Opinii și Editoriale

Cerem eliberarea colegului nostru!

Noi, colectivul de elevi de la Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, suntem profund dezamagiti de retinerea injusta, fara suport juridic, a colegului nostru, Alexandru Dandara. ?inand cont de faptul ca Alexandru a actionat in virtutea unei cauze drepte, suntem totalmente contra acestei agresiuni fizice si morale.

Un stat de drept este obligat sa asigure securitatea cetatenilor si sa garanteze respectarea tuturor drepturilor prevazute de catre Constitutie. Arestul lui A. Dandara demonstreaza contrariul, la fel ca si actiunile fortelor de ordine din ultima perioada, care lezeaza libertatea fiecaruia de a participa la intruniri colective, de a protesta si de a-si exprima liber propriile convingeri. In scopul intimidarii tuturor elevilor liceului, pe parcursul intregii saptamani, am avut parte de vizite insistente ale colaboratorilor de politie, fiind blocate usile institutiei, fiind lezate in mod abuziv drepturile si libertatile personale ale celor aflati in incinta liceului.
Rugam insistent autoritatile RM sa intreprinda masuri intru depistarea celor care se fac cu adevarat vinovati de situatia creata. Un popor intreg nu poate fi pedepsit cu privarea de libertate, mai ales cea a constiintei!

Elevii claselor a X-a – a XII-a de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”

Insistam ca organele de drept sa inceteze faradelegile

Scrisoare deschisa

catre Ministerul Educatiei si Tineretului din R. Moldova,
Directia generala a invatamantului din municipiul Chisinau
si toate instantele implicate in solutionarea situatiei create
in urma evenimentelor din 7 aprilie 2009

In legatura cu evenimentele desfasurate in ziua de 7 aprilie si pana in prezent, in Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, municipiul Chisinau, s-a creat un climat psihologic inadecvat organizarii procesului instructiv-educational. Permanent suntem vizitati de catre reprezentantii MAI. Suntem ingrijorati de faptul ca minorul Dandara Alexandru, elev in clasa a XI-a, a fost arestat la domiciliu in seara zilei de 8 aprilie, la ora 22.30, si pana in prezent se afla in detentie la penitenciarul de pe strada Tighina si nu stim ce se intampla cu el.
Acest caz concret influenteaza negativ asupra psihicului elevilor, parintilor si profesorilor, mentinandu-ne intr-o stare de frica si de stres. Unii parinti nu le permit copiilor sa frecventeze nici chiar lectiile, de frica sa nu fie retinuti in strada ori in liceu.
Afirmam ca ceea ce se intampla astazi in republica nu se incadreaza in practicile internationale. Elevii constientizeaza foarte bine derularea evenimentelor si sunt ingrijorati de viitorul lor. Tinerii care au atins majoratul sunt bine pregatiti si informati pentru a avea pozitia lor civica. Conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, minorii pot avea opinia lor si nu trebuie intimidati si maltratati pentru aceasta. Faptul ca au fost prezenti la aceste evenimente dupa lectii este dreptul lor.
Desi marul discordiei este aruncat de catre maturi, de catre politicieni, lantul slabiciunilor de fiecare data suntem noi, cadrele didactice, care sufera atat moral, cat si material. Solicitam o implicare urgenta a tuturor instantelor de resort in restabilirea situatiei social-politice, in revenirea la starea normala de lucruri si crearea conditiilor normale de activitate.
Cerem eliberarea imediata si neconditionata a tuturor tinerilor retinuti si maltratati in comisariatele de politie si penitenciarele din tara.
Insistam ca organele de drept care au menirea sa protejeze cetatenii tarii lor sa respecte ei insisi legea si sa inceteze faradelegile pe care le fac. Primii care au incalcat legea nu au fost copiii si nici institutiile de invatamant.
Institutiile de invatamant instruiesc si educa cetateni care trebuie sa faureasca viitorul acestei tari spre binele lor si a intregii societati. Sa le acordam sansa tinerilor sa se afirme in crearea unui stat de drept.

Colectivul pedagogic al Liceului Teoretic „Gh. Asachi”, municipiul Chisinau

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *