Opinii și Editoriale

Chiar nu vom putea pleca?

Daca vor castiga alegerile de la 29 iulie, comunistii ar putea pune in aplicare o hotarare prin care cetatenilor RM li se va interzice, pentru o perioada de doi ani, sa paraseasca tara si sa mearga la lucru peste hotare. TIMPUL a scris despre aceasta, mentionand ca proiectul unei astfel de hotarari ar putea fi elaborat la insistentele lui Voronin, conform unor surse din executiv. Stirea a fost preluata de presa internationala, care, la fel ca si noi, nu a avut temei sa puna la indoiala probabilitatea aparitiei unei astfel de decizii a exponentilor puterii comuniste de la Chisinau.

Dupa cate au facut dupa 7 aprilie, ar putea sa o faca si pe asta. Evident, Serviciul de presa al Guvernului a infirmat „categoric” stirea. Chipurile, nu exista asa ceva in capul blond al premierului. Dar sa vedeti coincidenta: dupa ce Serviciul de presa isi face publica „infirmarea”, aflam, chiar a doua zi, ca seful lui este demis din functie „din proprie initiativa”. Stranie coincidenta. Precum straniu este comportamentul guvernarii de la Chisinau care ofera opiniei publice internationale mostre ce demonstreaza ca intentia lui Voronin de a limita posibilitatea de plecare a moldovenilor peste hotare este una reala.
Prima mostra o reprezinta efectul instituirii regimului de vize pentru cetatenii romani.

Azi nimeni nu mai pune la indoiala faptul ca Voronin stia precis ca, impunandu-le vize romanilor, va obliga Bucurestiul sa raspunda adecvat. Exact asa s-a si intamplat, si acum, pentru a-si perfecta o viza pentru Romania, moldoveanul trebuie sa demonstreze ca are pe cont 500 de euro. De unde sa ia sarmanul taran 500 de euro pentru viza, ca sa-si trimita copilul la invatatura in Romania? Zeci de mii de oameni saraciti, care mai puteau miza pe Romania ca sursa de existenta, azi nu mai pot iesi din „ocolul” lui Voronin.

Dar sa mergem mai departe. Ce face guvernarea comunista pentru a le deschide moldovenilor calea spre UE? Zero face. Ea nu indeplineste in mod intentionat niciun punct din rezolutiile Parlamentului European si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, stiind ca astfel complica si mai mult deplasarea moldovenilor peste hotarele de vest. Nu in zadar, sosit zilele trecute la Chisinau, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, i-a replicat ministrului comunist Stratan: „Dati-ne argumente, va rog, pentru liberalizarea regimului de vize pentru R. Moldova!”.

Oare cate nu a mai inventat Voronin pentru ca moldovenilor sa le treaca dorul de duca? I-a lipsit practic de dreptul de vot, i-a ras cu rata de schimb si i-a jacmanit, conform unor estimari, de 250 milioane de dolari, i-a dat pe mana mafiei care jupoaie cate 4 mii de euro de pe fiecare care vrea sa plece. Si toate acestea se intampla din cauza ranzei rosii a comunistilor care nu vor sa indeplineasca obligatiunile RM fata de UE si astfel ne fac de rusine Patria. Iar cei din UE s-au saturat atat de mult de brigada lui Voronin, incat nu s-a putut abtine nici chiar Secretarul de Stat pentru afaceri europene al Ministerului de Externe francez, Pierre Lellouche. Aflat zilele trecute la Bucuresti, acesta a declarat deschis: „In R. Moldova vor avea loc alegeri, speram ca acestea sa fie libere si democratice si ca va fi ales un guvern democratic, care sa respecte libertatile fundamentale si care sa isi respecte vecinii”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *