Astăzi 2 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 12:34
Abonamente

Politică 29 Iulie 2016, ora 09:06    Din editia print

Chișinăuienii se pregătesc să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Marime Font

O parte din cetățenii Capitalei au lăsat geopolitica și ideologiile la o parte și au constituit un grup de inițiativă pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului. Potrivit acestora, primarul nu mai poate face față schimbărilor din municipiu. Mai mult, ei consideră că el, prin hotărârile și dispozițiile sale, mai mult dăunează imaginii și dezvoltării Capitalei. 

Dorința de a-l demite pe primarul general al Chișinăului niciodată nu a adunat atât de multe forțe de diferite culori într-un singur loc. Astfel, pe 18 iulie, la Palatul Feroviarilor, la inițiativa mai multor cetățeni din societatea civilă a avut loc un eveniment dedicat constituirii unui grup de inițiativă care se va ocupa de procedura și etapele organizării unui referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă. La eveniment au fost alese organele de conducere a grupului și formulată întrebarea care urmează să apară pe buletinele referendumului.
Potrivit organizatorilor, la eveniment au venit peste cinci sute de locuitori ai Capitalei care sunt nemulțumiți de felul cum arată orașul. Printre aceștia au fost văzuți reprezentanți ai partidelor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, ai asociațiilor obștești, activiști civili, foști candidați la funcția de primar al Capitalei, parlamentari și cetățeni simpli ai municipiului.

Ședința de lucru a grupului a avut loc în limba română cu traducere în limba rusă pentru că o parte din cetățeni nu cunoșteau limba română.

Foști parlamentari interesați în demiterea primarului

Printre cetățenii care au semnat cererea pentru constituirea grupului de demitere a actualului primar este și Victor Stepaniuc, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor între 1996-2008, apoi viceprim-ministru al Republicii Moldova din 16 ianuarie 2008 până în 2009. Parlamentarul susține că din cauza lipsei de experiență a edilului lucrurile s-au înrăutățit în oraș. „Chirtoacă la vârsta de 28 de ani a devenit primar al Chișinăului. Cetățenii noștri au procedat nechibzuit la momentul respectiv. Dar acum este evident, că omul în a treia legislatură nu se isprăvește și distruge această capitală. Nu sunt contra tinerilor, dar ei trebuie să stea în planul doi și să învețe. Eu personal nu pretind la vreo funcție, ci am venit să sprijin generația de mijloc care dorește să trăiască acasă și să-și iubească capitala. Am venit ca un cetățean simplu”, a declarat fostul demnitar comunist.

Ziua referendumului – 30 octombrie

În ianuarie 2016, reprezentanții Partidului Socialiștilor au anunțat că inițiază un referendum de demisie a lui Dorin Chirtoacă, aducând mai multe argumente în susţinerea acestei idei. Astfel, în ultima jumătate de an, au avut loc mai multe întruniri cu societatea civilă și alte organizații obștești, care într-un final au hotărât să-și unească forțele și interesele în scopul lor comun de demitere a primarului. Ion Ceban, preşedintele fracţiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău nu a putut lipsi de la alegerea Biroului Executiv al grupului de lucru. Mai mult ca atât, acesta a fost salutat cu cele mai multe aplauze de către public, în comparație cu alți lideri de partide sau organizații care au urcat pe scenă. Consilierul a avut nevoie de câteva clipe ca să potolească aplauzele mulțimii pentru ca acesta să fie auzit la microfon. Ion Ceban a numit posibila dată de desfășurare a referendumului. „Cea mai potrivită zi pentru referendum este 30 octombrie, ziua alegerilor prezidențiale. Ar fi și cheltuieli mai puține, fiindcă secțiile de circumscripție deja vor fi formate și eficiența va fi mai mare datorită prezenței la urnele de vot ale cetățenilor. Noi am zis că suntem gata să ne implicăm la maximum. Astăzi am venit cu o cotă aparte a oamenilor pentru organizarea acestui grup, care urmează să colecteze semnăturile și am adus 300 de persoane”, a precizat consilierul pentru ziarul TIMPUL.

Majoritatea cetățenilor care au venit să-și depună semnăturile pentru organizarea grupului de inițiativă erau persoane în etate. Tinerii nu s-au făcut observați în sală. Invitații au vorbit și în română, și în rusă. La începutul ședinței, oamenii erau confuzi despre ce se vorbește la microfon, astfel că organizatorii au fost nevoiți să traducă în limba rusă ședința de lucru, motivând că în sală sunt mulți cetățeni care nu cunosc limba română. Liderii fracțiunilor care au ținut un cuvânt la microfon au vorbit, la fel, în ambele limbi pentru ca să fie clară ședința de lucru și votarea să aibă loc transparent.

65 de mii de semnături

Potrivit legii, pentru inițierea referendumului este nevoie de 10 la sută de semnături din numărul locuitorilor, ceea ce ar reprezenta 65 de mii, însă organizatorii și-au propus să colecteze circa 100.000 de semnături, pentru a demonstra că locuitorii orașului sunt nemulțumiți de actualul primar.

Victor Lutenco, consilier din cadrul PPEM în Consiliul Municipal Chișinău a afirmat că procesul de colectare a semnăturilor nu va dura mult. „Eu văd că sala astăzi a fost aproape plină. Dacă vom avea 500 de colectori, iar fiecare dintre ei vor aduce câte 150 de semnături, ceea ce înseamnă cunoscuții și prietenii acestora, acest rezultat este deja de două ori mai mult decât suficient. Eu cred că este foarte real și foarte posibil ca să îl demitem pe primarul Dorin Chirtoacă în curând”, a precizat consilierul.

Loading...


În calitate de președinte al grupului a fost ales activistul civic Victor Chironda, vicepreședinte a fost ales consilierul municipal Stanley Vartanean, iar Vladislav Nicolaescu a fost ales secretar al grupului.

Victor Chironda a declarat că următoarea etapă în organizarea referendumului este de a depune la judecătorie actele pentru a fi înregistrat acest grup de inițiativă din punct de vedere legal. Ulterior, colectorii urmează să fie înregistrați la Comisia Electorală Centrală pentru a primi dreptul de a aduna legal semnăturile. „Chiar dacă există doar 30 de oameni în orașul acesta care vor să organizeze referendum, acesta este dreptul lor și ei trebuie să îl primească. Însă cetățeni care își doresc referendum sunt foarte mulți. Cred că sunt mai mult de jumătate din locuitorii Capitalei. În ziua referendumului oamenii deja vor avea posibilitatea să vină să voteze demisia, sau contra demisiei primarului. Aici e dreptul fiecăruia. Însăși organizarea referendumului nu înseamnă demitere, ci alegeri în care se pune întrebarea da sau nu”, susține președintele grupului de inițiativă.

Victor Stepaniuc a spus că semnează pentru ca orașul Chișinău să redevină la fel de dezvoltat și frumos ca în anii ’70.

Primăria a refuzat să comenteze situația

Contactat de ziarul TIMPUL, Vadim Brânzaniuc, șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, a ținut să facă aceeași declarație pe care a făcut-o primarul la acest subiect. „Nu vom comenta și considerăm că este o acțiune strict politică, nimic altceva. E dreptul cetățenilor să inițieze acest referendum”, a declarat răspicat șeful direcției.

Amintim că Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în calitate de primar general al municipiului Chișinău. În iunie 2015, acesta a câștigat alegerile în cel de-al doilea tur, cu 53,54 la sută din voturi în fața candidatei din partea socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care a acumulat 46,46 la sută.
 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 1 Iulie 2020, ora: 10:51

Interviu de Irina Nechit Ina Bilețchi: „Colecția de costume populare este pentru mine o comoară inestimabilă”

Ina Bilețchi: „Colecția de costume populare este pentru mine o comoară inestimabilă” Foto: Ina Bilețchi, director al Școlii de Arte din Cornești, alături de Ansamblul folcloric „Codreni

Interviu cu Ina Bilețchi, director al Școlii de Arte „Doina și Ion Adea-Teodorovici” din Cornești, conducător al Ansamblului folcloric „Codrenii”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 1 Iulie 2020, ora: 10:03

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iulie 2020, ora: 09:56

Miercuri se deschide circulația rutieră pe Transfăgărășan / VIDEO

Miercuri se deschide circulația rutieră pe Transfăgărășan / VIDEO

Circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan, între Piscul Negru şi Bâlea Cascadă, se deschide pentru toate categoriile de autovehicule începând de miercuri, ora 8:00, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iulie 2020, ora: 09:46

Fapt istoric / Cum au fost învățați germanii cu curățenia!

Fapt istoric / Cum au fost învățați germanii cu curățenia!

În Suabia curățenia este una din trăsăturile naționale. Însă cândva în această parte a Germaniei nu era atât de curat, chiar din contra – localnicii aruncau liniștit toate deșeurile sub curte.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 1 Iulie 2020, ora: 09:29

START VÂNZĂRI ÎNTR-UN NOU COMPLEX IMOBILIAR GRANDIOS! Vezi despre ce este vorba

START VÂNZĂRI ÎNTR-UN NOU COMPLEX IMOBILIAR GRANDIOS! Vezi despre ce este vorba

Un nou proiect imobiliar a fost lansat la Ialoveni, la doar un minut de Chișinău. este vorba despre un concept inedit care depășește standardele de calitate după care se construia până acum în oraș. Ben-eficiază ți tu de prețul de la Startul de Vânzări de 450 euro/m2.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)