Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

 
 

Actualitate 26 Iulie 2018, ora 11:18

Chișinăul va trata persoanele bolnave de HIV/SIDA și tuberculoză din Transnistria

Marime Font

Guvernul R.Moldova a luat măsuri pentru a asigura Transnistria cu medicamente pentru tratamentul persoanelor bolnave de tuberculoză şi HIV.

Potrivit agenţiei INFOTAG, aceste măsuri sunt prevăzute de o hotărâre care a fost aprobată miercuri de Executiv.

Potrivit informaţiei prezentate la şedinţă, în Transnistria locuiesc aproximativ o treime din numărul total al persoanelor bolnave de tuberculoză şi HIV, înregistrate pe teritoriul Moldovei. Însă în regiune se atestă o situaţie critică şi cu stocurile disponibile de medicamente, care sunt suficiente până în luna august 2018.Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, proiectul "creează cadrul normativ necesar pentru asigurarea regiunii transnistrene cu medicamentele şi dispozitivele medicale necesare pentru prevenirea, combaterea şi tratarea persoanelor ce suferă de aceste maladii periculoase".

Prin proiectul în cauză se instituie mecanismul de aprovizionare a dispensarelor şi centrelor specializate din raioanele de est ale ţării cu medicamente antituberculoase şi antiretrovirale, precum şi cu dispozitive de diagnostic a tuberculozei şi a infecţiei HIV, prin intermediul subdiviziunilor de profil ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, urmare a încheierii contractelor de resort, cu achitarea integrală a costurilor articolelor achiziţionate şi a cheltuielilor de regie în volum de 5% din costul mărfurilor ce vor fi utilizate în vederea asigurării condiţiilor adecvate de păstrare a acestora.

Biroul Politici de Reintegrare menţionează că până în anul 2018 necesităţile regiunii transnistrene erau acoperite integral din granturile Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, iar începând cu anul curent acestea urmează a fi acoperite din resursele regiunii.

"Concomitent, urmare a condiţionalităţilor înaintate de către Fondul Global, prin care s-a cerut elaborarea, aprobarea şi implementarea până în anul 2020 a planurilor de sustenabilitate în domeniu cu trecerea treptată a finanţării din sursele externe la bugetul public naţional, s-au creat premise optime pentru aprobarea unui plan unic care să acopere programele de prevenire şi control al infecţiilor HIV şi TB pe ambele maluri ale Nistrului", se arată în comunicat.

Sursa: radiochisinau.md
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md