Actualitate

Cetateanul viu Petru Vlcu este tratat ca un mort

Petru Valcu, barbatul care „a inviat din morti” in primavara anului 2007, sustine ca va depune o cerere la CEDO, deoarece nu poate intra in posesia locuintei sale, iar oamenii care „l-au omorat” nu sunt trasi la raspundere.

In octombrie 2007, TIMPUL a scris despre „minunea” care a avut loc la Ungheni: „Un locuitor al orasului Cornesti, intors in patrie dupa ani de munca peste hotare, a fost socat sa afle ca, oficial, este… mort. Petru Valcu a fost „trimis” in lumea celor drepti de sotia sa, care dorea ca in acest mod sa-i ramana drept mostenire casa. Femeia a fost crezuta pe cuvant de un judecator din Ungheni, care, in doi timpi, l-a declarat mort pe sotul ei”.

Desi, la 2 aprilie 2007, Judecatoria raionului Ungheni a anulat hotararea sa din 14 iunie 2000 prin care Petru Valcu a fost declarat decedat, deciziile adoptate in timpul cand acesta se afla in „lumea celor drepti” au ramas in vigoare pana in prezent. Mentionam aici un contract de donatie prin care o parte din casa de locuit i-a revenit celei de-a doua sotii, Ecaterina Valcu.
Potrivit spuselor lui Petru Valcu, in iarna anului 2001, cand el revenise acasa si cand, oficial, era considerat mort, sotia lui si cei doi fii ai ei i-au luat banii si documentele, punand la cale omorarea reala a personajului nostru. „Aproape de miezul noptii, in pijama, am reusit sa fug din casa, dupa care am ajuns la politia din Ungheni unde am depus o cerere privind tentativa de omor”, isi aminteste Valcu.

Astfel, din 2007, Petru Valcu merge prin judecati, insistand asupra dreptului la proprietate (acum o doime din casa este inregistrata pe numele fostei sale sotii) si a tragerii la raspundere a celor care au pus la cale omorul sau. Orice scrisoare, orice petitie se incheie cu rezultate contrar celor asteptate de dansul, desi previzibile, spune Valcu.

Anul curent Procuratura raionului Ungheni emite mai multe ordonante de neincepere a urmaririi penale cu privire la tentativa de omor din anul 2001din motivul lipsei elementelor de infractiune. Acestea au fost semnate de procurorul Marcel Gritunic. Valcu spune ca faptele descrise in ordonante sunt false „anume pentru a ascunde intentiile criminale”.

„Legea trebuie sa fie si pentru oamenii legii”

„Eu de trei ani umblu pe drumuri cu pensia mea de 800 de lei, ne spine cu emotii Petru Valcu. In acest context, el ne-a amintit ca „infractorii” i-au adus si prejudicii materiale de peste 115 mii de lei: „Mi-au vandut tot din casa si dimprejurul ei. Toata averea pe care am acumulat-o pe parcursul vietii si pe care vroiam s-o las mostenire…”.

Vazand ca nu poate obtine nimic de la primele instante, Petru Valcu a scris, pe 15 mai, o petitie procurorului general, Valeriu Gurbulea, in care solicita „crearea comisiei de procurori pentru a cerceta circumstantele cazului sau: sa fie aduse in fata legii persoanele care se fac vinovate de crima organizata si luarea masurilor de urgenta pentru a stopa incalcarea drepturilor omului si calcarea-n picioare a demnitatii persoanelor”. Ca rezultat, PG a dispus reluarea urmaririi penale. In septembrie insa, acelasi procuror M. Gritunic dispune clasarea dosarului penal, deoarece „pe caz persista un conflict ce tine de relatiile familiale”.

Intinzandu-mi ultimele documente pe care le-a adus la redactie, Petru Valcu a spus ca „altceva n-am ce face decat sa merg la Strasbourg. Acolo se va face dreptate”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *