Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Moldova 1 Octombrie 2017, ora 14:54

Cetățenii le-au spus PAS lui Andrei Năstase și Maia Sandu!

Marime Font

Un an de zile a avut nevoie opoziția ca să risipească tot creditul de încredere oferit de cetățenii dezamăgiți de acțiunile și inacțiunile guvernării în 2014-2015. 

Valul de proteste la care se mobilizau zeci de mii de oameni din toată țara s-a transformat în flash-moburi rușinoase ale activiștilor Platformei DA și PAS. Analiștii politici explică această stare de lucruri prin lipsa unor mesaje coerente și proiecte concrete din partea lui Andrei Năstase, dar mai ales a Maiei Sandu. Acest lucru s-a accentuat pe fondul creșterii dorinței cetățenilor pentru schimbare. Iar inițiativele politice care le-au adus capital protestatar acum doi ani, au fost abandonate imediat ce au fost preluate și realizate de guvernare. Și opoziția a fost taxată de cetățeni pentru lipsa de coerență. Schimbarea sistemului electoral, prin introducerea votului uninominal sau mixt, este probată de cele peste 800 de mii de semnături ale moldovenilor care s-au săturat de populismul președinților de partide.

Analistul politic Petru Bogatu atrage atenția că, în afară de ”batista pe țambal”, opoziția nu are niciun proiect sau program. Iar oamenii s-au săturat să mai fie folosiți de politicienii care nu scapă niciun motiv ca să ceară blocarea finanțărilor externe pentru țară și cetățeni. Iar editorialistul Nicolae Negru a semnalat că protestele au degenerat într-o concurență între taberele participante – Platforma DA și PAS. El îi sugerează Maiei Sandu să renunțe la competiția cu Andrei Năstase, care are o susținere mică a electoratului, dar probleme mari de credibilitate. Iar sondajele de opinie făcute în ultimul timp confirmă că oamenii s-au săturat de protestele care nu contenesc.Cei mai mulți participanți la mitinguri nu cunosc de ce protestează, pentru că organizatorii se întrec în ambiții personale. Iar istoricul Gheorghe Cojocaru este de părere că protestele au intrat pe panta declinului din caza că oamenii sunt decepționați de prestația liderilor opoziției, alții, poate, așteaptă mai mult de la Maia Sandu sau de la Andrei Năstase, cei de-ai treilea și-ar dori să audă, de exemplu, ce soluții au cei doi asupra unei serii de probleme social-economice, educaționale sau din sfera ocrotirii sănătății, cu care oamenii se confruntă în fiecare zi. Cojocaru mai crede că opoziția subestimează și necesitatea dialogului public.

Timpul.md
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md