Ultima oră

Cetatenii romni trec Prutul fara vize

De vineri, 18 septembrie, cetatenii romani pot intra din nou fara vize in R. Moldova. La scurt timp dupa anularea regimului de vize, sute de romani s-au grabit sa treaca Prutul. Multi dintre ei au intrat in RM din curiozitate. Presedintele in exercitiu al RM, Mihai Ghimpu, si-a cerut scuze de la romani, prin intermediul postului de radio „Europa Libera”, pentru vizele impuse de Vladimir Voronin, la 8 aprilie a.c., cand ultimul a acuzat Romania de implicare in organizarea protestelor din 7 aprilie.

Sambata si duminica, sute de romani au facut coada la posturile vamale Galati-Giurgiulesti, Albita-Leuseni si Sculeni. Numai ieri, intre 8.00 si 12.00, au intrat in RM prin punctul de control de la Sculeni circa 100 de cetateni romani, ceea ce, potrivit vamesilor de aici, este un flux bun. Serviciul Graniceri n-a vrut sa ne spuna cati romani au intrat in RM, deoarece asemenea informatie reprezinta secret de stat.

Responsabilii de la posturile vamale romanesti au declarat pentru presa romana ca n-au fost informati oficial despre renuntarea la regimul de vize. De aceea, in unele cazuri, vamesii romani nu stiau ce sa le raspunda cetatenilor romani care doreau sa ajunga in RM. „Nu mi-am mai luat viza. Am auzit la radio ca nu mai trebuie. Daca voi reusi sa trec, este foarte bine, daca nu – o sa ma intorc acasa“, a spus un iesean. „Am fost in Moldova si acum merg acasa. Nu am avut viza si mi s-a dat voie, fara nicio problema. Toti au trecut asa”, a spus reporterului „Adevarul” Ion Gheorghita din Galati. Vamesii romani sustin ca, in primele zile de la revenirea la regimul de trafic fara vize, nu sunt asteptate cresteri mari de trafic. „Probabil, oamenii sunt inca circumspecti cu privire la decizia de ridicare a vizelor“, a spus Marius Costache, director adjunct al Vamii Albita.

„Eliminarea vizelor pentru romani este un semnal bun, dar nu-i suficient pentru normalizarea relatiilor intre Romania si R. Moldova”, a declarat ministrul de Externe roman Cristian Diaconescu. „Acum, vor urma actiuni coerente, hotarate, pentru a debloca relatiile Chisinaului cu Bucurestiul”, a declarat, la randul sau, Iurie Leanca, membru al PLDM si, probabil, viitorul ministru de Externe in guvernul Filat.

Primul pas in reluarea relatiilor RM cu Romania trebuie sa fie urmat de numirea unor ambasadori, semnarea Acordului pentru micul trafic la frontiera si a unui Parteneriat strategic european, sugereaza expertii in relatii externe de la Chisinau. „Abolirea vizelor, este o floare cu care nu se face primavara”, scrie ziarul bucurestean „Cotidianul”.

Amintim ca, din 2006, cetatenii UE pot intra in RM fara vize. In urma protestelor din 7 aprilie, Voronin a expulzat ambasadorul roman de la Chisinau si a introdus regimul de vize.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *