Internațional

China adună sol de pe Lună

Chang’e-5 va reprezenta o triplă premieră pentru China — prima misiune automatizată pentru prelevarea de eșantioane de sol de pe Lună și aducerea lor pe Terra, prima decolare de pe satelitul natural al Pământului și prima andocare fără pilot pe orbita lunară, anunţă Corporația Chineză de Științe și Tehnologii Aerospațiale din China (CASC).

Sonda are o greutate de 8,2 tone și este compusă din patru segmente, pentru fiecare etapă a misiunii. Misiunea spațială va fi lansată de la centrul Wenchang din provincia sudică Hainan.

În 2013, un modul de explorare spațială numit „Iepurele de Jad” a efectuat o aselenizare. Misiunea acestuia s-a încheiat în august 2016, după explorarea mai multor structuri geologice de pe suprafața Lunii. Programul spațial chinez vizează lansarea în 2018 a modulului central al propriei stații spațiale a cărei construcție ar urma să se încheie în 2022.

În 2011, Congresul american a dispus ca astronauții chinezi să nu fie primiți în programul Stației Spațiale Internaționale din cauza preocupărilor legate de securitatea națională. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *