Eveniment

CFM va lansa al doilea tren modernizat

Pe 1 aprilie, CFM a operat modificări în mersul primului tren modernizat. Anterior, acesta circula pe ruta Chișinău-Ocnița, în zilele impare, și Chișinău-Taraclia, în zilele pare. De fiecare dată, plecarea din Gara de la Chișinău avea loc dimineața. În aprilie, însă, trenul modernizat a început să circule zilnic pe o singură rută Chișinău-Ocnița, cursa fiind transferată după-amiază. Acum, trenul pleacă din capitală la ora 16.04 și ajunge la destinație la ora 22.30. Spre Chișinău, garnitura pornește la ora 04.08 și ajunge în capitală la 10.18. Directorul adjunct al Departamentului transport călători din cadrul CFM, Constantin Pavlov, a spus că schimbările de orar au fost efectuate din cauza numărului mic de călători care circulau dimineața. În schimb, cursa de seară este mult mai rentabilă. 

Negocieri cu ucrainenii

Trenul modernizat a încetat să mai circule pe ruta Chișinău-Taraclia la sfârșitul lui februarie. Oficialii de la CFM și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) au explicat că sistarea cursei a fost făcută din cauza configurației rețelei de cale ferată din țară. Unele porțiuni ale acesteia ajung pe teritoriul Ucrainei. „După declararea Independenței R. Moldova, au rămas niște segmente de cale ferată care intră în statul vecin. La Taraclia, în direcția Giurgiulești, este un tronson de câțiva kilometri care trece prin Ucraina. Problema a apărut când a început să circule trenul modernizat”, a spus viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Valeriu Ciubuc. Totodată, viceministrul a precizat că, acum o jumătate de an, ucrainenii și-au exprimat dorința de a lansa o cursă mai scurtă pe ruta Cernăuți-Kiev care ar trece pe la Otaci. „Ucrainenii au propus ca până la urmă să găsim soluții în viitorul apropiat pentru trenul lor care planifică să tranziteze teritoriul nostru și pentru trenul moldovenesc care circulă spre Taraclia, astfel încât garniturile să nu fie stopate”, a adăugat Valeriu Ciubuc. În afară de MTID, în negocieri sunt implicate Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal.

Încă două trenuri modernizate

La sfârșitul lunii aprilie, în ajunul sărbătorilor de Paști, CFM va pune în circulație al doilea tren modernizat. În prezent, acesta este supus testărilor pe căile ferate din țară. Între timp, la Uzina „Remar Pașcani” se reconstruiesc alte două garnituri de tren Diesel moldovenești. Modernizarea trenurilor este finanțată de CFM, dar, potrivit MTID, partenerii externi și-au exprimat deja interesul de a susține renovarea trenurilor noastre interurbane.

 
Pe 16 aprilie se vor scumpi biletele pentru călătoriile cu trenul la Moscova și Sankt Petersburg. Prețurile vor fi majorate cu 5-7 la sută. În prezent, un bilet pe ruta Chișinău-Moscova costă 880 lei, iar spre Sankt Petersburg – 903 lei. În urma majorărilor, biletele vor costa cu circa 100 lei mai mult.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *