Actualitate

Chirtoacă: Anticipatele ar fi scenariul cel mai trist pentru Republica Moldova, ne-am întoarce în 2001

Declaraţia a fost făcută la RFI de prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
Ce se va întâmpla luni în Parlamentul de la Chişinău? "Cel mai probabil, astăzi se va consuma încă o etapă a luptei pe care o urmărim pe scena politică de la Chişinău, în care anumite partide ies din scenă, altele încearcă să se menţină şi unele noi încearcă să intre (…). Deocamdată, în ceea ce priveşte efortul de astăzi din Parlament, se pare că nu avem o majoritate parlamentară care să fie 100% în spatele Guvernului propus de preşedinte", spune Dorin Chirtoacă.

Liberalul declară că "socialiştii în bătaie de joc nici măcar nu respectă un minim al eticii democratice şi parlamentare. Pentru ei poate ar fi mai simplu dacă ar fi învestit un Guvern direct de la Kremlin şi pe acela cred că-l vor susţine cu ambele mâini. În ceea ce priveşte Partidul Democrat, acesta şi-a spus punctul de vedere din capul locului şi aşteptarea este într-adevăr că vom avea circa 30 de voturi în Parlament".

Scenariul anticipatelor

În opinia lui Dorin Chirtoacă, "anticipatele ar reprezenta scenariul cel mai trist pentru Republica Moldova şi ar însemna repetarea situaţiei din anul 2001, când Partidul Comuniştilor a revenit la Putere cu 70 de deputaţi în Parlament din 101, adică cu două treimi. De data aceasta, nu neapărat ar fi vorba de aceeaşi denumire, Partidul Comuniştilor, ar fi socialiştii, ar fi partidele de stânga în general, care ar putea veni cu un scor asemănător şi cu un număr de mandate asemănător în Parlament, dar cel mai important lucru este că s-ar orienta Republica Moldova din nou spre est, din nou spre Moscova, aşa cum a fost în anul 2001 şi am mai pierde alţi zece ani".

Cum pot fi evitate anticipatele? "Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra modului în care ar urma să fie desemnat primul-ministru, în cazul unui eşec astăzi. Şi atunci se va merge probabil pe formula creării unei majorităţi parlamentare între formaţiunile proeuropene, pe care le avem astăzi în Parlament, cu ratingul mai mare sau mai mic al lor, la un an şi două luni de la alegerile parlamentare din 2014, asta acum contează mai puţin, însă în cazul în care se reuşeşte formarea unei majorităţi parlamentare, atunci preşedintele ar fi obligat să desemneze un premier propus de această majoritate. Din majoritate ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, pe care-l reprezint, grupul fostului premier Iurie Leancă şi nu este exclus să fie, dacă nu vor participa, cel puţin să susţină indirect, cei 14 foşti comunişti", spune prim-vicepreşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova.

Deocamdată, Cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat şi Partidului Liberal, dar care sunt insuficiente pentru a obţine votul de învestitură. Democraţii şi foştii deputaţi comunişti care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înţeles că nu vor vota noul Guvern, iar socialiştii au anunţat că nici nu se vor prezenta la şedinţa de luni, ei optând pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

Sursa: rfi.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *