Politică

Cerere de eliberare imediata a detinutilor politici

Uniunea Voluntarilor califica situatia politica din R. Moldova ca fiind una extrem de tensionata. Fraudarea alegerilor, evenimentele din 7 aprilie si represaliile ce au urmat au scindat profund societatea si au adus-o in pragul unei crize politice de proportii. Partidul Comunistilor nu poate depasi atitudinea agresiva, intoleranta si continua sa tensioneze si mai mult situatia.

Aceste evenimente se desfasoara pe fundalul unei crize economice de proportii. Guvernarea comunista, care cu jumatate de an in urma ne asigura ca nu suntem amenintati de criza, astazi demonstreaza o totala incapacitate de a face fata situatiei. Creste rata somajului, continua sa se diminueze numarul populatiei active, restantele la salarii sunt intr-o crestere continua, problemele sociale se agraveaza, iar solutionarea conflictului transnistrean ramane la nivel de declaratii.
Astazi nu putem vorbi despre separarea reala a puterilor in stat. Suprimarea independentei puterii judecatoresti, transformarea mass-media de stat intr-o unealta de presiune asupra oponentilor politici demonstreaza, o data in plus, ca actuala guvernare nu doreste sa se conformeze rigorilor democratice, sfidand prin actiunile sale opinia publica atat din tara, cat si cea internationala. In aceste conditii, evolutia democratica a tarii noastre este pusa sub semnul intrebarii de catre gruparile de interese, afiliate actualei guvernari comuniste. Lumea este stresata, dezorientata si nu mai vede stabilitatea promisa de Partidul Comunistilor in campaniile electorale.

Uniunea Voluntarilor din R. Moldova considera ca Uniunea Europeana, prin declaratia Parlamentului European (PE), incearca sa ne ajute sa depasim criza politica si sa initiem un dialog cu participarea tuturor fortelor politice si a societatii civile. In acest context, propunem, ca masuri imediate ce ar permite inceputul dialogului politic, crearea unei comisii parlamentare cu participarea expertilor straini, investigarea tuturor atrocitatilor savarsite in comisariatele de politie in zilele de dupa 7 aprilie si judecarea celor care au ordonat si executat maltratarea detinutilor.
In scopul indeplinirii Rezolutiei PE, cerem eliberarea in regim de urgenta a detinutilor politici Gabriel Stati si Anatol Matasaru. Astfel vom depasi situatia de a fi una din putinele tari unde mai exista detinuti politici. In mod deosebit atragem atentia asupra cazului Stati care, pe langa conotatie politica, mai este interpretat in mai multe tari ca o tentativa a Puterii de a pune mana pe afacerile acestei familii.

Uniunea Voluntarilor din R. Moldova isi exprima convingerea ca Partidul Comunistilor va abandona politica razboiului cu propriii cetateni si va da dovada de un autentic comportament european.

Consiliul Uniunii Voluntarilor din R. Moldova

Chisinau, 18 mai 2009

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *