Actualitate

Cetatenia romna si Marek Topolanek

Desi propaganda anti-romaneasca a regimului comunist a atins in ultimele zile cotele unei isterii paranoice, zeci de mii de cetateni ai RM nu se lasa „combatuti” de ea si se imbulzesc nesiliti de nimeni la oficiile postale pentru a redobandi cetatenia romana.

Ei arata lumii prin acest act, profund democratic, dreptul lor fundamental la identitatea romaneasca, adica si la identitate europeana si, colateral, cer puterilor europene (URSS nu mai este) sa condamne consecintele pactului dintre Hitler si Stalin si sa redea Basarabiei drepturile ei naturale (asa cum au fost redate Germaniei, dupa caderea zidului Berlinului). Acesta mai e si cel mai clar semnal (pentru UE, SUA, dar si Rusia) ca basarabenii nu-l vor in masa pe V. Voronin si pe bosorogii lui comunisti. Sa nadajduim, deci, ca alegerile anticipate vor avea loc in august-septembrie, asa cum a anuntat Opozitia, si ca V. Voronin si oligarhii lui comunisti vor fi maturati de la putere si judecati dupa legile democratiei europene (desi va fi foarte greu ca salbaticia regimului politienesc al lui Voronin sa fie iertata democratic de cei care au fost torturati inainte si dupa 7 aprilie 2009).

In aceste conditii, anuntarea la Praga a „ingrozirii” fata de decizia Romaniei de a reda unui milion de basarabeni cetatenia romana pute nu doar a comunism (in Cehia, ca si in celelalte foste state comuniste mai sunt multi bolsevici camuflati sub democrati – primul ministru al Cehiei M. Topolanek, purtatorul de cuvant al acestei „ingroziri”, a si denumit proiectul Constitutiei UE cu termenul „shit”) sau antiromanism, inacceptabil in UE, ci – tinand cont de vizitele dese ale lui V. Voronin la Karlovy Vary – si a unui solid lobby cu pufusor pe botisor.

In anii 2001-2006, Germania a acordat 844.593 de cetatenii, Marea Britanie – 805.000, Franta – 704.011. Marile state ale UE si-au infiintat adevarate fabrici de acordare a cetateniei, si nu doar pentru a acoperi imbatranirea populatiei, ci, asa cum spunea acum un an Helmut Kohl, pentru a ramane puternice forte demografice in UE. Imediat dupa 1989, Germania a acordat aproape doua milioane de cetatenii pentru nemtii din fosta URSS, sasii din Romania etc. Aceste date nici macar nu pot fi comparate cu numarul infim de cetatenii acordate de catre Romania fostilor sai cetateni din Basarabia. De ce, atunci, se ingrozeste Cehia si, in mod special, dl Marek Topolanek de decizia Romaniei de a simplifica procedura acordarii cetateniei pentru romanii din Basarabia? Oare – intrebam si noi, ca amatorii – nu din cauza vestitului liqueur Karlovarská Becherovka sorbit cu placere de delegatiile de odihna ale lui V. Voronin din faimoasele pocale de la Miser Glass?

Daca un singur stat din cele 27 ale UE voteaza impotriva intrarii altui stat in UE, acesta nu e primit in comunitate. Stie asta V. Voronin, atunci cand ataca necontenit Romania? Desigur. Iar asta demonstreaza ca nici el, nici stapanii lui sovini de la est sau de la Mark Tkaciuk nu vor ca RM sa intre in UE. Daca V. Voronin mai ramane (prin frauda) la putere, unica sansa a basarabenilor de a scapa de saracie si comunism este redobandirea cetateniei romane. Dupa 7 aprilie, aceasta sansa nu are alternativa.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *