem ajutor când ne doare spatele? În momentul în care acești bolnavi se duc la Iisus și se roagă pentru vindecare, știm deja că ei cred că Iisus îi poate ajuta. Că e în puterea Lui să îi vindece.
Însă la noi e un reflex. Spunem: Doamne, ajută-ne, exact ca omul care cere medicamente la brutărie. Ne spunem: hai să încercăm și varianta asta. Ba mai mult, există un număr impresionant de oameni care se roagă: Doamne, dacă exiști / mă auzi. De unde ajutor? Iisus Hristos ne-a spus: cereți și vi se va da. Însă e clar că e nevoie de credință. Eu când întreb la alimentară: pâine de secară aveți?, înseamnă că de fapt cred că acolo pot găsi pâine de secară.

E clar. Credința noastră e fandoseală stearpă, ca cea a căutătorilor de comori. Știm clar când ne întreabă alții că în cutare munte a ascuns comoara un haiduc. Dar ce comoară, în ce loc - nu mai știm. Pentru noi „nu e bine să lucrezi duminica" e totuna cu „nu te întoarce înapoi că aduce ghinion". Ceea ce numim credință e o simplă superstiție.

Dacă atunci când Îi cerem ceva lui Iisus avem măcar atâta credință câtă avem atunci când mergem la un prieten să cerem ceva cu împrumut, poate atunci e un pic de autenticitate în credința noastră, poate e mai mult decât „îți taie calea pisica neagră". Să ne cercetăm singuri, să înțelegem dacă avem cu adevărat credință și asta să cerem în primul rând de la Dumnezeu: întărirea credinței noastre, că ni se va da.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul