Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Politică 5 Aprilie 2020, ora 11:39

opinieChirtoacă: „Guvernanții, nu știu pe ce lume trăiesc. Chicu spune ca vom muri mulți, altul, Dodon, spune că virusul este un fleac”

Marime Font

 

Nu iesiti, maine, luni 6 aprilie, la serviciu!
Luati-va concediu de boala, concediu anual sau concediu din cont propriu si ramaneti in izolare completa si stricta la domiciliu!
Nu iesiti din casa!

Explicatii:
Atunci cand iei virusul nu stii despre asta. Afli
abia dupa 4-7 zile. Intre timp, daca ai luat virusul poti infecta alte persoane fara stii si fara sa stie si ei. Asa are loc raspandirea necontrolata, ca in jocul cu baba-oarba - te leaga la ochi, te invarteste de cateva ori si incearca, dupa, sa gasesti pe cineva umbland cu ochii legati.

Loading...


Mai departe, atunci cand iti dai seama ca esti bolnav, dupa acele 4-7 zile, exista riscul sa fie deja complicatii (pneumonie etc).

In asemenea caz, este necesara internarea la spital si conectarea la respiratie artificiala. In total in RM avem 500 asemenea aparate. Numarul bolnavilor a ajuns la 750, dintre care 215 sunt medici (adica aproape fiecare al treilea). Pana si locul de munca al medicilor a devenit sursa de infectie!!!

Ieri s-au inregistrat 160 de cazuri noi - intr-o singura zi. Anterior erau cate 80 pe zi, saptamana trecuta - cate 20 pe zi.

Doar o carantina generala generala obligatorie pentru toti cetatenii RM (nu butaforia din prezent), ar putea rupe lantul raspandirii virusului Covid-19.

In Italia, dupa trei saptamani de carantina generala, numarul de imbolnaviri zilnice a inceput sa scada.

Guvernantii, nu stiu pe ce lume traiesc. Chicu spune ca vom muri multi, altul, Dodon, spune ca virusul este un fleac, dar intre timp, gropile la cimitir, ei, ni le-au sapat, la propriu!

Carantina generala este o masura obligatorie!

Iata cum ar trebui sa arate azi (de fapt inca de pe 9 martie, asa cum am cerut de multe ori)
Decizia Comisie pentru Situatii Exceptionale:

Avand in vedere raspandirea necontrolata a coronavirusului pe teritoriul RM in peste 25 de raioane, avand in vedere intrarea zilnica pe teritoriul RM a circa 2000 de concetateni din diaspora (lucru firesc in asemenea situatie), avand in vedere dublarea saptamanala a numarului de infectati ajungand in prezent la aproape 100 de cazuri pe zi, avand in vedere rata de infectare a medicilor este de 20% din numarul total de bolnavi (cea mai mare rata a imbolnavirii medicilor din Europa si din lume), avand in vedere deficientele majore legate de lipsa echipamentului medical necesar de protectie al medicilor, in special in spitalele raionale, avand in vedere introducerea carantinei deja in mai multe localitati din RM, avand in vedere capacitatile limitate, riscul si pericolul de intrare in blocaj a sistemului medical, avand in vedere pericolul infectarii intregului corp medical si a intregii populatii a RM care se va solda inevitabil cu numeroase decese, avand in vedere introducerea unor masuri similare in mai multe tari europene si din lume, este necesara adoptatea urmatoarei decizii de Comisia Situatii Exceptionale (CSE):

1. Se introduce carantina generala nationala in RM incepand cu ‪6 aprilie 2020‬. Toti cetatenii RM, toti cetatenii straini si toti apatrizii, de pe teritoriul RM, intra in izolare obligatorie, la domiciliu.

2. In localitatile urbane este interzisa parasirea domiciliului. In localitile rurale (sate, comune) este permisa parasirea domiciliului pentru prelucrarea loturilor si terenurilor agricole, inclusiv prin mobilizarea altor persoane si a tehnicii agricole, in conformitate cu regulile, mentionate la punctul 4.

3. In scopul aprovizionarii cu produse alimentare si / sau medicamente, atat in localitatile urbane cat si in cele rurale, este permisa iesirea de la domiciliu o singura data pe saptamana, a unui singur membru de familie, pentru procurarea de produse alimentare si / sau medicamente, la cel mai apropiat magazin / farmacie.

4. In perioada carantinei generale nationale isi continua activitatea agentii economici si angajatii lor din alimentatia publica (magazine alimentare), farmacii, sectorul de aprovizionare cu produse alimentare si medicamente, agricultura cu respectarea regulilor de protectie (dezinfectanti, distanta sociala etc).

5. Deplasarea spre si de la serviciu a persoanelor mentionate la punctul 4 se va face pe baza de certificat eliberat de angajator.

6. Statul va asigura in perioada carantinei tuturor persoanelor mentionate la punctul 1, un ajutor social de 3000 lei (suma care reprezinta cheltuielile medii lunare de consum, conform BNS), de la bugetul de stat, prin redirectionarea tururor veniturilor in acest scop, precum si din surse externe, dupa asigurarea cu toate cele necesare a sistemului medical. Ajutorul social va fi acordat la cerere persoanelor care vor face solicitari in acest sens. Solicitarile se vor face prin intermediul primariilor (in sate si comune) si a directiilor de asistenta sociala (orase si municipii).

7. In perioada carantinei, adresarile la medic se vor face telefonic. In cazuri de urgenta si simptome de Covid - 19, se va apela 112.

8. Cetatenii RM care intra pe teritoriul RM, in perioada carantinei, vor fi supusi in mod obligatoriu testarii, in vederea excluderii sau confirmarii infectarii cu Covid-19.

9. Carantina se introduce pe perioada ‪6 aprilie - 20 aprilie‬, cu posibilitatea de prelungire, in cazul continuarii cresterii numarului de infectati.

10. Nerespectarea regulilor de carantina mentionate mai sus, se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare, administrativ sau penal, dupa caz.

Dorin Chirtoacă / Facebook.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 Iunie 2020, ora: 12:55

Desertul copilăriei: biscuiți cu unt

Desertul copilăriei: biscuiți cu unt

 Biscuiţi crocanţi cu unt şi aromă fină de lămâie, după o reţetă Jamie Oliver. Ingredientele sunt suficiente pentru 30 de biscuiţi delicioşi.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 09:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 07:30

Horoscopul zilei de azi, JOI 4 IUNIE 2020. Profită de oportunități acum!

Horoscopul zilei de azi, JOI 4 IUNIE 2020. Profită de oportunități acum!

Luna calatoreste din Scorpion in Sagetator, iar in curand va intra in eclipsa. Un portal se deschide… Vei vedea viata dintr-o alta perspectiva. Vei vedea imaginea de ansamblu. Pluto, Jupiter si Saturn sar in ajutor ca tranzitia sa fie mai usoara. Profita de toate oportunitatile aparute!

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 4 Iunie 2020, ora: 07:30

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 06:11

10tv VIDEO / Moldovenii plătesc de trei ori mai mult pentru gaz decât statele europene

VIDEO / Moldovenii plătesc de trei ori mai mult pentru gaz decât statele europene

Rusia pune presiune pe Republica Moldova prin Gazprom și livrările de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 05:45

Lecţia practică de gramatică: Virgula şi propoziţia subordonată

Lecţia practică de gramatică: Virgula şi propoziţia subordonată Din editia print / Foto: avimelech24.wordpress.com

● „7-8 dacă am face am reuşi să ne calificăm” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: Din câte am înţeles de la medicul Stelei există speranţe să se refacă. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 Iunie 2020, ora: 04:49

Dietă pur românescă. Cum slabești cu mămăligă?

Dietă pur românescă. Cum slabești cu mămăligă?

Cine spune că mălaiul îngrașă se înșală. Iată că există o dietă bazat pe consumul de mămăligă. Dacă combini cum trebuie alimentele, mămăliga te va ajuta să slăbești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)