Atitudini

Chişinău, cea mai scumpă capitală europeană?…

Viena, dacă am reţinut bine dintr-un top al celor mai scumpe capitale europene, se situează pe unul din primele locuri. Să însemne, oare, că oraşul nostru întrece la preţuri cele mai scumpe capitale europene?
Şi nu e vorba doar de preţul la gaze. Am intrat în destule magazine alimentare şi nealimentare din Europa şi m-am convins cu ochii mei că preţurile noastre sunt mai mari. O verişoară stabilită cu familia de mai mulţi ani în Statele Unite îmi spune că nu îşi mai poate permite „luxul” să vină în vacanţă acasă, din cauza preţurilor din Moldova. „Cum se poate pulpele de găină să coste la Chişinău dublu cât în America, când salariile voastre sunt de câteva ori mai mici?”

Nu ştiu ce să-i răspund, nu mă pricep la economie. Aşa cum nu se pricep marea majoritate a concetăţenilor mei şi pe chestia asta suntem jefuiţi ca proştii. Ceea ce ştiu este că din când în când ni se spune că la vama cu Transnistria a mai fost reţinută o partidă de pulpe de contrabandă. Asta e ceea ce ni se spune, dar cu toţii ştim că, de fapt, a fost reţinută contrabanda cuiva care nu are voie să o practice, nefiind reţinute niciodată pulpele „contrabandiştilor în lege”. Aşa cum se întâmplă şi cu ţigările, şi cu peştele, şi cu carnea de porc.
Presupun că aceste preţuri înalte au şi o justificare economică, nu e vorba doar de un jaf curat. Aş vrea să mi se spună clar: cât e justificat economic şi cât e hoţie. Domnul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, pare un om priceput şi competent şi sunt convins că el mi-ar putea explica „pe degete” mie şi celorlalţi cetăţeni. Ar putea-o face, în primul rând, premierul Filat. Iar dacă nu mi se explică în termeni clari, eu nu am altă soluţie decât să deduc că este vorba de un fenomen de corupţie generalizat, protejat de guvern.
În această situaţie economică cumplită în care ne aflăm, în loc să ne preocupăm anume de ea, suntem siliţi să ne uităm la spectacole gen „Cum Voronin nu îl vrea preşedinte pe Marian Lupu”. Voronin spune că nu i-a promis postul de preşedinte lui Lupu, Mişin spune că i l-a promis. Bineînţeles, asta e mai important decât faptul că Voronin şi Mişin sunt principalii hoţi şi vinovaţi de preţurile pe care le avem, anume ei au instalat acest sistem corupt, din care continuă să se alimenteze.

Ce oameni de aur mai suntem noi, moldovenii! Noi nu producem mişcări populare masive ca şi grecii, românii sau tunisienii din cauza necazurilor economice. Noi nu jefuim şi nu dăm foc caselor şi vilelor unui Plahotniuc, Oleg Voronin şi ale altora, aşa cum am văzut la televizor că fac tunisienii cu vilele celor din clanul preşedintelui fugar Ben Ali. Noi dăm foc Parlamentului şi Preşedinţiei. Moldovenii, deşi trăiesc economic mai prost decât toţi, inclusiv decât tunisienii, fac revoluţii pe chestie de lipsă de democraţie.

Nu pot să nu mă adresez şi domnului primar Dorin Chirtoacă. Domnule primar, nu am absolut nicio îndoială în incoruptibilitatea şi buna D-voastră credinţă. Vă spun, însă, sincer că nu îmi face nici cald, nici rece să ştiu că am un primar cinstit într-o capitală care este printre cele mai scumpe din Europa. Foarte frumos că se mai (re)asfaltează o stradă şi s-a terminat (sper) povestea cu mirosul neplăcut din Chişinău. Dar „putoarea” preţurilor din capitală mi se pare copleşitoare. Ajutaţi-mă, spuneţi-mi ce să-i răspund verişoarei mele din America la întrebarea: „De ce pulpele de pui de la Chişinău sunt de două ori mai scumpe decât cele de la Washington?”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *