Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Martie 2017, ora 18:16

Chișinăul caută un nou loc pentru groapa de gunoi

Marime Font

Autorităţile Capitalei caută loc pentru amenajarea unei gropi de gunoi, care va funcţiona până la redeschiderea platformei de la Ţânţăreni. Primăria este gata să plătească anual proprietarului de teren 10 milioane de lei.

Noul spaţiu trebuie identificat până în data de 1 mai. Este condiţia impusă printr-un memorandum de localnicii din Bubuieci, care obligă municipalitatea ca în termen de 45 de zile să închidă groapa de gunoi de lângă sat.

Acordul a fost semnat după două zile de proteste ale oamenilor din localitate. Aceşti au blocat accesul autospecialelor la platforma de colectare a deşeurilor.Primarul Capitalei speră că va identifica un teren nou de depozitare a deşeurilor pentru a evita scandalul cu localnicii din Bubuieci.

"Chiar dacă oamenii nu ar fi ieşit la Bubuieci, într-o lună sau două am fi fost în aceeaşi situaţie. Este o propunere valabilă pentru oricine în raza a 50 de kilometri de Chişinău. Aşteptăm să vedem ce propuneri vor fi, chiar sunt curios, însă presupunerea noastră este că nu va propune nimeni, din cauză că se consideră că să ai o gunoişte în apropiere sau în raza localităţii este ca şi cum ar fi o ruşine."

Oamenii din sat spun că nu vor ceda şi ameninţă cu noi proteste în cazul în care nu se vor respecta condiţiile memorandumului semnat.

"Problema rămâne încă încordată. Nici nu se discută că localnicii de la Bubuieci, de la Ciocana şi cei de la Botanica că s-au stins şi nu mai solicită nimic"

Timp de şase ani de când activează groapa, aici s-au adunat peste şapte milioane de metri cubi de gunoi. Mirosul înţepător de la gunoiul adunat, le afectează sănătatea, spun localnicii.

"Toată lumea e bolnavă. La 50 de ani se duc toţi la cimitir. Fratele meu de cinci ori a avut pneumonie"

"Dacă o să închidă şi o să cureţe, să prelucreze o să fie bine, fără miros. Curăţenie trebuie de făcut"

"Noi deja ne-am pierdut şi speranţa, şi încrederea. Ei numai cu promisiunea, dar nu fac nimic"

Dacă va fi identificat un teren pentru a treia groapă de gunoi, aceasta va reprezenta o soluţie pentru maximum trei ani.

Între timp, Guvernul urmează să naţionalizeze terenul pe care este amplasat platoul de colectare a deşeurilor de la Ţânţăreni.

"Sunt termeni, procese paralele – dimensiunea de implementare a proiectului şi naţionalizarea propriu-zisă. Este vorba despre luni de zile"

Rampa din Anenii Noi este singura din zona de centru a ţării care respectă toate standardele de mediu. Autorităţile au semnat un acord de finanţare cu BERD şi BEI prin care sunt alocate 14 milioane de euro pentru modernizarea gropii de gunoi de la Ţânţăreni.

Publika.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md