Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Social 25 Aprilie 2013, ora 07:05    Din editia print

videoChișinăul se pregătește de Paște

Marime Font

Moldovenii de rând nu sunt dispuși să cheltuiască mai mult de două mii de lei pentru masa de Paște. 

În același timp, oamenii de vârsta a treia zic că nici nu se pot gândi la sfânta sărbătoare când pensiile sunt atât de mici, iar prețurile cresc pe zi ce trece. Cu toate acestea, vânzătorii spun că, în comparație cu anul trecut, prețurile au scăzut. Spre exemplu, dacă anii precedenți pentru un kg de aripioare de găină cumpărătorii plăteau 45 de lei, acum aceștia nu vor scoate din buzunar mai mult de 35 de lei. Cum era de așteptat, cu 15-10 zile înainte de sărbătoare prețurile la unele produse au crescut, iar altele au scăzut. Astfel, la Piața Centrală un kg de roșii costă circa 25 de lei, ardeii dulci - 30 de lei, ridichea - 16 lei. La carne prețurile variază între 30 și 70 de lei, iar prețul la pește pornește de la 25 și mai mult. 

Loading...


Zilele acestea la Piața Centrală e mare forfotă. Oamenii se aprovizionează cu produsele necesare pentru că, după părerea lor, în săptămână dinaintea sărbătorilor prețurile vor crește considerabil.

„Sunt oameni care cumpără carne și de cinci sute de lei și chiar de o mie. Poate și pentru că, în comparație cu alți ani, acum produsele din carne sunt mai ieftine. De exemplu, carnea de porc a scăzut cu cinci lei pentru un kilogram, iar aripioarele de găină au scăzut de la 45 la 35 de lei. Dacă sincer, nu avem vânzări pe măsura așteptărilor, sperăm ca săptămâna viitoare totuși să avem mai mulți cumpărători”, a menționat Mariana, una dintre vânzătoare.

Pe lângă oamenii care sunt dispuși să scoată mii de lei pentru produse din carne, legume și fructe, totuși vânzătorii menționează că mai sunt și oameni care cumpără produse în cantități mici, pentru că nu dispun de bani.

„Îndeosebi bătrânii numără fiecare bănuț și de obicei cumpără produse în cantități foarte mici, de trei, cinci lei, nu mai mult”, a menționat o vânzătoare de verdețuri.

În afară de produsele din carne și verdețurile s-au ieftinit, deoarece, după cum menționează însăși vânzătoarele, în ultimele zile pe piață au apărut verdețuri autohtone: „Chiar și înainte de a se iefteni, verdețurile s-au vândut bine, datorită faptului că mulți oameni au ținut post. Totodată, în această săptămână am observat un flux mai mare de cumpărători”, a menționat Valentina.

Vox

Dar până la urmă cât sunt dispuși oamenii să plătească pentru masa de sărbătoare? Și ce nu ar trebui să lipsească de pe ea?


Mariana, 31 de ani
De obicei, înainte de sărbători, mai strângem puțin de prin buzunare și adunăm bani pentru ca masa să fie cât de cât de sărbătoare. Cheltuim cât este nevoie, dar nu cred că mai puțin de 1500 de lei, deoarece și prețurile s-au majorat în comparație cu anul trecut. În acest an, desigur că voi cheltui mai mult. Cred că de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească ouăle roșii, pasca, legumele și carnea. Însă, principalul este ca după post să nu facem abuz de alimente.


Ecaterina, 61 de ani
Din pensia pe care o am, nici nu mă pot gândi la sărbătoarea de Paști. Stau și cuget: ce lucru ar fi mai important - masa de Paști sau medicamentele de care am nevoie? În acest an prețurile au crescut, iar conducerea nu se gândește la oamenii simpli. Eu sunt o persoană cu grad de invaliditate și am nevoie de bani, cu toate acestea, s-au tăiat toate indemnizațiile. Sărbătorim și noi mai modest, poate ne mai ajută surorile, frații care locuiesc la țară. 


Vadim, 32 de ani
De obicei, de sărbători, mergem la părinți și din această cauză cheltuim mai puțin, deoarece nu procurăm carne. Dar chiar și așa cred că bugetul familiei se va micșora cu vreo două mii de lei, trebuie să mai procurăm legume, fructe, verdețuri. Nu cred că prețurile în acest an au crescut, pur și simplu, salariile au rămas aceleași.


Alexandru, 38 de ani
Anul acesta vom cheltui în jur de două mii de lei. În comparație cu anul trecut, vom cheltui mai mult. O cauză ar fi că și prețurile s-au majorat, am simțit pe propria piele. Cu toate acestea, nu trebuie să lipsească bucatele tradiționale cu care ne-am obișnuit precum mielul, cozonacul, ouăle roșii și desigur legumele și fructele.


Ludmila, 30 de ani
Poate în jur de două mii de lei, nu știu dacă este mai mult sau mai puțin decât anul trecut, nu am ținut cont de acest lucru. Dar în acest an prețurile desigur că s-au mărit și masa de sărbătoare ne-ar putea costa mai scump.


Snejana, 25 de ani
În funcție de salariu, dar cred că o mie de lei, nu mai mult. Vom avea cozonac, ouă roșii, carne de miel, bucate tradiționale…


Zinaida, 58 de ani
Am vrea să cheltuim mult mai mult, dar nu ne permite salariul. Cred că, până la șase sute de lei, nu mai mult. În comparație cu anii trecuți, produsele sunt mai scumpe, dar și așa, ne-am aprovizionat cu produse, pentru că săptămâna viitoare totul va fi mai scump. Am cumpărat deja carne, am dat 50 lei/kg, dar săptămâna viitoare la sigur va fi 60, 70 de lei.


Aliona, 40 de ani
Pentru masa de sărbătoare sunt dispusă să plătesc cât va fi necesar. Legume și desigur ouă roșii, carne de miel, totul va fi ca de obicei. La noi prețurile cresc înainte de sărbători, pe când în alte țări în preajma sărbătorilor, inclusiv cea de Paște, majoritatea prețurilor scad și poți cumpăra multe lucruri la reducere.


Iurie, 50 de ani
În funcție de câți membri sunt în familie. Cu mai puțin de trei sute de lei nu te pornești la piață. Anul trecut am cheltuit în jur de 600 de lei, iar în acest an poate patru sute de lei sau poate puțin mai mult. Dacă sunt bani, poți cumpăra de toate, și carne, și dulciuri, și vin.


Lilia, 48 de ani
Nu fac calcule niciodată, fiindcă este o sărbătoare care nu merită să economisești. Nu cred că s-au majorat cu mult prețurile, poate puțin de tot.  

Artiștii nu preferă icre negre de Paști

Acum, în ajunul Sfintelor Paști, am realizat un sondaj printre câțiva oameni de cultură, punându-le următoarea întrebare: Ce buget vă planificați să cheltuiți pentru această mare și sfântă sărbătoare?


Zinaida Bolboceanu, interpretă de muzică populară, Artistă a Poporului
Eu locuiesc la țară. Deoarece am păsările mele, iepurii mei și vinul meu, nu cheltuiesc prea mult. De obicei, coc pască în cuptor, pentru că mă costă de două ori mai ieftin. Mă țin de tradiții, nu de fudulie.


Maria Iliuț, cântăreață, Artistă a Poporului
De Sfintele Paști plecăm la țară. Cumpărăm doar strictul necesar: pască, ouă, carne. Cheltuim maximum o mie de lei. Suntem o familie mică și nu avem nevoie de prea multe.


Ioan Paulencu, cântăreț de operă, Artist al Poporului
La noi în familie, de Sfintele Paști se achiziționează cele mai gustoase bucate. Băutură nu cumpăr, deoarece am vinul meu. Cumpărăm carne de miel, de purcel, șuncă de la țărani, salam, cașcaval. Cheltuim cel puțin două mii de lei.


Anatol Ștefaneț, conducătorul formației „Trigon”
Salariul meu e de 1070 de lei. Soția e pensionară și ridică o pensie de 600 de lei. Acesta e bugetul nostru de Paști. Cumpărăm numaidecât carne de miel, de porc, facem răcituri, sarmale. Desigur, de icre negre nu poate fi vorba.


Iurie Matei, artist plastic
Nu sunt econom. Sunt european și-mi permit să cumpăr cât mă ține buzunarul. Nu vreau să iau ceva de la piață, ca să arunc peste două zile mâncarea la gunoi. Dar respectăm tradițiile. Cheltuim circa 4000 de lei. A doua zi, plecăm în ospeție și trebuie să luăm cel puțin o sticlă de vin. De obicei, serbăm, dar nu facem excese.


Ion Paladi, interpret de muzică populară
Cheltuim 3000-4000 de lei. Nu lipsește de pe masă mielul, cozonacul. Avem părinți la țară care ne transmit niște ouă și alte produse. Restul le procurăm.


Jan Cucuruzac, actor, Artist al Poporului
Cheltuim pentru mâncare și băutură. Voi lua un miel de 600-700 de lei, salam, ridiche, ceapă. Mielul e cam scump, dar Paștele fără miel nu se sărbătorește.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)