Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Opinii & Editoriale 22 August 2016, ora 09:25    Din editia print

Marime Font

Cerșetorii

Nu este o noutate faptul că cerșitul a devenit o afacere profitabilă atât în țara noastră, cât și în toată lumea. De aceea nu mai miră pe nimeni știrile despre unii cerșetori, care vin la lucru cu mașina și, înainte de a-și pleca frunțile în fața trecătorilor, se ascund de ochii acestora și își pun pe ei haine ponosite

Sau cerșesc în cârje, pe care, la încheierea zilei de lucru, și le pun sub braț și redevin oameni ordinari.

Cerșitul ca o crimă contra copiilor

Copiii folosiți în scopul de a stârni mila celor din jur reprezintă în acest sens un subiect aparte, de care, din păcate, poliția noastră „ultra-reformată” nu se prea ocupă. Bizareria se poate explica doar printr-o eventuală mituire a oamenilor legii de către patronii mafiei cerșitului. De altfel, poliția n-ar tolera o crimă odioasă, care se săvârșește zilnic, în fiecare localitate a țării și sub ochii a zeci sau sute de mii de oameni. Cu atât mai lesne ar fi pentru poliție să acționeze în această privință, cu cât descoperirea infracțiunii în cauză nu necesită investigații speciale, pentru că nu există nicio îndoială că pruncii din brațele cerșetorilor, care stau o zi întreagă împietriți și cu ochii închiși, aidoma unor cadavre, sunt supradozați cu somnifere sau droguri. Astfel, inocenții din brațele cerșetorilor sunt nu numai victimele propriilor părinți, ci și implicit ale poliției, iar efectul acestei monstruozități este pe termen lung, deoarece profiturile câștigate în acest mod distrug sănătatea și viața unor viitori membri ai societății.

Într-un stat în care cerșitul practicat prin înșelăciune este la ordinea zilei aproape în toate activitățile politice și sociale nimic n-ar mai trebui să ne uimească. Într-adevăr, în R. Moldova cerșesc toți, de la opincă la vlădică. Diferența e că unii o fac în încercarea de a supraviețui, iar alții - căutând să se îmbogățească pe seama celor dintâi.

Cerșitul de voturi și de fotolii

La nivel electoral, cerșitul înflorește înainte de alegeri în cea mai ipocrită manieră. Atunci mai-marii țării își schimbă mașinile și măștile, precum cerșetorii străzii fac schimb de straie, și coboară din birourile lor luxoase în satele noastre pustiite de deznădejde. Purtând asupra lor genți pline cu macaroane și votci, ei zâmbesc încontinuu, mănâncă cu săracii și handicapații, și le promit un viitor de vis. Și cu toate că zâmbetele costumaților sunt asemenea murdăriei de pe hainele cerșetorilor străzii, bieții noștri alegători se lasă prostiți de fiecare dată. Cerșitul de voturi se încheie în ziua alegerilor, când cei mai iscusiți milogi preiau guvernarea și scuipă din urmă. Apoi fură liniștiți, timp de câțiva ani, ultimii bani ai celor cărora le-au juruit raiul pe pământ. Un exemplu interesant de cerșit electoral este folosit de Igor Dodon, care, pe când era ministru al Economiei, l-a înavuțit pe Vlad Plahotniuc cu bunuri ale statului extrem de scumpe, iar acum răcnește fără pic de tupeu: „Jos Plahotniuc!”.


La nivel administrativ, oamenii de rând sunt scoși din joc. De data aceasta, cerșetori sunt funcționărașii care își doresc fotolii mai calde și stau cu mâna întinsă în fața noilor conducători ai țării, care, la rândul lor, au cerșit puterea de la cei mici și osândiți. În funcție de relațiile fiecăruia în parte, precum și de caracterul care trebuie să le permită să-și calce pe demnitate, se împart și posturile. Aceasta nu înseamnă că în funcțiile de răspundere sunt promovate persoane incompetente, dar că doritorii de a urca pe scara ierarhică trebuie să dea dovadă de supușenie oarbă față de cei care dictează legea în țara noastră. Ultimele evenimente de la Chișinău ne arată că funcționarii care dau dovadă de curaj pentru a se opune sistemului se trezesc, de regulă, prin pușcării.

Cerșitul în justiție, economie și cultură

La nivelul justiției și al economiei funcționează în mare parte aceeași schemă. Oamenii de afaceri și magistrații care sunt de acord să se milogească în fața grangurilor de la putere pot să activeze nestingheriți, iar pentru cei care nu acceptă regulile de joc există multiple căi de intimidare, cum ar fi, de exemplu: Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura, Fiscul, Curtea de Conturi și alte instituții de control, care fac parte din același cerc vicios și care de asemenea există, pentru că cerșesc.

La nivel cultural, se cunoaște de la Papură-Vodă că în țara noastră sunt susținuți financiar și logistic artiștii care nu critică guvernarea, iar, dacă sunt mai slabi de înger, chiar o laudă. Pentru a fi luați în seamă, cea mai covârșitoare parte a acestora cerșește atenția politicienilor, deoarece oamenii de cultură în adevăratul sens al cuvântului se respectă și refuză să se prostitueze.

Cerșitul în mass-media, în societate și în sistemul bancar

La nivel de informare, majoritatea patronilor mass-media, precum și bloggerii, sunt pur și simplu nevoiți să cerșească sprijin financiar de la politicieni, pentru a putea activa. De cealaltă parte, jurnaliștii acestor instituții de presă sunt deseori puși în situația de a minți doar pentru a-și hrăni familiile.

La nivel social, pe de o parte, demnitarii cerșesc de la muritorii simpli încredere în minciunile cu care îi hrănesc. Bunăoară, oamenii sunt implorați prin tot felul de tertipuri să se bucure de majorările mizere la pensii și salarii, în timp ce prețurile cresc constant. E ca și cum un escroc te-ar lăsa fără apartament, dar ți-ar aduce o dată pe săptămână bombonele și, de sărbători, câte 10-20 de lei. Pe de altă parte, astăzi, când trăim într-o lume care a renunțat la valorile morale, chiar și oamenii mici și săraci încearcă să se folosească în fel și chip unii de alții pentru a beneficia de bani sau de alte favoruri, folosind cerșitul ca principalul instrument tactic.
La nivel bancar, situația e clară și rezumă din cele de mai sus.

Leacul contra cerșitului

În atare situație, dacă din spectacolele jucate de prefăcuții calici ai străzii au de suferit adevărații cerșetori, care sunt intimidați și agresați de către boșii acestei mafii, de pe urma celorlalte moduri de a cerși avem de tras ponoase noi toți. Și acesta este încă un motiv din care am ajuns a fi cea mai săracă țară din Europa cu cele mai multe mașini scumpe de pe continent. Pentru această maladie, există, însă, și un medicament extrem de simplu. Zadarnice sunt în acest sens revoluțiile, protestele, grevele foamei și alte uneltiri deșarte, în care noi suntem folosiți pe post de pioni în interesul altor politicieni care vor să ne fure în continuare. Leacul este mintea noastră. Dumnezeu ne-a dăruit rațiune, pe care trebuie să o iubim, în ciuda eforturilor care se fac la nivel global pentru a ne spăla mințile. Astfel, dacă ne vom aminti că avem cap pe umeri, vom înțelege că suntem obligați cel puțin în fața copiilor noștri să ne păstrăm demnitatea. Pentru aceasta ne este necesar doar un pic de dorință și de efort pentru a nu ne mai întinde mâinile în fața nimănui și a nu-i îngenunchea pe alții în fața noastră.

Priviți-i cu atenție pe cei care se milogesc pe la porțile voastre înainte de alegeri și nu vă puneți în poară cu ei, ci pur și simplu ascultați-i și uitați-i. Așa, ca de o hârtie, cu care vă ștergeți mâinile și după aia o aruncați la gunoi. Nu e neapărat să vă vociferați emoțiile, dacă sunteți fricoși. E de ajuns să gândiți în tăcere.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)