Actualitate

CETĂŢENIE ROMÂNĂ pentru moldoveni: Un funcţionar de la Bucureşti a cerut favoruri sexuale de la o intermediară

Procurorii Parchetului instanţei supreme arată în referatul cu propunere de arestare a 11 dintre persoanele vizate în acest dosar că un funcţionar de la Autoritatea pentru Cetăţenie (ANC) a cerut favoruri sexuale de la una dintre intermediare.

Din analiza convorbirilor telefonice interceptate în cauză, a înregistrărilor în mediul ambiental, dar şi în urma administrării altor probe, precum audierile martorilor sau denunţătorilor, reiese că, pe de o parte, funcţionarii care luau mită nu mai aveau reprezentarea faptului că săvârşesc ceva ilegal, "datorită faptului că acest fenomen infracţional a intrat în cotidianul acestora".

Totodată, notează procurorii, corupţia şi coruperea funcţionarilor a dat naştere la "situaţii şi stări de fapt deviante". În acest sens, procurorii arată că, întrucât majoritatea intermediarilor erau de sex feminin, un funcţionar de la ANC pretindea, pe lângă suma de 50 – 100 de euro pentru fiecare dosar introdus fraudulos, şi favoruri sexuale de la una dintre intermediare.

O altă "situaţie deviantă" care avea loc, arată procurorii, este aceea că intermediarele deveniseră nemulţumite de lentoarea funcţionarelor de la starea civilă, cu care intenţionau, potrivit unor interceptări telefonice şi ambientale, să facă şedinţe prin care să le "determine" să lucreze mai rapid.

Un alt exemplu de "anormalitate" dat de procurori este acela că se ajunsese până la situaţia în care intermediarii căutau singuri în registrele de stare civilă, iar în unele cazuri luând documente acasă.

"În alt registru, intermediarele devin din ce în ce mai nemulţumite de funcţionarele de la stare civilă, iar în discuţiile dintre două intermediare, starea de nemulţumire se manifestă şi este însoţită de intenţia acestora de a face adevărate «şedinţe» cu funcţionarele, pentru a le determina să lucreze mai rapid. Mai mult, intermediarii au căpătat un astfel de statut în ochii funcţionarelor încât li s-a permis să caute singuri în registrele de la starea civilă, să scoată şi să introducă documente şi chiar să soluţioneze ei înşişi lucrările repartizate acestora, luându-le acasă şi completându-le, pentru a le aduce apoi a doua zi", se arată în referatul procurorilor.

Interceptările convorbirilor telefonice au evidenţiat că între funcţionari şi intermediari sunt vehiculate peste o mie de numere de înregistrare ale dosarelor sau nume de persoane ce vizează atât redobândirea cetăţeniei române, introduse în circuit în mod fraudulos contra unor sume de bani acordate funcţionarilor, cât şi transcrierea actelor de stare civilă, se mai arată în documentul citat.

În cazul dosarelor privind cetăţenia, mai arată procurorii, comunicările de la funcţionari către intermediari reprezintă numărul dosarelor pentru care s-a perceput mită şi cărora le-au fost atribuite, ulterior acordării mitei, număr de înregistrare şi introducerea în circuit.

Totodată, se arată în document, solicitările venite de la intermediari către funcţionari, privind numărul ordinului de acordare a cetăţeniei, înainte ca acesta să fie publicat şi înainte de a fi comunicat oficial, "reprezintă avantaj în urma divulgării acestor date obţinut de cetăţenii care au posibilitatea programării, în vederea depunerii jurământului de credinţă şi obţinerii certificatului care atestă redobândirea cetăţeniei române, activitate care poate dura trei luni de la data publicării ordinului".

În cazul dosarelor privind transcrierile de acte, comunicările de la funcţionari către intermediari reprezentau datele de identificare ale dosarelor pentru care se primea mită pentru a fi soluţionate în regim de urgenţă şi care au ieşit de la directorul serviciului stării civile, în urma avizului favorabil.

În cazul comunicărilor numerelor de identificare ale dosarelor de la intermediari către clienţi sau către racolatori, acestea constituiau garanţia că banii daţi în vederea traficării influenţei erau folosiţi de către intermediari în mod judicios şi că s-a obţinut rezultatul scontat, se mai arată în documentul citat.

În cazul comunicărilor numerelor sau datelor de identificare ale dosarelor de la intermediari către funcţionari, acestea constituiau "urgentarea" sau verificarea stadiului lucrărilor pentru care se primise mita de către funcţionari.

Procurorii arată că, spre exemplu, în 9 noiembrie 2011, intermediara Aliona Stolearenco a pretins şi a primit 450 de euro de la un denunţător, în schimbul înregistrării, în mod fraudulos, a dosarului acestuia de redobândire a cetăţeniei şi urgentării obţinerii cetăţeniei. De asemenea, în 25 noiembrie 2011, funcţionarul Iulian Niţu i-a transmis intermediarei Aliona Stolearenco numărul dosarului introdus cu eludarea prevederilor legale, iar în 27 noiembrie 2011 Stolearenco i-a transmis numărul atribuit dosarului denunţătorului.

Intercetările privind activităţile ilegale ale intermediarilor, cât şi ale funcţionarilor despre care erau indicii că iau mită pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu au început în ianuarie 2009 şi s-au desfăşurat, cu intermitenţe, până în prezent, în cadrul a patru dosare penale, au mai notat procurorii.

Funcţionarii care primeau mită de la intermediarii care facilitau obţinerea mai repede pentru moldoveni a cetăţeniei române şi a paşaportului erau numiţi "avocaţi" în discuţiile cu clienţii, iar banii purtau denumirea de "mop", "carboave", "iepuraş", "bastoane".

Atât funcţionarii, cât şi intermediarii şi-au luat măsuri de precauţie cu ocazia pretinderii şi dării sumelor de bani. Astfel, din discuţiile acestora, banii poartă denumirea de "taxe de urgenţă", "taxă de parcare", "mop", "carboave", "iepuraş", "bastoane", "valdostane", "kilograme", "medicamente", "reţete", "ştucă". De asemenea, mita este codificată sub numele de "kapusta" (n.n.- varză în limba ucrainiană).

Mai mult, în discuţiile între intermediari şi clienţi, solicitările de bani se fac în vederea mitei ce urmează a fi oferită funcţionarilor cărora li se acordă apelativul "avocaţi".

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a 11 persoane acuzate în dosarul privind acordarea nelegală de cetăţenie română unor moldoveni.

Sursă: MEDIAFAX

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *