Guvern

Cerinţe pentru petrolierele care navighează sub pavilion moldovenesc

Vor trebui să aibă cocă dublă şi petrolierele din ţările terţe, care intenţionează să intre şi să opereze în Complexul Portuar Giurgiuleşti.

Vice-ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vitalie Rapcea, a explicat că stabilirea cerinţelor referitoare la coca dublă sau a unor standarde de proiectare echivalente pentru petrolierele simple sunt stabilite de Republica Moldova în contextul angajamentelor asumate în Acordul de Asociere, semnat de Moldova cu UE, şi racordării la normele de transport europene. Uniunea Europeană este preocupată şi a semnalat în repetate rânduri că accidentele maritime, în care sunt implicate petrolierele, poluează liniile de coastă şi provoacă daune irecuperabile florei, faunei şi altor resurse maritime.

Vitalie Rapcea a spus că din navele maritime petroliere ce arborează în prezent pavilionul Moldovei sunt trei, care urmează să îndeplinească cerinţele stabilite până la intrarea în vigoare a cerinţelor nominalizate. „Căpitănia Complexului Portuar Giurgiuleşti urmează să informeze despre aceste cerinţe toate navele maritime petroliere, care arborează pavilionul Republicii Moldova sau ar dori s-o facă. În caz contrar ele nu vor putea naviga sub pavilionul Republicii Moldova”, a precizat Rapcea.

Regulamentul va intra în vigoare la un an după publicare acestuia în Monitorul oficial.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *