Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:53
Abonamente

Opinii & Editoriale 22 August 2016, ora 09:25    Din editia print

Marime Font

Cerșetorii

Nu este o noutate faptul că cerșitul a devenit o afacere profitabilă atât în țara noastră, cât și în toată lumea. De aceea nu mai miră pe nimeni știrile despre unii cerșetori, care vin la lucru cu mașina și, înainte de a-și pleca frunțile în fața trecătorilor, se ascund de ochii acestora și își pun pe ei haine ponosite

Sau cerșesc în cârje, pe care, la încheierea zilei de lucru, și le pun sub braț și redevin oameni ordinari.

Cerșitul ca o crimă contra copiilor

Copiii folosiți în scopul de a stârni mila celor din jur reprezintă în acest sens un subiect aparte, de care, din păcate, poliția noastră „ultra-reformată” nu se prea ocupă. Bizareria se poate explica doar printr-o eventuală mituire a oamenilor legii de către patronii mafiei cerșitului. De altfel, poliția n-ar tolera o crimă odioasă, care se săvârșește zilnic, în fiecare localitate a țării și sub ochii a zeci sau sute de mii de oameni. Cu atât mai lesne ar fi pentru poliție să acționeze în această privință, cu cât descoperirea infracțiunii în cauză nu necesită investigații speciale, pentru că nu există nicio îndoială că pruncii din brațele cerșetorilor, care stau o zi întreagă împietriți și cu ochii închiși, aidoma unor cadavre, sunt supradozați cu somnifere sau droguri. Astfel, inocenții din brațele cerșetorilor sunt nu numai victimele propriilor părinți, ci și implicit ale poliției, iar efectul acestei monstruozități este pe termen lung, deoarece profiturile câștigate în acest mod distrug sănătatea și viața unor viitori membri ai societății.

Într-un stat în care cerșitul practicat prin înșelăciune este la ordinea zilei aproape în toate activitățile politice și sociale nimic n-ar mai trebui să ne uimească. Într-adevăr, în R. Moldova cerșesc toți, de la opincă la vlădică. Diferența e că unii o fac în încercarea de a supraviețui, iar alții - căutând să se îmbogățească pe seama celor dintâi.

Cerșitul de voturi și de fotolii

La nivel electoral, cerșitul înflorește înainte de alegeri în cea mai ipocrită manieră. Atunci mai-marii țării își schimbă mașinile și măștile, precum cerșetorii străzii fac schimb de straie, și coboară din birourile lor luxoase în satele noastre pustiite de deznădejde. Purtând asupra lor genți pline cu macaroane și votci, ei zâmbesc încontinuu, mănâncă cu săracii și handicapații, și le promit un viitor de vis. Și cu toate că zâmbetele costumaților sunt asemenea murdăriei de pe hainele cerșetorilor străzii, bieții noștri alegători se lasă prostiți de fiecare dată. Cerșitul de voturi se încheie în ziua alegerilor, când cei mai iscusiți milogi preiau guvernarea și scuipă din urmă. Apoi fură liniștiți, timp de câțiva ani, ultimii bani ai celor cărora le-au juruit raiul pe pământ. Un exemplu interesant de cerșit electoral este folosit de Igor Dodon, care, pe când era ministru al Economiei, l-a înavuțit pe Vlad Plahotniuc cu bunuri ale statului extrem de scumpe, iar acum răcnește fără pic de tupeu: „Jos Plahotniuc!”.


La nivel administrativ, oamenii de rând sunt scoși din joc. De data aceasta, cerșetori sunt funcționărașii care își doresc fotolii mai calde și stau cu mâna întinsă în fața noilor conducători ai țării, care, la rândul lor, au cerșit puterea de la cei mici și osândiți. În funcție de relațiile fiecăruia în parte, precum și de caracterul care trebuie să le permită să-și calce pe demnitate, se împart și posturile. Aceasta nu înseamnă că în funcțiile de răspundere sunt promovate persoane incompetente, dar că doritorii de a urca pe scara ierarhică trebuie să dea dovadă de supușenie oarbă față de cei care dictează legea în țara noastră. Ultimele evenimente de la Chișinău ne arată că funcționarii care dau dovadă de curaj pentru a se opune sistemului se trezesc, de regulă, prin pușcării.

Cerșitul în justiție, economie și cultură

La nivelul justiției și al economiei funcționează în mare parte aceeași schemă. Oamenii de afaceri și magistrații care sunt de acord să se milogească în fața grangurilor de la putere pot să activeze nestingheriți, iar pentru cei care nu acceptă regulile de joc există multiple căi de intimidare, cum ar fi, de exemplu: Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura, Fiscul, Curtea de Conturi și alte instituții de control, care fac parte din același cerc vicios și care de asemenea există, pentru că cerșesc.

La nivel cultural, se cunoaște de la Papură-Vodă că în țara noastră sunt susținuți financiar și logistic artiștii care nu critică guvernarea, iar, dacă sunt mai slabi de înger, chiar o laudă. Pentru a fi luați în seamă, cea mai covârșitoare parte a acestora cerșește atenția politicienilor, deoarece oamenii de cultură în adevăratul sens al cuvântului se respectă și refuză să se prostitueze.

Cerșitul în mass-media, în societate și în sistemul bancar

La nivel de informare, majoritatea patronilor mass-media, precum și bloggerii, sunt pur și simplu nevoiți să cerșească sprijin financiar de la politicieni, pentru a putea activa. De cealaltă parte, jurnaliștii acestor instituții de presă sunt deseori puși în situația de a minți doar pentru a-și hrăni familiile.

La nivel social, pe de o parte, demnitarii cerșesc de la muritorii simpli încredere în minciunile cu care îi hrănesc. Bunăoară, oamenii sunt implorați prin tot felul de tertipuri să se bucure de majorările mizere la pensii și salarii, în timp ce prețurile cresc constant. E ca și cum un escroc te-ar lăsa fără apartament, dar ți-ar aduce o dată pe săptămână bombonele și, de sărbători, câte 10-20 de lei. Pe de altă parte, astăzi, când trăim într-o lume care a renunțat la valorile morale, chiar și oamenii mici și săraci încearcă să se folosească în fel și chip unii de alții pentru a beneficia de bani sau de alte favoruri, folosind cerșitul ca principalul instrument tactic.
La nivel bancar, situația e clară și rezumă din cele de mai sus.

Leacul contra cerșitului

În atare situație, dacă din spectacolele jucate de prefăcuții calici ai străzii au de suferit adevărații cerșetori, care sunt intimidați și agresați de către boșii acestei mafii, de pe urma celorlalte moduri de a cerși avem de tras ponoase noi toți. Și acesta este încă un motiv din care am ajuns a fi cea mai săracă țară din Europa cu cele mai multe mașini scumpe de pe continent. Pentru această maladie, există, însă, și un medicament extrem de simplu. Zadarnice sunt în acest sens revoluțiile, protestele, grevele foamei și alte uneltiri deșarte, în care noi suntem folosiți pe post de pioni în interesul altor politicieni care vor să ne fure în continuare. Leacul este mintea noastră. Dumnezeu ne-a dăruit rațiune, pe care trebuie să o iubim, în ciuda eforturilor care se fac la nivel global pentru a ne spăla mințile. Astfel, dacă ne vom aminti că avem cap pe umeri, vom înțelege că suntem obligați cel puțin în fața copiilor noștri să ne păstrăm demnitatea. Pentru aceasta ne este necesar doar un pic de dorință și de efort pentru a nu ne mai întinde mâinile în fața nimănui și a nu-i îngenunchea pe alții în fața noastră.

Priviți-i cu atenție pe cei care se milogesc pe la porțile voastre înainte de alegeri și nu vă puneți în poară cu ei, ci pur și simplu ascultați-i și uitați-i. Așa, ca de o hârtie, cu care vă ștergeți mâinile și după aia o aruncați la gunoi. Nu e neapărat să vă vociferați emoțiile, dacă sunteți fricoși. E de ajuns să gândiți în tăcere.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)