IT&C

Chiar şi veştile bune sunt rele pentru preşedintele Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy se bate cu rebelii susţinuţi de ruşi în est, înceară să iasă la liman în ceea ce priveşte drama legată de punerea sub acuzare a lui Donald Trump, şi chiar şi ceea ce ar trebui să constituie o veste bună pentru acesta, dezvoltarea puternică a economiei locale, are o parte întunecată: cu cât creşte mai mult economia ucraineană, cu atât mai mare va fi impactul unui contract obscur asupra finanţelor ţării, potrivit Bloomberg Businessweek.

Sursa problemei respective este un instrument financiar acordat de Ucraina în 2015, când se afla în pragul defaultului. Pentru a-i compensa pe creditorii care au fost de acord să anuleze o parte din datoria ţării, guvernul ucrainean a acordat aşa-numite „GDP warrants“, obligaţiuni indexate la creş­terea PIB-ului, care promit plăţi viitoare legate de creşterea anuală a PIB-ului ţării. Titlurile sunt cam ca nişte acţiuni, dar în loc să deţină o parte dintr-o companie, investitorii deţin o parte din creşterea economică a ţării. Cu cât creşte PIB-ul, cu atât cresc plăţile. Ce părea o idee bună i-ar putea da mari dureri de cap lui Zelenskiy, fost actor care a intrat oficial în politică cu numai un an în urmă. În timpul restructurării operate de guvernul anterior, Kievul a convins deţinătorii de obligaţiuni să anuleze datorii de 3,2 mld. $ în schimbul obligaţiunilor indexate la creşterea PIB.

În condiţiile în care plăţile se vor face în următoarele decenii, Ucraina ar putea ajunge să plătească mult mai mult decât a economisit prin restructurare.

Deşi suma totală este modestă comparativ cu datoria naţională a SUA de exemplu, impactul asupra Ucrainei ar putea fi semnificativ. Iar acesta s-ar putea resimţi în cazul în care creşterea anuală depăşeşte 4%. Ucraina a atins rate de creştere anuale de cel puţin 6% de cinci ori de la începutul mileniului, iar guvernul său ţinteşte o creştere pe termen mediu de până la 7%. Pe baza acestor proiecţii, guvernul estimează că plăţile totale legate de instrumentele respective ar putea depăşi 10 mld. $ până la maturitate în 2040.

Pentru investitori, un an de creştere de 6% s-ar putea traduce într-un randament de 40%. Guvernul ucrainean ar putea avea ceva spaţiu pentru că acordul de restructurare limitează plăţile până în 2025. Unii investitori cred că guvernul se va oferi să răscumpere warrenturile sau să le schimbe cu obligaţiuni.

Redresarea financiară a Ucrainei i-a surprins pe mulţi. Moneda ucraineană şi obligaţiunile în valută ale ţării au adus investitorilor cele mai mari randamente din rândul tuturor pieţelor emergente în 2019. Există pericolul ca toate aceste performanţe să-i ofere o iluzie de siguranţă lui Zelenskiy, ale cărui cunoştinţe în materie de economiei constituie subiect de glumă chiar în interiorul propriului guvern.

Dacă Zelenskiy speră că va obţine warrenturile de pe piaţă, aceasta îl va costa. „Dacă vor să răscumpere titlurile, va trebui să plătească un preţ foarte, foarte mare“, arată David Nietlispach, manager la Pala Assets. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *