Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Actualitate 24 Iulie 2018, ora 13:39

Cetățenii își vor putea legaliza bunurile nedeclarate, contra unei taxe de 3% din valoarea lor

Marime Font

Cetățenii care nu și-au declarat până acum bunurile sau le-au pus pe numele unor persoane intermediare le vor putea legaliza, cu achitarea unui impozit de 3% din valoarea bunurilor declarate. Prim-ministrul Pavel Filip a explicat, după ședința Consiliului coaliției de guvernare că de această prevedere NU vor putea beneficia persoanele care au ocupat din 2009 sau ocupă în prezent anumite funcții. Este vorba despre președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători, procurori, directori și directori adjuncți ai SIS, CNA, ANRE,ANRCETI, Serviciul Fiscal de Stat, Vamă, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei.

”În lista celor care nu pot beneficia de legalizarea bunurilor sunt și toți conducătorii băncilor private care au fost lichidate și chiar persoanele care au beneficiat de credite frauduloase din aceste bănci și acum sunt sub urmărire penală. Mă refer la Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială, Unibank”, a punctat Pavel Filip.

Prim-ministrul a accentuat că în inițiativa legislativă vor fi prevederi foarte clare în acest sens, astfel încât să nu existe riscuri ca valori provenite din infracțiuni să fie legalizate. Instituțiile statului vor acorda o atenție sporită în această privință.
Pavel Filip a mai spus că pachetul de inițiative discutate la consiliul Coaliției conține și măsuri de stimulare fiscală, care prevăd iertarea de la plata penalităților a celor care au datorii mai vechi la stat și care le vor plăti în termenul stabilit.
”Vrem, în acest fel, să stimulăm datornicii să-și achite datoriile vechi și să-i ajutăm să o facă mai ușor”, a explicat Filip.
O altă măsură vizează reducerea presiunii instituțiilor de drept asupra mediului de afaceri. În acest sens, va fi creat un mediu legal, care să ofere confortul și siguranța agenților economici de bună credință, pentru a desfășura neîntrerupt și neintimidat activitățile economice. Businessul va avea siguranța că nu va fi pedepsit nejustificat de dur pentru greșeli, să le fie oferită șansa să corecteze greșelile; să fie încurajați să creeze locuri de muncă, să achite impozite.”Litigiile civile între agenții economici trebuie clarificate în ordine civilă, iar cele administrative în ordine administrativă, nu de procurori și polițiști, nu abuziv, așa cum de multe ori se făcea până acum! Este, așadar, un pachet de inițiative și modificări legislative, care va aduce beneficii majore cetățenilor și mediului de afaceri. Facem acum un prim pas, dar cu siguranță vor urma și alții, pentru că ne dorim ca veniturile cetățenilor să înceapă să crească treptat, inclusiv prin măsuri de optimizare a taxelor”, a conchis prim-ministrul.
Pavel Filip a precizat că la elaborarea inițiativelor anunțate s-a ținut cont de mai multe sugestii venite din partea unor parteneri de dezvoltare, dar și de sugestiile venite din mediul de afaceri.
 
Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md