Europa Culturii

Charles Dickens, celebrat la 200 de ani de la naşterea sa

Astfel de ecranizări ale cărţilor lui Dickens vor fi proiectate şi în SUA, Germania, Filipine şi China, prin British Council. Mai mult, regizorul Mike Newell pregăteşte o nouă ecranizare după „Marile speranţe”, care ar putea fi lansată anul viitor. Biblioteca Britanică va vernisa pe 29 noiembrie expoziţia „A Hankering after Ghosts: Charles Dickens and the Supernatural”, iar Muzeul Londrei va inaugura, pe 9 decembrie, expoziţia „Dickens şi Londra”. Şi pe continent vor fi organizate expoziţii, inclusiv la Muzeul Strauhof din Zurich şi la Chateau D’Hardelot din nordul Franţei, vizitat adesea de Charles Dickens. Tot în străinătate, în peste 50 de ţări, British Council organizează diferite evenimente dedicate bicentenarului, incluzând teatru, filme şi programe educaţionale.

5000 de maci într-o catedrală din Londra

Peste 5000 de maci au fost împrăştiaţi sub domul Catedralei „Sf. Paul” din Londra, într-o instalaţie de artă creată cu ocazia Zilei aducerii aminte. De la nivelul privirii, macii par să fie puşi la întâmplare, însă, văzuţi din înălţimea domului, aceştia formează imaginea a trei luptători copii – unul din Primul Război Mondial, ceilalţi doi din conflicte mai recente. Instalaţia – realizată de Ted Harrison şi măsurând nouă metri – subliniază implicarea copiilor în război. Deşi este o practică declarată ilegală de Naţiunile Unite, peste 250.000 de copii cu vârste fragede sunt în acest moment combatanţi activi, cei mai mulţi forţaţi sau constrânşi să se ofere voluntari. Mii sunt ucişi, răniţi şi traumatizaţi în fiecare an. Instalaţia face parte din Proiectul de artă al Catedralei „Sf. Paul”, un program care caută să exploreze întâlnirea dintre artă şi credinţă.

Expoziţia Nicolae Grigorescu continuă la Bruxelles

Până la 15 ianuarie 2012, la Hôtel de Ville din Bruxelles, vizitatorii pot admira expoziţia „L’Age de l’Impressionnisme en Roumanie. Nicolae Grigorescu (1838-1907)”. Muzeul Naţional de Artă al României a inaugurat la Bruxelles prima expoziţie monografică de amploare dedicată pictorului Nicolae Grigorescu.

Expoziţia prezintă, în elegantele săli ale Primăriei vechi din centrul capitalei belgiene, 72 de lucrări de pictură şi 20 de lucrări de grafică din patrimoniul MNAR, punând accentul pe elementele de modernitate şi pe spiritul naţional din operele artistului. Evenimentul, alături de expoziţia „Nicolae Grigorescu – Itinéraire d’un peintre roumain de l’école de Barbizon à l’impressionnisme”, organizată de MNAR în 2006 în Franţa, la Agen şi Barbizon, contribuie la eforturile de integrare a picturii lui Grigorescu în circuitul valorilor europene.

Rubrică de Silvia Bogdănaş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *