Astăzi 21 Ianuarie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:07
Abonamente

Social 28 Mai 2012, ora 06:50

Cerșetori cu venituri de mii de lei

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Cerşitul este o metodă de a obţine profituri, pentru unii, iar pentru alţii este unica modalitate de a-şi câştiga traiul. 

Unii cerşetori câştigă peste 500 de lei timp de o zi de muncă, o sumă care întrece cu mult veniturile zilnice ale multor angajaţi, muncitori. Cerşetorii din Chişinău se împart în două categorii. Cei independenţi, care stau şi „profesează” de sine stătător, fără să aibă cu nimeni treabă, şi cei care îşi schimbă permanent locul de cerşit şi care sunt supravegheaţi de „krîşă”, care apare şi dispare.

Locuri cu pondere mare pentru cerşit

Subterana ce se află la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt cu strada Ismail este una dintre cele mai aglomerate treceri, iar la fiecare ieşire găsim în mod normal cel puţin doi cerşetori. Apropiindu-mă de o cerşetoare pentru a afla cum stau lucrurile, respectiva s-a speriat, şi-a apucat sacoşă cu câţiva lei în ea, spunând că nu ştie nimic, că a lipsit două zile, cu o teamă vădită ca nu cumva eu să fiu unul dintre acei care ar putea să-i ia banii.

Făcând câteva plimbări prin zona Autogării centrale, am intrat în dialog cu o parte dintre şoferi. Aceştia au afirmat că cerşitul prin autobuze se întâmplă pe unele rute doar. Nu toţi conducătorii auto permit cerşitul prin salonul microbuzelor şi autocarelor. Aşa-numiţii urlători care ne invită la Tighina, Tiraspol etc. tot afirmă că cerşetorii de la un timp au dispărut. Totodată, am fost martor cum în autocarul de pe ruta Chişinău - Anenii Noi a intrat o persoană cu piciorul rupt şi per tură a strâns vreo 20 de lei, iar dacă admitem că a mai intrat şi prin alte zeci de autocare, faceţi calculul.


Şi administraţia ÎS „Gările şi staţiile auto” susţine că cerşetorii s-au cam rărit în ultima perioadă. Directorul Oleg Platonov ne-a dat explicaţia: „Numărul cerşetorilor care mişunau prin autocarele parcate s-a redus considerabil, deoarece şoferii autocarelor nu permit accesul acestora în saloanele maşinilor. Starea sanitară a acestor oameni sărmani e jalnică. Cea mai aglomerată zonă cu cerşetori este cea a Pieţei Centrale şi a Autogării adiacente. La Gara de Sud-Vest, bunăoară, aproape nu sunt cerşetori, acolo fiind o piaţă mică”, spune Platonov.

Cerşetorii „dependenţi” şi cei „independenţi”

Nu este adevărat zvonul că toţi cerşetorii au supraveghetori, iar întreaga zonă a bd. Ştefan cel Mare este monitorizată de structuri ce impun oamenii să cerşească. Pe Constantin l-am găsit lângă sediul „Moldtelecom” şi ne-a spus că nu are treabă cu nimeni, este „cerşetor independent”. De asemenea, nu este exclus că cerşetorii care apar şi dispar în zona respectivă sunt aduşi şi puşi acolo de către cineva, susţine el. Un bătrân, care s-a prezentat Ion, cerşea pe acelaşi bulevard, în zona magazinului „Sport”. Ne-a spus că vine aici mai rar, pentru a nu avea probleme cu nimeni. „Ies la cerşit mai mult sâmbătă şi duminică. Nu am un loc permanent. Sâmbăta trecută am fost alungat de poliţişti - mi-au spus să dispar din drum, pentru că trebuia să treacă coloana funerară a Mariei Bieşu. Omul ne-a povestit că are uneori probleme cu alţi cerşetori şi supraveghetorii acestora. Un alt cerşetor, pe care l-am întâlnit pe bulevardul central între străzile Armenească şi Alecsandri, ne-a spus cu tristeţe că astă-iarnă a rămas fără un picior – i-a fost amputat din cauza frigului. Acum chiar că nu mai pot face altceva nimic decât să cerşesc”, ni s-a plâns el. „Am nevastă şi un copil mic acasă. Înainte mergeam şi lucram pe şantiere, acum nu mai pot. Bani în casă trebuie, de aceea mă aflu pe stradă cu mâna întinsă. Însă, planific să-mi pun o proteză din banii adunaţi din cerşit şi să mă pun din nou pe picioare”.

Niciun cerşetor n-a vrut să ne spună ce sumă câştigă pe zi. Operaţia matematică am făcut-o noi, prin metoda observaţiei. Stând de vorbă cu unul din ei timp de o jumătate de oră şi numărând oamenii care i-au aruncat câte un leu, iar alţii - câteva bancnote de cinci lei, am dedus că… nu va ajunge cu mâna goală acasă. Lunar, chiar dacă fluxul de oameni nu este constant, unii cerşetori de meserie pot obţine cam două-trei salarii medii bugetare, adică vreo opt mii de lei.


Ce crede poliţia despre aceşti oameni

Adrian Jovmir, purtătorul de cuvânt al Comisariatului General de Poliţie Chişinău, susţine că cerşitul nu contravine legii, deci nu există bază legală pentru ca poliţiştii să le interzică oamenilor să cerşească. Nimeni nu-i impune pe trecători să le dea bani, totul se face doar din milă. Jovmir a mai adăugat că şi în cazurile când anumiţi indivizi prestează servicii de divertisment, precum sunt trubadurii străzilor, de asemenea nu este nimic de făcut. Legea prevede pedepse doar pentru antrenarea minorilor în cerşit sau pentru persoanele/grupările care organizează cerşetoria. Şeful Serviciului minori din cadrul CGP Chişinău, Ruslan Teşu, a precizat pentru TIMPUL că în ultimii doi ani nu au fost reţinute grupări de acest gen, pentru că acestea ar fi dispărut. Respectivele structuri erau majoritatea preocupate să aducă persoane pentru cerşit din afara Chişinăului. Teşu ne-a asigurat că majoritatea cerşetoarelor care ajung la sector şi care implică minori în această îndeletnicire sunt venite din alte localităţi ale republicii. În aceste cazuri sunt avertizate organele de protecţie a drepturilor copiilor care, la rândul lor, aplică sancţiuni mamelor respective şi se poate ajunge chiar până la decăderea mamei din drepturile părinteşti. Cazuri de acest gen ajung practic în fiecare zi la poliţie, spune Ruslan Teşu.


Biserica face deosebire între cei sărmani şi cerşetorii de meserie

Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, a declarat pentru TIMPUL: „Poziţia mea personală în calitate de slujitor al bisericii este că trebuie să fim cu luare aminte şi cu dragoste pentru ei. Noi facem acest lucru într-o măsură oarecare, dar cred că în unele cazuri exagerăm când facem pomană sau căutăm o formulă de susţinere pentru cei care sunt cu adevărat necăjiţi. O bună parte dintre cerşetori sunt cu trupurile sănătoase, cu mâini şi picioare, şi cerşesc de dragul de a strânge bani. Aşa nu merge, astfel nu prosperăm. Când văd însă oameni lipsiţi de picioare sau de mâini care suferă vădit de ceva - nici nu se pune în discuţie, de unde nu ai, dă şi mulţumeşte-i lui Dumnezeu că ţi l-a scos în cale. Faci o pomană în numele lui Dumnezeu. Însă există persoane care au nişte cârje şi cer de pomană, iar dacă nu reuşesc să prindă un troleibuz sau autobuz îşi iau cârjele subsuoară şi fug din urma transportului, asta tot nu e treabă bună. Ştim că unii sunt necăjiţi şi trebuie ajutaţi, iar unii au un venit de 400, 500 sau 600 de lei pe zi, mă rog, să aibă şi să fie sănătoşi. Trebuie să avem capacitatea şi înţelepciunea să facem diferenţa dintre un cerşetor care e sărman şi unul de meserie”.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 20:07

 Două nave au luat foc în largul Strâmtorii Kerci din Marea Neagră, a anunţat luni Agenţia Federală pentru Trarnsport Maritim şi Fluvial (Rosmorrechflot), relatează site-ul agenţiei Sputnik.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 20:01

 Donald şi Melania Trump, John Travolta, Melissa McCarthy, Bruce Willis şi Jennifer Garner se numără între nominalizaţii la premiile Zmeura de Aur (Razzie Awards), distincţii ce recompensează cele mai slabe prestaţii actoriceşti şi filme din anul precendent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 19:55

Partidul Casa Noastră Moldova, condus de fugarul Grigore Petrenco, se dă în spectacol la tema referendumului pentru reducerea numărului deputaților. Oamenii lui Petrenco au depus la Comisia Electorală cerere de participare la plebiscit cu opțiunea ”boicot”, care nici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 18:04

Partidul Democrat din Moldova a acționat în judecată postul de televiziune Jurnal TV, pentru refuzul de a difuza un spot video privind referendumul consultativ din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 17:14

„Constatăm că, în ultimul timp, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. Instituția este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 16:39

O nouă lovitură dată credibilității binomului PAS-DA. Presa a publicat lista membrilor așa-numitei comisii de meritocrație, care a decis candidații blocului pentru alegeri parlamentare. Potrivit surselor citate de ziarulnational.md, este vorba despre personaje din conducerea PAS și DA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 14:17

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

Indicele încrederii în președintele rus Vladimir Putin a scăzut în Rusia la 33,4%, arata datele sondajului realizat pe 13 ianuarie de către Institutului de sondare a oponiei publice VTsIOM, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 13:17

Am putea rămâne fără cafea. Majoritatea speciilor se află în pericol de dispariţie

În viitor, cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară. Schimbările climatice, bolile şi defrişările au dus la colapsul unei industrii de miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 13:01

„Ilan Șor pentru popor, poporul pentru Ilan Șor”: Primarul de Orhei aclamat de sute de susținători la Curtea de Apel Cahul

„Ilan Șor pentru popor, poporul pentru Ilan Șor”: Primarul de Orhei aclamat de sute de susținători la Curtea de Apel Cahul Din editia print

Aproape o mie de susținători și simpatizanți ai președintelui Partidului ȘOR, primarului de Orhei Ilan Șor s-au adunat luni, 21 ianuarie, în fața sediului Curții de Apel Cahul, pentru a cere justiție corectă și pedepsirea adevăraților vinovați ai jafului bancar. Ilan Șor a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 11:02

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

Un tribunal din Groznîi a luat decizia de a anula datoriile populației din capitala Groznîi față de furnizorul de gaze naturale ”Gazprom Mezhregiongaz Grozny”, în valoare totală de 9 miliarde de ruble (120 milioane de euro), scrie Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 11:00

Nicolae Negru: Bucureștiul nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene de la Chișinău și în campania anti-PD

Bucureștiul oficial nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene de la Chișinău și în campania anti-PD, derulată de liderii binomului PAS-PPDA, Andrei Năstase și Maia Sandu. Asta înseamnă, scrie jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 10:50

Chirtoacă confirmă prin documente – Năstase și-a folosit mama și soacra pentru transferuri dubioase de sute de mii de euro din off-shoruri

Chirtoacă confirmă prin documente – Năstase și-a folosit mama și soacra pentru transferuri dubioase de sute de mii de euro din off-shoruri

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, vine cu o serie de dezvăluiri despre impliarea șefului PPDA, Andrei Năstase, în escrocheria din anul 2000, numită ”privatizarea Air Moldova”. Liberalul prezintă o serie de documente care confirmă că ”investitorul...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2019, ora: 10:23 de Ana Marchitan

Dumitru Grosei: „În R. Moldova, dacă vrei să faci film, îți distrugi sănătatea”

Dumitru Grosei: „În R. Moldova, dacă vrei să faci film, îți distrugi sănătatea” Din editia print

Cinci filme ale regizorului Dumitru Grosei și un proiect de lungmetraj în lucru au adunat anul trecut șase premii, șapte nominalizări și 50 de selecții oficiale în 23 de țări de pe toate continentele, printre care Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:48

Autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea va avea cel puţin 9 tunele

Autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea va avea cel puţin 9 tunele

 În Sistemul electronic de achiziţii publice, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat două anunţuri de intenţie privind atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a unor secţiuni totalizând 68 de kilometri din Autostrada...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:27

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Zeci de mii de oameni au protestat violent în centrul Atenei, față de acordul privind noul nume al Macedoniei. Documentul ar urma să fie ratificat în curând de parlamentul elen.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:25

Scene ca de război după explozia din Mexic / Hoții au spart o conductă pentru a fura benzină - 73 de morți și 74 de răniți

Scene ca de război după explozia din Mexic / Hoții au spart o conductă pentru a fura benzină - 73 de morți și 74 de răniți

Bilanțul exploziei din Mexic a ajuns la cel puțin 73 de morți și 74 de răniți, potrivit autorităților, citate de Reuters. Deflagrația s-a produs după ce o conductă de benzină a fost spartă de hoți, iar sute de oameni încercau să fure încarce combusibil în găleți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:19

Marea minciună din industria auto, demonstrată pe cea mai tare Toyota

Marea minciună din industria auto, demonstrată pe cea mai tare Toyota

 “Prizele” de aer sunt acele guri de intrare și ieșire a aerului care ar trebui să aibă rolul de răcire a motorului și de creștere a aerodinamicii. Dar, deși tot mai multe mașini par să le aibă, ele sunt false.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:17

Rusia: companiile nu ascultă îndemnurile lui Putin de a se renunţa la dolar

Rusia: companiile nu ascultă îndemnurile lui Putin de a se renunţa la dolar

 Eforturile Kremlinului de a reduce dependenţa economiei ruseşti de dolarul american se lovesc de reticenţa companiilor ţării, scrie Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:14

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

 După respingerea în Parlamentul britanic a acordului pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE, avertismentele privind impactul dramatic pe care o ieşire haotică a Marii Britanii din bloc l-ar avea asupra celei mai mari economii europene, cea germană, încep să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:10

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

La un deceniu de la declanşarea crizei financiare, participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare (22 - 25 ianuarie), par să fi recuperat ce au pierdut, şi chiar mai mult decât atât, comentează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:05

LIVE VIDEO / Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România

LIVE VIDEO / Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România Din editia print

O combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Eclipsa totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă şi în România.Luna va intra complet în umbra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 07:20 de Ana Marchitan

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală Din editia print

Reprezentanții ÎMGFL strâng din umeri și afirmă că nu pot interveni În dimineața zilei de marți, am surprins-o pe Valentina Mihailenco, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din sectorul Buiucani al Capitalei, curățind igrasia care, de aproape...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Ianuarie 2019, ora: 01:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 01:20

Bill Gates a uitat că el are o avere $ 100 miliarde de dolari și își așteptă hamburgerul la coada

Bill Gates a uitat că el are o avere $ 100 miliarde de dolari și își așteptă hamburgerul la coada

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)