Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Externe 11 August 2017, ora 09:32

China: Orice scânteie poate declanşa un conflict între SUA şi Coreea de Nord

Marime Font

Presa din China avertizează că orice scânteie produsă accidental poate declanşa o conflagraţie catastrofală în Asia de nord-est, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va dezlănţui „focul şi furia" asupra Coreei de Nord, potrivit cotidianului The Guardian. 

Într-un articol apărut în agenţia de stat chineză Xinhua, se precizează că disputele tot mai aprinse dintre Washington şi Phenian nu vor duce nicăieri, iar singurul mod de a dezamorsa posibila criză nucleară din Peninsula Coreea este dialogul. Totodată, se atrage atenţia şi asupra efectului dezastruos pe care l-ar avea escaladarea unui conflict între SUA şi Coreea de Nord.

„Pentru Seul, o situaţie ieşită de sub control sau chiar o eventuală scânteie ce ar putea fi produsă accidental ar declanşa un conflict ce va fi dezastruos şi pe care nu şi-l poate permite”, a avertizat Xinhua.Coreea de Sud, a cărei capitală se află la doar 50 de kilometri de graniţa nord-coreeană, este în mod deosebit preocupată de modul în care se desfăşoară acest război al declaraţiilor, ce ar putea ieşi de sub control. 

Şi alte agenţii de presă controlate de statul chinez au făcut speculaţii pe marginea escaladării conflictului.

Hu Xijin, redactor al revistei Global Times, un tabloid controlat de Partidul Comunist din China, a afirmat că SUA ar avea mai mult de suferit de pe urma unui conflict militar cu Coreea de Nord, din moment ce are mult mai multe de pierdut.

„Statele Unite sunt mult mai puternice decât Coreea de Nord, dar într-un conflict deschis ar putea fi învinse de către nord-coreeni. Există o vorbă în China: un om care nu are nimic de pierdut nu se teme de un om care are ceva de pierdut”, a declarat Xijin.

Ziarul China Daily, precizează că "retorica ameninţătoare a Phenianului nu poate fi tratată cu lejeritate" după ce tehnologia nucleară a rachetelor nucleare din Coreea a avansat mai repede decât se anticipase, în ciuda controlului internaţional şi a sancţiunilor stricte.

Mediafax

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul