Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 08:01
Abonamente
 
 
 

Afaceri 13 Februarie 2016, ora 16:47

Cetățenii Republicii Moldova din diaspora vor putea accesa granturi

Marime Font

Cetățenii Republicii Moldova din diaspora vor putea accesa 39 de granturi în valoare totală de 125 de mii de franci elvețieni, în cadrul proiectului „Diaspora Engagement Hub”.

În cadrul proiectului vor fi 3 subprograme ce le vor da șansa cetățenilor moldoveni care trăiesc și muncesc peste hotare să se implice în dezvoltarea comunităților din Republica Moldova.

Primul subprogram se referă la reîntoarcerea profesională a diasporei și va oferi 18 granturi de câte 2 mii de franci elvețieni. El presupune revenirea cetățenilor moldoveni în țară pentru un termen scurt, de la 2 săptămâni la 2 luni, pentru proiecte de dezvoltare academică, socială și economică. Al doilea subprogram va oferi 16 granturi de câte 4 mii de franci pentru proiecte inovatoare ale diasporei, iar al treilea va finanța parteneriatele tematice regionale. Este vorba despre 5 granturi de câte 5 mii de franci dedicate organizațiilor cetățenilor din diaspora, a declarat directorul Biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea.”Toate aceste trei subprograme sunt destinate, în special, punerii în valoare a potențialului uman, intelectual și creativ al diasporei. Multe dintre proiectele concrete sunt orientate spre dezvoltarea Republicii Moldova, în special pe dimensiunea locală”, a declarat Valeriu Turea.

Șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, Antonio Polosa, a menționat importanța programelor dedicate persoanelor care s-au stabilit peste hotare.

”Acest program va ajuta la circulația ideilor și proceselor inovative și va lărgi rețelele de comunicare sociale. Credem că trebuie să se investească mai mult în capacitatea de asociere a diasporei, astfel încât aceasta să devină o voce mai puternică”, a declarat Antonio Polosa.

Guvernul are intenția de a recâștiga încrederea cetățenilor, inclusiv a celor aflați peste hotare, a menționat prim-ministrul Pavel Filip, prezent la eveniment.

”Guvernul are toată deschiderea pentru a facilita transferul de competențe, de experiență profesională și de cunoștințe și de bune practici de la reprezentanții diasporei”, a declarat Pavel Filip.

Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare și implementat de Biroul pentru Relații cu Diaspora și misiunea în Republica Moldova a Organizației Internaționale pentru Migrație.

Sursa: radiochisinau

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul