Astăzi 22 Iulie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Iulie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 22 August 2016, ora 09:25    Din editia print

Marime Font

Cerșetorii

Nu este o noutate faptul că cerșitul a devenit o afacere profitabilă atât în țara noastră, cât și în toată lumea. De aceea nu mai miră pe nimeni știrile despre unii cerșetori, care vin la lucru cu mașina și, înainte de a-și pleca frunțile în fața trecătorilor, se ascund de ochii acestora și își pun pe ei haine ponosite

Sau cerșesc în cârje, pe care, la încheierea zilei de lucru, și le pun sub braț și redevin oameni ordinari.

Cerșitul ca o crimă contra copiilor

Copiii folosiți în scopul de a stârni mila celor din jur reprezintă în acest sens un subiect aparte, de care, din păcate, poliția noastră „ultra-reformată” nu se prea ocupă. Bizareria se poate explica doar printr-o eventuală mituire a oamenilor legii de către patronii mafiei cerșitului. De altfel, poliția n-ar tolera o crimă odioasă, care se săvârșește zilnic, în fiecare localitate a țării și sub ochii a zeci sau sute de mii de oameni. Cu atât mai lesne ar fi pentru poliție să acționeze în această privință, cu cât descoperirea infracțiunii în cauză nu necesită investigații speciale, pentru că nu există nicio îndoială că pruncii din brațele cerșetorilor, care stau o zi întreagă împietriți și cu ochii închiși, aidoma unor cadavre, sunt supradozați cu somnifere sau droguri. Astfel, inocenții din brațele cerșetorilor sunt nu numai victimele propriilor părinți, ci și implicit ale poliției, iar efectul acestei monstruozități este pe termen lung, deoarece profiturile câștigate în acest mod distrug sănătatea și viața unor viitori membri ai societății.

Într-un stat în care cerșitul practicat prin înșelăciune este la ordinea zilei aproape în toate activitățile politice și sociale nimic n-ar mai trebui să ne uimească. Într-adevăr, în R. Moldova cerșesc toți, de la opincă la vlădică. Diferența e că unii o fac în încercarea de a supraviețui, iar alții - căutând să se îmbogățească pe seama celor dintâi.

Cerșitul de voturi și de fotolii

La nivel electoral, cerșitul înflorește înainte de alegeri în cea mai ipocrită manieră. Atunci mai-marii țării își schimbă mașinile și măștile, precum cerșetorii străzii fac schimb de straie, și coboară din birourile lor luxoase în satele noastre pustiite de deznădejde. Purtând asupra lor genți pline cu macaroane și votci, ei zâmbesc încontinuu, mănâncă cu săracii și handicapații, și le promit un viitor de vis. Și cu toate că zâmbetele costumaților sunt asemenea murdăriei de pe hainele cerșetorilor străzii, bieții noștri alegători se lasă prostiți de fiecare dată. Cerșitul de voturi se încheie în ziua alegerilor, când cei mai iscusiți milogi preiau guvernarea și scuipă din urmă. Apoi fură liniștiți, timp de câțiva ani, ultimii bani ai celor cărora le-au juruit raiul pe pământ. Un exemplu interesant de cerșit electoral este folosit de Igor Dodon, care, pe când era ministru al Economiei, l-a înavuțit pe Vlad Plahotniuc cu bunuri ale statului extrem de scumpe, iar acum răcnește fără pic de tupeu: „Jos Plahotniuc!”.


La nivel administrativ, oamenii de rând sunt scoși din joc. De data aceasta, cerșetori sunt funcționărașii care își doresc fotolii mai calde și stau cu mâna întinsă în fața noilor conducători ai țării, care, la rândul lor, au cerșit puterea de la cei mici și osândiți. În funcție de relațiile fiecăruia în parte, precum și de caracterul care trebuie să le permită să-și calce pe demnitate, se împart și posturile. Aceasta nu înseamnă că în funcțiile de răspundere sunt promovate persoane incompetente, dar că doritorii de a urca pe scara ierarhică trebuie să dea dovadă de supușenie oarbă față de cei care dictează legea în țara noastră. Ultimele evenimente de la Chișinău ne arată că funcționarii care dau dovadă de curaj pentru a se opune sistemului se trezesc, de regulă, prin pușcării.

Cerșitul în justiție, economie și cultură

La nivelul justiției și al economiei funcționează în mare parte aceeași schemă. Oamenii de afaceri și magistrații care sunt de acord să se milogească în fața grangurilor de la putere pot să activeze nestingheriți, iar pentru cei care nu acceptă regulile de joc există multiple căi de intimidare, cum ar fi, de exemplu: Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura, Fiscul, Curtea de Conturi și alte instituții de control, care fac parte din același cerc vicios și care de asemenea există, pentru că cerșesc.

La nivel cultural, se cunoaște de la Papură-Vodă că în țara noastră sunt susținuți financiar și logistic artiștii care nu critică guvernarea, iar, dacă sunt mai slabi de înger, chiar o laudă. Pentru a fi luați în seamă, cea mai covârșitoare parte a acestora cerșește atenția politicienilor, deoarece oamenii de cultură în adevăratul sens al cuvântului se respectă și refuză să se prostitueze.

Cerșitul în mass-media, în societate și în sistemul bancar

La nivel de informare, majoritatea patronilor mass-media, precum și bloggerii, sunt pur și simplu nevoiți să cerșească sprijin financiar de la politicieni, pentru a putea activa. De cealaltă parte, jurnaliștii acestor instituții de presă sunt deseori puși în situația de a minți doar pentru a-și hrăni familiile.

La nivel social, pe de o parte, demnitarii cerșesc de la muritorii simpli încredere în minciunile cu care îi hrănesc. Bunăoară, oamenii sunt implorați prin tot felul de tertipuri să se bucure de majorările mizere la pensii și salarii, în timp ce prețurile cresc constant. E ca și cum un escroc te-ar lăsa fără apartament, dar ți-ar aduce o dată pe săptămână bombonele și, de sărbători, câte 10-20 de lei. Pe de altă parte, astăzi, când trăim într-o lume care a renunțat la valorile morale, chiar și oamenii mici și săraci încearcă să se folosească în fel și chip unii de alții pentru a beneficia de bani sau de alte favoruri, folosind cerșitul ca principalul instrument tactic.
La nivel bancar, situația e clară și rezumă din cele de mai sus.

Leacul contra cerșitului

În atare situație, dacă din spectacolele jucate de prefăcuții calici ai străzii au de suferit adevărații cerșetori, care sunt intimidați și agresați de către boșii acestei mafii, de pe urma celorlalte moduri de a cerși avem de tras ponoase noi toți. Și acesta este încă un motiv din care am ajuns a fi cea mai săracă țară din Europa cu cele mai multe mașini scumpe de pe continent. Pentru această maladie, există, însă, și un medicament extrem de simplu. Zadarnice sunt în acest sens revoluțiile, protestele, grevele foamei și alte uneltiri deșarte, în care noi suntem folosiți pe post de pioni în interesul altor politicieni care vor să ne fure în continuare. Leacul este mintea noastră. Dumnezeu ne-a dăruit rațiune, pe care trebuie să o iubim, în ciuda eforturilor care se fac la nivel global pentru a ne spăla mințile. Astfel, dacă ne vom aminti că avem cap pe umeri, vom înțelege că suntem obligați cel puțin în fața copiilor noștri să ne păstrăm demnitatea. Pentru aceasta ne este necesar doar un pic de dorință și de efort pentru a nu ne mai întinde mâinile în fața nimănui și a nu-i îngenunchea pe alții în fața noastră.

Priviți-i cu atenție pe cei care se milogesc pe la porțile voastre înainte de alegeri și nu vă puneți în poară cu ei, ci pur și simplu ascultați-i și uitați-i. Așa, ca de o hârtie, cu care vă ștergeți mâinile și după aia o aruncați la gunoi. Nu e neapărat să vă vociferați emoțiile, dacă sunteți fricoși. E de ajuns să gândiți în tăcere.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)