Atitudini

Chiar asa, colegelor?!

Am urmarit adanc nedumerit si chiar usor consternat stirea de la PRO TV Chisinau despre situatia publicatiilor „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova”. Nu ma apuc sa judec calitatea jurnalismului practicat la acest post de televiziune, iar atitudinea mea de astazi nu trebuie generalizata si as vrea sa fie interpretata ca o simpla si inofensiva nedumerire colegiala.

In stirea realizata de Sorina Obreja, dupa ce a fost expusa opina Guvernului, in mod logic a urmat opinia partii vizate. Pana aici nicio nedumerire. Nedumerirea apare odata cu aparitia la ecran a lui… Mihai Contiu – un nume de trista, profund de trista faima, a presei din RM. In mod normal, reactia „MS” trebuia sa vina din partea conducerii acestei publicatii, a redactorului-sef Ion Berlinschi, nu a unui angajat ordinar, care nu are calitatea de a vorbi in numele ziarului. Dar trecem si peste asta, sa admitem ca Berlinschi… nu a fost de gasit, cum se zice in asemenea cazuri. Acesta, Contiu am in vedere, a afirmat ca redactia „MS,” citez, „nu a facut politica partidului comunistilor”, ci a ales „in mod deliberat un chip emblematic, Vladimir Voronin”. Autoarea stirii nu s-a interesat cum se poate sa faci politica lui Voronin, dar sa nu faci politica partidului comunistilor. N-a pus nicio intrebare cand Contiu a declarat ca „MS” nu a primit nici un ban de la stat.

Admitem, ma rog. Dar cand acesta a spus ca ei si l-au ales pe Voronin asa cum, citez: „Tanase si l-a ales pe Filat, cum Val Butnaru si l-a ales pe Filat”, reportera era obligata (si nu numai dintr-un anumit spirit de solidaritate de breasla) sa-i ceara lui Contiu sa-si argumenteze afirmatia. Din pacate, aceasta nu s-a intamplat, telespectatorilor inducandu-li-se ideea falsa ca aveam de-a face cu „realitati simetrice”. Nici Tanase, nici Butnaru nu „l-au ales pe Filat”, cum nu l-au ales nici colegii nostri de la alte institutii de presa care au sprijinit in campaniile electorale din anul trecut partidele din Opozitia anticomunista, inclusiv, apropo, de la PRO TV, despre care acelasi C. a scris in repetate randuri ca e postul de televiziune al lui Filat. Impresia cu care a ramas telespectatorul e ca nu exista nicio ilegalitate in deetatizarea publicatiilor vizate si ca guvernarea a decis sa inchida gura unor ziaristi curati ca roua diminetii.

Colegele noastre de la PRO TV parca au uitat ca cele mai jegoase, obscene si insalubre caracteristici la adresa lor au fost facute anume de acest C. Mi-e si rusine sa le reproduc…O spun deci, pentru a fi clar pentru toti: Tanase (redactia TIMPUL) nu „l-a ales pe Filat”, pentru ca pe noi nu persoana unui politician ne-a interesat, nu „un chip emblematic”; noi, alaturi de principalele institutii de presa libera din RM, am sprijinit partidele din Opozitia anticomunista care formeaza astazi Alianta de guvernamant. (Acum, cand aceste partide sunt la guvernare, noi ne-am „retras” civilizat pe pozitiile unei abordari critice a actorilor si a actului guvernarii, asa cum ii sta bine unei prese normale. Numai un orb nu vede aceasta repozitionare a noastra. Apropo, atunci cand se zvonea prin Chisinau ca Lorena Bogza si „l-a ales pe Chirtoaca”, noi nu am facut stire din aceasta barfa…)

Nu doresc ca aceste randuri sa fie intelese drept o… ingerinta in politica editoriala a PRO TV; ma conduc de preceptul ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Am toata admiratia cand dau de-o stire buna la PRO TV si ma intristez adanc atunci cand vad o stire ca cea vizata. Nu am crezut ca voi ajunge vreodata sa vad cum un C. imi da lectii de deontologie profesionala… anume la PRO TV Chisinau…
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *