Până pe 6 iulie 1941, sovieticii își ticluiseră deja lista obiectivelor civile pe care urmau să le nimicească.
La 24 august 1944, când armata roșie a ocupat din nou Basarabia, orașul Chișinău zăcea în ruine pe alocuri încă fumegânde. Obiectivele economice și civile erau distruse în totalitate sau grav avariate. Ca întotdeauna, sovieticii, supranumindu-se învingători, au dat vina pentru starea lucrurilor pe „ocupanții româno-germani”. Propaganda și istoriografia sovietică, susținute de presa prorusă de la Chișinău, au promovat încă mulți ani această idee. Însă nu demult am reușit să intrăm în posesia unor documente inedite din arhivele românești și rusești, care descriu în cele mai mici amănunte batjocura la care a fost supusă principala urbe a Basarabiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În realitate, primele distrugeri în Chișinău au fost înregistrate la începutul războiului, în iunie 1941. Atunci aviația germană și cea română au bombardat aerodromul militar sovietic și… atât! La 6 iulie, același an, avioanele nemțești au încercat să mai dea o lovitură trupelor sovietice, aglomerate de-a lungul căii ferate, dar au fost respinse de apărarea antiaeriană.
Într-un raport de luptă al divizionului 268 antiaerian autonom sovietic se spune că, în acea zi, pe la ora 13.30, 25 de bombardiere germane au atacat dispozitivele armatei roșii din Chișinău, însă au primit ripostă de la sol. Sovieticii au folosit pentru această operațiune 847 de obuze antiaeriene, fără a fi loviți în schimb de vreo bombă. În document se menționează că, după ce au fost respinse, avioanele germane au aruncat bombe în afara orașului. După o rectificare, câteva ore mai târziu, același raport arată că totuși câteva bombe nemțești au atins Chișinăul, dar nu este indicat locul în care acestea ar fi căzut.
De fapt, la acea dată, sovieticii aveau deja ticluită lista obiectivelor civile din oraș, pregătite pentru nimicire. Era vorba de gara ferată, stațiile electrice și de telefoane, cele de alimentare cu apă și de distribuție a petrolului, spitalele, școlile, universitățile, băncile, pușcăria, băile, uzinele și fabricile, hotelurile, morile, parcurile de tramvaie, clădirile administrative, inclusiv primăria etc. Toate acestea au fost aruncate în aer de către trupele speciale de geniști ai armatei roșii, cu suportul NKVD-ului, la 15 iunie 1941, adică cu numai o zi înainte de a părăsi orașul.
Două zile mai târziu, inginerul militar sovietic Semașko raporta superiorilor săi că operațiunea de distrugere a Chișinăului a fost realizată „cu succes” și că batalionul de geniști și trupele NKVD au utilizat mai multe materiale explozive cu amestec adiacent, inclusiv 6500 kg de amatol (exploziv constituit din nitrat de amoniu și trinitrotoluen), 2000 kg de trinitrotoluen, 1700 de mine antitanc, 120 de baloane cu oxigen etc.
După cele întâmplate, chișinăuienii s-a pomenit în fața unui pericol iminent de foamete și dezorganizare. Astfel, autoritățile române, revenind în Basarabia după retragerea sovieticilor, au fost nevoite să depună eforturi enorme pentru a reconstrui obiectivele distruse. În următorii trei ani însă regimul românesc nu a reușit să restabilească toate daunele provocate Chișinăului de armata roșie. Cu atât mai mult, cu cât din toamna acelui an, dar mai ales începând cu primăvara lui 1944, aviația sovietică a continuat să bombardeze nemilos orașul.
În acest sens, s-a remarcat un oarecare Alexei Belski, comandantul unui dispozitiv sovietic, care a intrat printre primii în Chișinău în august 1944, fiind apoi decorat cu titlul de „Cetățean de Onoare al Chișinăului”. Acest individ a turnat verzi și uscate în public, ani la rând și fără jenă. El spunea, de pildă, că a intrat „prin lupte de foc” pe străzile Chișinăului, unde ar fi văzut cu ochii săi cum „ocupanții (românii – n.a.) operau ultimele distrugeri ale orașului”.
În realitate, principala urbe a Basarabiei a nimerit din nou în malaxorul sovietic în felul următor. În primăvara anului 1944, armata roşie a ajuns până la Prut și s-a oprit de-a lungul râului Cula, ocupând practic toată zona de nord a Basarabiei. Atacurile bombardierelor ocupanţilor nu s-au lăsat mult așteptate…
Același inspector regional raporta câteva zile mai târziu că, în noaptea de 3 spre 4 iunie, mai multe avioane sovietice au lansat bombe peste casele de locuit din străzile Petru Rareș, Movila lui Burcel, Gheorghe Lazăr și Vasile Alecsandri colț cu Unirii. A suferit populația civilă și au fost omorâți doi soldați germani și mai mulți cai. Pe lângă imobilele distruse, au fost nimicite câteva căruțe și camioane.
După zile și nopți de bombardament neîntrerupt, la începutul verii anului 1944, sovieticii au decis să dea lovitura de grație. În noaptea de 4 spre 5 iunie, peste 70 de unităţi de aviaţie sovietică, printre care şi avioane americane B-25 Mitchell, au aruncat asupra Chișinăului, timp de trei ore, peste 80 de tone de bombe, producând pierderi imense populației şi edificiilor orașului. Despre această tragedie vom relata în numărul următor.
(Va urma)
George MÂRZENCU
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul