Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Actualitate 1 Iunie 2018, ora 09:46

„Chișinăul european” este inaccesibil pentru bicicliști

Marime Font

Bicicliștii își riscă viața pe străzile din Chișinău, iar candidații la funcția de primar al municipiului oferă soluții pentru care nu există finanțare

 În campaniile electorale, mulți politicieni insistă asupra faptului că Chișinăul este capitală europeană, realitățile zilnice însă demonstrează contrariul. În timp ce întreaga Europă luptă cu poluarea atmosferică, în capitala R. Moldova este un lux a îndrăzni să folosești bicicleta ca mijloc de transport. TIMPUL a aflat de la un biciclist cât de periculos este să mergi prin Chișinău pe două roți, dar și ce soluții propun candidații la șefia Capitalei pentru a rezolva această problemă.

Economisește 30 de minute mergând cu bicicleta

Acum un an, Anatolie Butnari, un tânăr din mun. Chișinău a decis să renunțe la transportul public și să se deplaseze prin oraș cu bicicleta, care, ulterior, i-a devenit camarad de nădejde. El recunoaște că inițial, a hotărât să devină biciclist pentru că a obosit de aglomerația din transportul public, dar, în scurt timp, a observat și alte avantaje. „Am ales să nu mai folosesc transportul public în raza orașului, pentru că mă deranja îmbulzeala de acolo, dar și aroganța șoferilor. Apoi, am realizat că mergând cu bicicleta nu fac doar sport, dar și ajung mai repede la destinație.

Dacă, în orele de vârf, din cauza ambuteiajelor, eram nevoit să merg câte 40 de minute cu transportul public până la serviciu, cu bicicleta fac același drum în doar 15 minute”, adaugă băiatul.


Mai înainte, tânărul își amintește că se plimba cu bicicleta doar în zilele de odihnă prin parcuri, acum însă face în medie câte opt km zilnic. Totuși, Anatolie recunoaște că pentru a îndrăzni să circuli cu bicicleta prin capitala R. Moldova, ai nevoie de curaj, prudență și nervi de fier. „În Chișinău, un biciclist nu poate merge pe trotuare, deoarece există foarte multe borduri care-ți împiedică circulația, de aceea ești nevoit să te deplasezi pe carosabil. În asemenea situații, șoferii sunt intoleranți și chiar agresivi pe alocuri. Rareori o să vezi un șofer care-ți permite să traversezi strada la trecerea de pietoni cu bicicleta. Deseori, ești nevoit să te dai jos de pe bicicletă și să aștepți minute în șir până cineva îți oferă prioritatea”, spune el.

„Cât pe ce să mă lovesc în ușa unei mașini diplomatice parcate neregulamentar”

Băiatul vorbește mai în glumă, mai în serios despre întâmplările prin care i-a fost dat să treacă de când se află la volanul bicicletei. Potrivit lui, parcarea neregulamentară a șoferilor îi dă zilnic bătăi de cap. „O dată, un șofer a parcat mașina unui corp diplomatic chiar într-o intersecție cu sens girator, după care a deschis ușa fără să se asigure că din sensul opus nu vine nimeni, uite așa eu, din viteză, era cât pe ce să mă lovesc de ușa mașinii sale. Țin minte că atunci, din inerție, am întins mâna și i-am împins ușa din mers, iar el în loc să-și ceară scuze, a început să mă înjure”, povestește biciclistul.

Altădată, tânărul susține că a stat preț de câteva zeci de minute în fața unei instituții, așteptând să vină șoferul să ia mașina altui corp diplomatic parcată neregulamentar pe trotuar pentru a putea trece, dar fără mare succes. „Făceam gălăgie ca să mă audă cineva, băteam cu picioarele în roțile mașinii în speranța că va funcționa alarma, dar n-a fost să fie. Până la urmă am fost nevoit s-o ocolesc trecând pe carosabil și punându-mi sănătatea în pericol”, explică Anatolie.

Un alt caz riscant, adaugă sursa, a fost atunci când un șofer a parcat mașina neregulamentar chiar în fața sa, și, în timp ce biciclistul a vrut să-l ocolească, conducătorul auto i-a deschis ușa-n față. „Noroc că eu nu merg cu viteză pe lângă ei, deoarece știu cât de neatenți pot fi”, conchide interlocutorul meu.

„O pistă se termină într-un stâlp, iar alta la intrarea în subterană…”

El ne avertizează că nici atunci când merg pe trotuar, bicicliștii nu sunt în siguranță, deoarece și acolo șoferii parchează neregulamentar, fără ca măcar să se asigure că din lateral nu vine nimeni. Astfel, oamenii pe două roți riscă să se lovească din mers în acele mașini. Mai mult, „într-o zi, mergeam pe bicicletă, iar un șofer a vrut să depășească o altă mașină și mai nu m-a lovit, atunci, am dat cu piciorul de frică și nervi în mașina sa. După care, el a scos capul pe geam și mi-a cerut explicații, iar eu mi-am văzut în continuare de drum”.

Anatolie înțelege că uneori reacțiile sale din trafic nu-i fac cinste, dar susține că acestea sunt mecanisme de apărare pentru a-și proteja sănătatea. „Într-un oraș civilizat, pe trotuar, ar trebui să existe niște piste pentru bicicliști, ca ei să nu fie nevoiți să circule pe partea carosabilă. La noi, așa ceva practic nu există! Cele câteva încercări de piste care au fost marcate, sunt inutile pentru că nu au trasee bine definite. Bunăoară, o pistă din centrul Capitalei duce până la intrarea în subterană. Iar de acolo, trebuie să-ți iei bicicleta în spate și să cobori sub pământ pentru a putea traversa strada. Iar o pistă de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt, în general, se termină într-un stâlp”, ne asigură bărbatul.


„Îi propun primarului nou-ales să circule prin oraș cu bicicleta”

De asemenea, biciclistul relatează că șoferii parchează pe acele piste fără pic de remușcare, iar bordurile trotuarelor sunt foarte înalte și nu sunt adaptate pentru bicicletă. În ciuda acestor incidente parcă desprinse de realitate, care au loc zilnic pe străzile Chișinăului, Anatolie nu are de gând să renunțe la acest mijloc de transport și speră că măcar în al doisprezecelea ceas autoritățile vor rezolva problema. „Guvernanții doar vorbesc despre integrarea europeană, dar, în realitate, nu se face nimic în acest sens. De exemplu în orașele din România, bicicliștii sunt mult mai respectați decât la Chișinău. Acolo, pistele nu doar că au un traseu bine definit, dar și sunt respectate de toți participanții din trafic, iar șoferii nu pot parca peste ele. De asemenea, există foarte multe zone pietonale, unde poți merge atât cu bicicleta, cât și pe jos. Însă, cei care fac cu adevărat diferența sunt oamenii, care înțeleg că dacă ai bicicletă vrei să te miști mai repede decât un pieton”, adaugă sursa.

Tânărul nu știe de ce autoritățile sunt atât de indiferente la problemele bicicliștilor din mun. Chișinău, dar are câteva recomandări pentru viitorul primar de Chișinău. „Îi propun primarului nou-ales să circule prin oraș cu bicicleta cel puțin o săptămână și doar atunci va înțelege prin ce probleme trece un biciclist zilnic. Însă, cred că el nu va putea parcurge nici măcar un kilometru pe bicicletă în traficul infernal din mun. Chișinău”, încheie interlocutorul.

Ceban nu vrea la spitalul de traumatologie

În ajunul turului doi al alegerilor municipale din 3 iunie, TIMPUL i-a provocat pe cei doi candidați la funcția de primar al mun. Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, să ne spună care vor fi pașii concreți pe care-i vor întreprinde pentru a soluționa această problemă, în cazul în care vor ajunge la cârma Capitalei. Candidatul socialist, Ion Ceban, ne-a asigurat că știe, din propria experiență, cu ce probleme se confruntă bicicliștii din Capitală. Eu mi-am propus, nici nu vă dați seama de câte ori, să ajung cu bicicleta la serviciu. Astfel am constatat că la ora 6 dimineața este posibil să faci acest drum, iar la ora 8, dacă vrei să ajungi la spitalul de traumatologie, te poți porni cu bicicleta de acasă”, explică socialistul.

În opinia lui Ceban, această problemă ar putea fi rezolvată în câțiva pași printre care se numără: marcarea pistelor pentru bicicliști în zonele de agrement, reparația infrastructurii drumurilor astfel încât acestea să permită crearea pistelor și marcarea acestora pe străzile care permit deplasarea cu bicicleta, crearea parcărilor pentru biciclete în apropierea instituțiilor de stat. De asemenea, candidatul socialist a insistat și pe organizarea unei campanii sociale, menite să promoveze mersul pe bicicletă și să crească toleranța față de bicicliști. Până aici, toate ar fi fost bune și frumoase, dacă întrebat de unde va lua bani pentru implementarea acestui plan, Ceban nu ar fi spus: „Cu regret nu putem să facem aceste schimbări deodată, pentru că există un anumit buget. Însă le vom face pe toate etapizat”, conchide candidatul socialist.


Năstase promite că transforma Chișinăul într-un oraș atractiv pentru cicliști

Candidatul proeuropean, Andrei Năstase, este conștient că marcarea pistelor de bicicliști va crește calitatea vieții urbane și va reduce poluarea. De aceea, bazându-se pe normativele internaționale, bunele practici ale partenerilor români și anume primarii din Oradea, Cluj, Alba Iulia, Năstase este sigur că „putem transforma Chișinăul într-un oraș atractiv cicliștilor, chiar dacă avem o infrastructură puțin prietenoasă”.
În opinia candidatului proeuropean, proiectarea pistelor pentru bicicliști trebuie tratată cu atenție, în conformitate cu legislația rutieră. „Carosabilul trebuie să fie neted și fără obstacole, astfel încât să nu creeze disconfort și instabilitate bicicliștilor. De asemenea, ne propunem crearea unor benzi separate de carosabil, dar și pentru pietoni, însă acest lucru va putea fi realizat doar pe străzile unde se planifică renovarea lor”, adaugă Năstase.

Pentru restul străzilor, liderul PPDA își propune să folosească soluții rapide, practicate în orașele europene, unde pistele se fac la marginea carosabilului și sunt delimitate prin marcaje rutiere. „Trebuie soluționată problema parcărilor peste aceste piste, care fac imposibilă deplasarea bicicliștilor. Simpla amendare a șoferiilor, observăm că nu aduce rezultate, de aceea este nevoie de a modifica modul de parcare din tip spic în parcare liniară cu instalarea unor obstacole care nu vor permite conducătorilor să ajungă cu automobilul pe pista de bicicliști”, explică reprezentantul forțelor proeuropene. De asemenea, și Andrei Năstase susține că este nevoie de campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la respectarea drepturilor bicicliștilor.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 09:32

 Platforma WeChat din China va integra o nouă aplicație prin care datornicii vor fi puși pe hartă. Harta va fi vizibilă, că asta e partea mai ciudată, tuturor celor din jur.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)